18 Ekim 2017 00:16

Veliler: Çocuklarımızı okullara korku ile yolluyoruz

Kağıthane’de bir okula dışarıdan giren bir kişi, bir öğrenciye istismarda bulundu ve serbest bırakıldı. Okulda çocukları okuyan veliler ise endişeli.

Paylaş

Hasret KANAT
İstanbul

İstanbul Kağıthane’de bulunan Ziya Paşa İlkokulunda bir çocuğun başka bir öğrencinin ağabeyi tarafından istismara uğradığı iddia edildi. İddiaya göre olay 10 Ekim Salı günü gerçekleşti. Tuvalete giden 7 yaşındaki bir erkek çocuğu, okula dışarıdan giren bir şahıs tarafından istismar edildi. Çocuğun cinsel istismara uğraması sırasında tuvalete giren bir veli durumu fark etti. Bunun üzerine kamera kayıtları incelendi ve şahıs bir gün sonra yakalandı.

Şahıs savcılığa sevk edildi. Çocuğun ifadesinin yetersiz olduğunu belirten savcı, kamera kayıtlarını da inceledikten sonra, “Şüphelinin 25 saniyeden az süre tuvalette kaldığını, bu sürenin fiili işlemesi için yeterli olamayacağını” gerekçe göstererek şahsı adli kontrol uygulamasıyla serbest bıraktı.

‘ÇOCUKLARIMA ÇIĞLIK ATMAYI ÖĞRETİYORUM’

Olayın geçtiği okulda çocukları eğitim gören veliler ise endişeli. Onlardan birisi de tekstil işçisi olan Esra. Esra’nın 3 çocuğu da Ziya Paşa İlkokulunda okuyor, “Olayı eşim anlattığında dünyam adeta başıma yıkıldı. Çocuğun yaşadığı korku biz anneler için kabusa dönüyor” diyor Esra ve olayın ardından yaşadıklarını anlatıyor: “Çocuklarıma çığlık atmayı öğretiyorum. Onlara okulun her zaman güvenilir bir yer olmadığını öğretmek zorunda kaldım. Çocuklarıma tacizi anlatamıyorum ama onlara ‘Saçına bile dokunulursa çığlık at. Bağırmazsan başına kötü şeyler gelir’ diyorum.” 

Esra’ya ‘Peki olaydan sonra okulda nasıl önlemler alındı?’ diye soruyoruz, o da cevap veriyor: “Okulun önlemi şu: Sınıflar hangi katta ise çocuklar o katın tuvaletine gidecekmiş! Çocuklarımızı Allah’a emanet okula gönderiyoruz”

Esra, çocuk istismarı vakalarının artmasının kendilerini endişelendirdiğini söylüyor: “Her gün çocuk istismarları haberleri okuyoruz. Bu olaylar en çok da dini eğitim veren kurumlarda oluyor. Karaman’da gördük, 45 çocuğun hayatını, psikolojilerini mahvettiler. İstismarı uygulayana ceza verdiler, ‘Önüne geçtik’ dediler ama Ensar Vakfını kapatmadılar. Bütün bunlar istismarın önünü açıyor” 

‘PARA TOPLAYACAĞINIZA ÇOCUKLARIMIZI KORUYUN’

İstismara uğrayan çocuğun velisinin olayın duyulmasının ardından okula geldiğini anlatıyor Esra: “Anne okula gelmiş ve müdüre isyan etmiş. ‘Okula verilen paraların haddi hesabı yok ama siz çocuğumu koruyamıyorsunuz. Gerekli önlemleri alsaydınız bunlar başımıza gelmeyecekti. Yok kağıt parası, yok kırtasiye parası deyip bizi soyuyorsunuz ama çocuklarımıza sahip çıkmıyorsunuz’ demiş. Gerçekten öyle. Okul devlete bağlı ancak her ay maliyetli listeler önümüze geliyor. Ama durum ortada”

‘OKULLARA GÜVENİMİZ KALMADI’

Esra’nın ardından bir başka veli ile konuşuyoruz. İsmini vermek istemiyor ve “Böyle istismar oldukça okullara güvenimiz kalmıyor. Çocuğumu korku ile okula götürüp getiriyorum” diyor.

İstismarda bulunan şahsın serbest bırakılmasının ardından şahsın tutuklanması için 2 gün eylem yaptıklarını söylüyor ancak bütün bunlardan bir sonuç alamadıklarını ifade ediyor.

“Eğitimdeki gerici dayatma yetmiyor, şimdi bir de çocuklar istismar ediliyor” diyor veli ve devam ediyor: “Ensar Vakfında çocuklar istismara uğradı ancak sonrasında neredeyse bunu meşru gösterdiler, çünkü gerekli cezaları vermediler. Şimdi bu ‘meşruluk’ mahallemizdeki okula kadar girdi. Burada da istismarcı serbest bırakıldı. Bütün bunlar yeni istismarların önünü açıyor.”

ÖNCEKİ HABER

Taciz zanlısı apartman yöneticisi hakim karşısına çıkacak

SONRAKİ HABER

AKP’li işçiler şikayetçi ama ‘alternatif yok’ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...