18 Ekim 2017 07:26

Irak ordusu: Peşmerge 2014 sınırlarına çekildi

Irak ordusundan bir yetkili, Kerkük operasyonuyla başlayan sürecin ardından peşmergenin 2014 sınırlarına çekildiğini açıkladı.

Paylaş

Üst düzey bir Iraklı komutan, peşmergenin Haziran 2014 sınırlarına çekildiğini duyurdu. The Independent Muhabiri Patrick Cockburn ise Kerkük'te peşmergenin hızlı geri çekilişini, KDP ve KYB'nin ortak kararı olarak niteledi.

Reuters'e konuşan üst düzey Iraklı komutan Peşmerge'nin IŞİD'in ülkenin batı ve doğusundaki bölgeleri ele geçirmesinden önce varolan Haziran 2014 sınırlarına geri çekildiğini söyledi.

Sputnik'in aktardığı habere göre Kürt güçlerinin Musul'a bağlı Ninova'daki mevzilerini teslim ederek bu sınırlara geri çekildiği belirtildi.

Kerkük'te Güvenliği Sağlama Operasyonu Komutanlığı sabah saatlerindeki açıklamasında Kerkük kentinin tamamında güvenliğin sağlandığını duyurmuştu.

Diyala'ya bağlı Hanekin, Celavla ile Musul'da Mahmur, Başika ve Musul Barajı, Uveynat Nahiyesi, Sincar ilçesi, Rabia ve Musul Ovası'nda bazı bölgelerde de kontrolün sağlandığı ve güvenlik güçlerinin buralarda yeniden dağılımının yapıldığı belirtilmişti.

Irak Başbakanı Haydar İbadi Irak askerlerine Kerkük ve tartışmalı bölgelerin kontrolünü almaları emrini vermişti.

COCKBURN: KDP VE KYB ÇEKİLME KARARINI BİRLİKTE ALDI

İngiltere merkezli The Independent'ın deneyimli Ortadoğu Muhabiri Patrick Cockburn, bugünkü yazısında KDP ve KYB'nin, Kerkük'ten geri çekilme kararını birbirleriyle anlaşarak aldığını yazdı.

BBC Türkçe'nin yansıttığı yazıya göre Cockburn, peşmergenin Irak güçleri karşısında çekilmesini, 'Kürtlerin tarihindeki en büyük felaketlerden biri' olarak tanımladı.

Cockburn yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Kürtler Bağdat'la aralarında uzun süredir tartışma konusu olan alanlardan çekildikleri için, son üç gün içinde topraklarının yüzde 40'ını kaybetmiş olabilirler.

İki ana Kürt partisi olan Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin pazar günü yaptıkları toplantıda, çekilmekten başka seçenekleri olmadığı konusunda anlaştıkları netlik kazanıyor.

İlerleyen Irak güçlerine karşı savaşmak için çok zayıf olduklarını biliyorlardı ve yardım isteyecekleri bir müttefikleri yoktu. Kürt liderler şimdi bu fiyaskoyla ilgili birbirini suçluyor. Bu, Kürtlerin tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak kayda geçecek.

Peşmerge, Kerkük kenti yakınlarında elinde tuttuğu iki petrol sahasını da terk etti. Böylece, 2003'teki ABD işgali ve Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yanaki tüm toprak kazanımlarını teslim etmiş oldu. Kerkük'teki petrol yataklarına sahip olmanın, Kürtlerin ekonomik bağımsızlıklarına erişimleri açısından gerekli olacağı düşünülüyordu."

Cockburn, yaşananlara, IKYB (Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi) Başkanı Mesud Barzani'nin kazanamayacağı bir mücadeleye girmesinin neden olduğunu savunuyor:

"Birçok Kürt, İranlıların ve İran Devrim Muhafızları'nın Bağdat hükümetini maniple ettiğini ve Kürt partilerinin de ortaya bu sonucu çıkardığını düşünecek.

İran, Bağdat hükümetinin güçlenmiş, Mesud Barzani'nin ise zayıflamış olmasından memnun kalacak. Ancak komplo teorilerine gerek yok. Gerçekte olan şuydu ki, Barzani kazanamayacağı bir meydan okumaya girişti."

MCGURK: ÇATIŞMA OLMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadelede Özel Temsilcisi Brett McGurk, Iraklı güçlerle peşmerge arasında çatışma yaşanmaması için çalışıldığını söyledi.

Suriye’nin Rakka kentini ziyaretinden sonra Irak’a dönen McGurk, son gelişmelerle ilgili Twitter’dan açıklama yaptı. McGurk, Irak’ta bütün tarafların, Iraklı güçlerle peşmerge arasında çatışma yaşanmaması ve IŞİD’e karşı savaşa odaklanılması için çalıştığını savundu.
McGurk, ABD’nin bölgenin istikrarını sağlamak için yoğun çalışmalar yürüttüğünü ve tüm askeri operasyonların koordine edildiğini belirtti. ABD Temsilcisi ayrıca Suriye’nin Rakka kentinin IŞİD’den tamamen temizlenmesi için iki gündür hazırlıklar yapıldığını, yapılacak yardımların konumlandırıldığını, mayın temizleme çalışmalarına hazırlanıldığını ve insani hizmetlerin devam ettirileceğini duyurdu.

SUUDİ BAKAN RAKKA’DA

Bu arada Suudi Arabistan Körfez İşleri Bakanı Tamir el Sebhan ve ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadelede Özel Temsilcsii Brett McGurk Rakka’da bir dizi temas gerçekleştirdi.
Suriye’deki yerel ajansların haberine göre, Suudi Bakan el Sebhan Rakka’ya bağlı Ayn İsa kasabasını ziyaret etti.
Suriye Demokratik Güçleri (SDG) pazartesi itibariyle Rakka merkezinde kontrolü tamamen sağlamıştı. 
IŞİD, Suriye’deki kalesi Rakka’yı Ocak 2014’te ele geçirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çin Komünist Partisi 19. Ulusal Kongresi toplandı

SONRAKİ HABER

Niğde'nin AKP'li Belediye Başkanı Faruk Akdoğan istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...