17 Ekim 2017 16:48

OHAL AKP ve MHP oylarıyla 5’inci kez üç ay daha uzatıldı

Olağanüstü Hal’in (OHAL) OHAL, AKP ve MHP’lilerin oyları ile 5’inci kez uzatıldı. 

Paylaş

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulu’nda, OHAL’in üç ay daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi kabul edildi. OHAL, AKP ve MHP’lilerin oyları ile 5’inci kez uzatıldı. 

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Olağanüstü Hal’in (OHAL) uzatılmasına ilişkin düzenlenen Başbakanlık Tezkeresi’nin görüşüldüğü oturumda Genel Kurul’a konuştu. OHAL’in vatandaşa değil devleti yöneten hükümete ve terörle etkin mücadeleyle görevli olanlara ilan edildiğini öne süren Bozdağ, “Dedik ki, ‘İnşallah üç aydan sonra bunu uzatma gereği duymayız, üç ayda da bu işi noktalarız’ ancak gelinen noktada üç ay içerisinde bu terör örgütüyle mücadele ve diğer terör örgütleriyle mücadele konusunda beklediğimiz neticeleri tam olarak ortaya koyma imkanı hasıl olmamıştır” diye konuştu.

‘OHAL ANAYASAL BİR HUKUK DÜZENİDİR’

OHAL’in 19 Ekim 2016, 19 Ocak 2017, 19 Nisan 2017 ve 19 Temmuz 2017 olmak üzere dört defa uzatıldığını anımsatan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, bugün beşinci uzatmanın görüşüldüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ne zamana kadar devam edecektir? Bu mücadele başarıya ulaşana kadar devam edecektir. Türkiye’nin ihtiyacı, OHAL gereklilikleri varlığını sürdürdüğü müddetçe bu devam edecektir. OHAL’i gerekli kılan şartlar ortadan kalktığı zaman da elbette bu ortadan kaldırılacaktır. Buradan şunu ifade etmek isterim ki; OHAL bir zorbalık düzeni değildir. OHAL Anayasal bir hukuk düzenidir. Bizim Anayasamız belli şartlar altında OHAL ilanına imkan vermektedir ki biz bu şartlara uygun şekilde OHAL’i ilan ettik ve uzatmaları da aynı gereklerle ve aynı şartlara uygun bir şekilde bugüne kadar yaptık. Ortada bir hukuk vardır ve herkes bu hukuka uymaktadır. Olan hukuku zorbalık olarak nitelendirmek bu parlamentoda bulunan hiç kimseye yakışmaz.

‘FRANSA’DA OHAL BİR YILDIR VAR’

OHAL sadece Türkiye’de değil başka ülkelerde de zaman zaman uygulanıyor. İşte Fransa’da OHAL bir yıldır var. Kasım’da kaldırılacak ama OHAL ile ilgili aldıkları kararlara baktığınız zaman, bu dönemdeki uygulamaları ana kanunlara taşımak suretiyle OHAL’in kaldırılmasına karar veriyorlar ve orada olan terör hadisesine bakın, Türkiye’de olanlara bakın, onların yaşadığı probleme bakın, Türkiye’nin yaşadıklarına bakın. Bunların kıyaslanması dahi mümkün değildir. Bizim karşı karşıya olduğumuz tehditlerle onların karşı karşıya olduğu tehditler mukayese edilemez.”

‘BUNLARI DESTEKLEYENLER DE RAHATSIZ OLABİLİR’

OHAL’in vatandaşların gündelik hayatında değişikliğe yol açmadığını öne süren Bozdağ, şunları kaydetti:

“Herkes temel hak ve hürriyetlerini özgür bir şekilde kullanmaktadır. OHAL’in gerekli kıldığı kısıtlamalar dışında herhangi bir kısıtlama bugüne kadar yapılmamıştır. OHAL’in uzatılmasından terör örgütleri rahatsız olabilir çünkü onlara uygulanıyor. PKK, KCK, FETÖ, PDY, DHKP-C, DEAŞ bilumum terör örgütleri bundan rahatsız olabilir. Çünkü OHAL bunlarla ilgili etkin, hızlı ve kararlı bir şekilde uygulanıyor. Bunları destekleyenler de rahatsız olabilir. Çünkü onların desteklediklerinin üzerine bu dönemde daha etkin ve daha kararlı bir şekilde gidiliyor ve gidilmeye de devam edecektir. Ama terör örgütleriyle iltisakı, irtibatı, üyeliği olmayanların, teröre destek vermeyenlerin OHAL’den rahatsız olmasını ben anlamakta zorlanıyorum. Anlayan biri varsa o da açıklasın. Böyle bir şey olabilir mi? Türkiye’de OHAL PKK, FETÖ, DEAŞ, DHKP-C ve diğer bilumum terör örgütleri ile hızlı etkin ve kararlı bir biçimde mücadele etmek için kullanılmakta ve uygulanmaktadır. Bunun dışındaki vatandaşlarımızı rahatsız edecek herhangi bir uygulama asla söz konusu değildir.” (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Real Market işçilerinden Alman Konsolosluğu önünde eylem

SONRAKİ HABER

'Referandumundan dolayı Kürtler cezalandırılmak isteniyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...