18 Ekim 2017 06:01

ABD’nin Endonezya katliamlarındaki rolü açığa çıktı

ABD'nin gizliliğini kaldırdığı belgeler malumun ilamı oldu: Washington, 1965-66'daki katliamlarda orduyu ve cihatçıları destekledi.

Paylaş

ABD’nin Endonezya’ya dair gizliliğini kaldırdığı belgeler, 1965-1966’da ülkede gerçekleştirilen katliamlardaki ABD rolünü açığa çıkardı.

Belgeler, ABD hükümetinin “Komünizme karşı savaş” adı altında işlenen katliamlardan haberdar olduğunu ve Endonezya ordusu ile cihatçıları desteklediğini ortaya koyuyor.

Eski Başkan Barack Obama döneminde alınan karar uyarınca Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki ABD Büyükelçiliği’nin 1963-1966 yıllarına ilişkin belgeleri kamuya açılmıştı.

Belgeler, ABD’nin Endonezya ordusunun sıkıyönetim ilan ederek Endonezya Komünist Partisi ve halka karşı başlattığı açık savaşın ABD tarafından büyük bir sevinçle karşılandığını gösteriyor.

1 MİLYONA YAKIN KİŞİ KATLEDİLDİ

Komünist Parti üyelerine, sivil halka yönelik ABD-ordu ve cihatçı(Nahdatul Ulema) iş birliği 1 milyona yakın kişinin öldürülmesiyle sonuçlanmıştı. Bunun neticesinde ülkede Devlet Başkanı Sukarno’nun attığı büyük işletmelerin kamulaştırılması adımları tersine döndürüldü, ülke kaynakları ABD şirketlerine, ülke yönetimi ise Washington’un güdümüne sokuldu.

ABD BELGELERİ NE DİYOR?

21 Aralık 1965 tarihli belgeye göre Büyükelçiliğin Başkatibi Mary Vance Trent, yaşananları Dışişleri Bakanlığına “10 haftada yaşanan fantastik bir dönüş” olarak anlatıyor. Belgede 100 bin kişinin öldürüldüğüne yönelik tahmin de yer alıyor. Aralık ortasına kadar yalnızca Bali’de, Komünist Parti yanlısı vali ve akrabalarıyla birlikte 10 bin kişinin öldürüldüğü belirtiliyor. 2 ay sonraki bir başka belgede ise Bali’deki ölü sayısının 80 bine çıktığı aktarılıyor.

1965 Aralık tarihli bir başka belgede, camilerde Komünist Parti’ye katılan herkesin öldürülmesi gerektiğine ilişkin vaazlar verildiği söyleniyor.
1965 Kasım ayında yaşananları anlatan bir belgede ABD Büyükelçiliğinin Siyasi İşler Sorumlusu Edward E. Masters, kitlesel katliamların farklı eyaletlere yayıldığı ve Müslüman gençlik gruplarının Komünist Parti tutuklularına ne yapılması gerektiğine ilişkin sorunu çözmeye yardımcı olduğunu söylüyor. Raporda “Pek çok eyalette bu sorun, Komünist Parti tutuklularının infazı ya da yakalanmadan önce öldürülmesiyle çözülüyor. Buna Müslüman gençlik grupları da yardımcı oluyor” deniyor. Kasım ayından bir başka belgede ise Merkez Java eyaletinde 62 bin tutuklunun olduğu belirtiliyor.

ENDONEZYA KOMÜNİST PARTİSİ VE SUKARNO

1965 yılında Endonezya Komünist Partisi, milyonlarca üyesiyle Çin ve Sovyetler Birliği’nden sonra dünyanın en kitlesel üçüncü komünist partisiydi.

Ülkenin, bağımsızlık hareketinin ve Endonezya Ulusal Partisi'nin lideri Sukarno, sömürgecilik karşıtı görüşleriyle ABD’nin hazzetmediği bir isimdi. ABD, uzun süredir Sukarno’dan kurtulmak için Endonezya ordusu ve cihatçı grupları kullanmakla suçlanıyordu.

Ülkede estirilen antikomünist dalga, İslamcı liderler tarafından “Ateistlere karşı kutsal bir savaş” olarak lanse edilmiş ve 1 milyona yakın sivilin katledilmesi ve 31 yıl boyunca ülkeyi yöneten Suharto’nun diktatörlüğüyle sonuçlanmıştı. Ülke halen bu dönemin güçlü etkilerini taşıyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 18 Ekim 2017 Çarşamba

SONRAKİ HABER

İstanbul'da bu gece 13 ilçede su kesintisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...