18 Ekim 2017 06:52

2017 Man Booker Ödülü George Saunders’ın

Man Booker Roman Ödülü'ne ABD'li yazar George Saunders layık görüldü. Saunders, Türkçeye 'Arafta' adıyla çevrilen romanıyla ödülü kazandı.

Paylaş

İngilizce yazılmış romanlara verilen Man Booker Ödülü'ne bu yıl, Türkçeye “Arafta” adıyla çevrilen ilk romanı “Lincoln in the Bardo” ile 58 yaşındaki ABD’li yazar George Saunders layık görüldü. Ödüle, Paul Auster, Ali Smith, Emily Fridlund, Mohsin Hamid ve Fiona Mozley’nin de aralarında olduğu önemli yazarlar aday gösterilmişti.

YOUNG: YENİLİĞİYLE, YAZIM TARZIYLA BİR ADIM ÖNE ÇIKIYORDU

Man Booker Roman Ödülü Seçici Kurul Başkanı Baroness Lola Young, Arafta’nın ödüle layık görülme gerekçesini şöyle açıkladı:

“Kazanan kitap, yeniliğiyle, yazım tarzıyla bir adım öne çıkıyordu. Jürilerden biri kitabı gökyüzünde patlayan havai fişeklere benzetti. Kitap ölüm, yas, mahrumiyet gibi konulardaki düşüncelerimizi sorgulatıyor ve bunu yaparken kendi faniliğimizle, başkalarının ve özellikle sevdiklerimizin faniliğiyle barışmamızı sağlıyor.”

Man Booker Ödülü’nü geçmişte kazanan yazarlar arasında John Berger, Iris Murdoch, William Golding, Salman Rushdie, J.M. Coetzee, bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kazuo Ishiguro ve Margaret Atwood gibi yazarlar da yer alıyor.

ABD ile aynı anda Türkiye’deki okurlarla buluşan Arafta, eski ABD Başkanı Abraham Lincoln’ın 7 yaşındaki oğlu Willie Lincoln’ı kaybetmesinin ardından girdiği içsel serüveni, arka planda Amerika Birleşik Devletleri’nin o dönemdeki gelişmeleriyle harmanlayarak anlatıyor.

2013 yılında Time Dergisi’nin “Dünyadaki En Etkili 100 Kişi” listesinde yer alan George Saunders’ın Türkçede yayımlanmış 6 kitabı bulunuyor. Arafta dışındaki tüm kitapları öykü türünde olan Saunders, “Aralığın Onu” adlı öykü seçkisiyle 2014 Folio Ödülü’nü kazanırken, 2002’de The New Yorker tarafından “40 Yaşın Altındaki En İyi Yazarlar”dan biri seçildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı: Vize konusunda temaslar sürdürülecek

SONRAKİ HABER

Çin Komünist Partisi 19. Ulusal Kongresi toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...