18 Ekim 2017 10:27

Soros’tan Açık Toplum Vakfı’na 18 milyar dolar

ABD'li finans spekülatörü George Soros, tartışmalı faaliyetleriyle tanınan Açık Toplum Vakfı'na 18 milyar dolar aktardı.

Paylaş

ABD’li borsa spekülatörü George Soros, “dünya çapında insan haklarını ilerletme” iddiasıyla faaliyet yürüten, kendi kurduğu Açık Toplum Vakfı’na 18 milyar dolar bağışta bulundu. Soros’un vakfa toplam katkısının 32 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Bu bağışın ardından vakıf, Bill ve Melinda Gates Vakfı ve Wellcome Trust’ın ardından dünyanın en büyük üçüncü “hayır kuruluşu” oldu.

1979’da kurulan Açık Toplum Vakfı, dünya genelinde “enerjik ve hoşgörülü demokrasiler inşa etmeyi” hedeflediğini söylüyor. Ancak Soros, bugüne kadar bu söylemlerle ABD’yle aynı hatta olmayan ülke yönetimlerini istikrarsızlaştırma girişimlerine katkıda bulunmakla suçlanıyor. Yugoslavya'daki "Buldozer Devrimi" (2000), Gürcistan'daki "Gül Devrimi" (2003) ve Ukrayna'daki "Turuncu Devrim" (2004) ve 2014'te hükümet değişikliğiyle sonuçlanan eylemler bu "renkli devrim" çabaları arasında sayılıyor.

Soros’un kötü şöhreti antidemokratik rejimlerce de demokratik muhalefeti “dış destekli” ilan etmek için sıkça kullanılıyor. Soros’un doğduğu ülke olan Macaristan bunlardan biri. Aşırı sağcı Viktor Orban hükümeti sıklıkla kendisine yönelen halk tepkisini Soros’la bağdaştırıyor.

Soros,  Afganistan ve Libya işgallerinin yanı sıra Suriye'de Beşar Esad hükümetini dış destekli cihatçılar aracılığıyla devirme hamlelerine desteğiyle de biliniyor.

Macaristan doğumlu spekülatörün toplam malvarlığının 25 milyar doları bulduğu belirtiliyor. Soros, dünyanın en zengin 29. kişisi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Deniz Baykal'ın tedavisi yoğun bakımda sürüyor

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde 344'üncü günde 3 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa