17 Ekim 2017 17:42

AB’den ABD’ye İran çağrısı 

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları ABD'ye İran’la sağlanan nükleer anlaşmanın iptal edilmemesi çağrısını yaptı.

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanları AB Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı için Lüksemburg’da bir araya geldi. Dışişleri Bakanları toplantıda oy birliğiyle kabul ettikleri bildiride, İran’la sağlanan nükleer anlaşmanın iptal edilmemesi çağrısını yaptı.

Bildiride anlaşmanın küresel güvenlik için taşıdığı önemi belirtilerek, “Anlaşma İran’ın nükleer programının barışçıl amaçlara hizmet etmesini sağlıyor” denildi. Açıklamada Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının sekiz kez İran’ın anlaşmaya dair sorumluluklarını yerine getirdiğini onayladığı hatırlatılarak, “AB ABD’den yükümlülüklerini yerine getirmesini ve başka bir adım atmadan önce ABD, partnerler ve bölgenin güvenliği için sonuçlarını düşünmesini talep ediyor” ifadelerine yer verildi. 

ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta yaptığı açıklamada, İran’la 2015’te varılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini açıklamamış ancak nükleer anlaşmayla ilgili kararı Kongreye bırakmıştı. Buna göre Kongre 60 gün içinde bir yol haritası belirleyecek. Tahran’a yönelik yeniden yaptırım uygulanması ya da uygulanmaması konusunda bir karar verilecek. Kongre yaptırımları yeniden başlatma kararı alırsa, bu ABD’nin anlaşmadan çekilmesi anlamına gelecek. Nükleer anlaşma, 2015 yılında İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesi ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya ile Almanya arasında imzalandı. Anlaşma İran’ın nükleer programını dondurması karşılığında, ambargoların kısmen kaldırılmasını öngörüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Baykal'ın doktoru: Hayati tehlikesi var 

SONRAKİ HABER

‘Arap şiirinde Nâzım Hikmet etkileri’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...