17 Ekim 2017 16:53

'Referandumundan dolayı Kürtler cezalandırılmak isteniyor'

Kerkük’e yapılan müdahaleye kürt partileri ÖSP ve PSK’den tepki geldi.

Paylaş

Irak merkezi ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük’e yönelmesinden sonra peşmerge güçlerinin kenti teslim etmesine Kürt partileri ÖSP ve PSK’den tepki geldi. Kerkük’e yapılan saldırıyla bağımsızlık referandumundan sonra Kürtlerin cezalandırılmak istendiğine dikkat çeken Kürt partileri, “Kerkük halklarının 25 Eylül’de gösterdiği iradenin arkasında durmalı ve geri adım atmamalı” çağrısında bulundu. Kürt halkının Kerkük için ağır bedeller ödediğini belirten Kürt partileri, peşmerge güçlerinin geri çekilmesine tepki göstererek, “Böylesi tarihi süreçlerde Kürtler birlikte hareket etmeli” dedi. 

ÇİFTYÜREK: ÇAĞRIMIZ KÜRT HALKININ BİRLİKTELİĞİNİN SAĞLANMASIDIR

Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kerkük halkının 25 Eylül’de bağımsızlık referandumunda tavrını ortaya koyduğunu belirterek, saldırının arkasında Türkiye ve İran’ın olduğunu ileri sürdü. Saldırıyla Kürdistan halkının referandum kararından vazgeçirilmek istendiğini söyleyen Çiftyürek, “Baskı ve tehditlerle referandumu iptal ettiremediler, ırkçı saldırılar ile iptal etmeyi amaçlıyorlar. Kerkük halklarının 25 Eylül’de gösterdiği iradenin arkasında durmalı ve geri adım atmamalı” dedi. 

Kerkük halkının Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan halklar ile birlikte saldırıya karşı direnişi sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Çiftyürek, “Kürdistan işgal altında, buna karşı birlik kaçınılmazdır. Dört parçada bulunan Kürtler bir araya gelerek, saldırıya karşı ortak tavır göstermelidir. Ulusal birlik temelinde, Kürt halkı, oynanmak istenen oyunlara izin vermemeli. Tek çağrımız Kürt halkının birlikteliğinin sağlanmasıdır” çağrısında bulundu.

BOZYEL: KÜRT HALKI KERKÜK İÇİN BEDELLER ÖDEDİ

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel de, saldırının sürpriz olmadığını ve referandum ardından böylesi bir saldırıyı beklediklerini ifade ederek, Kürt halkının bağımsızlık referandumunun ortaya çıkardığı iradeye yönelik bir saldırı olduğunu söyledi. Saldırının amacına ulaşamayacağını, Türkiye ve İran’ın müdahale etmesinin doğru olmadığı değerlendirmesinde bulunan Bozyel, “Kürt halkı Kerkük için ağır bedeller ödedi. IŞİD gelmesiyle birlikte Kürdistan’ın dört parçasında mücadele ederek, IŞİD’i püskürttü. Bu saldırı ahlak dışıdır, Kerkük Kürdistan coğrafyası içerisindedir. Kerkük Kürdistan’ın kentidir” diye konuştu. Kürt halkının söz konusu saldırılara yabancı olmadığını ifade eden Bozyel, “Kürtler elbette açlığa, ambargoya hazırlıklı olmalıdır. Kürtler her şeye karşı direnebilecek bir halktır. Bu süreç Kürdistan’ın dört parçasında birlik duygularını güçlendirecektir” dedi. 

‘SADDAM KÜRT DÜŞMANLIĞI POLİTİKALARININ KURBANI OLDU’

Federe Kürdistan Bölgesi’ne komşu ülkelerin tarihten ders çıkarmadığını belirten Bozyel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Saddam ve İran’ın şahı Kürt düşmanlığı politikalarının kurbanı oldu, Kenan Evren’in sonunu herkes bilir. Sonuç olarak Kürt halkı hedefine ulaşacaktır. Düşmanlık bu politikalardan sonuç alamayacaktır. Dünya sadece Bağdat, Tahran ve Ankara’dan ibaret değil. Kürt halkı haklıdır ve bunun için zafere ulaşacaktır.”
 Kerkük’e yönelik saldırılarda peşmerge güçlerinin tümden geri çekilmesinin doğru bulmadıklarını söyleyen Bozyel, “Böylesi tarihi süreçlerde Kürtler birlikte hareket etmeli” dedi. (Diyarbakır/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

OHAL AKP ve MHP oylarıyla 5’inci kez üç ay daha uzatıldı

SONRAKİ HABER

Baykal'ın doktoru: Hayati tehlikesi var 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...