Kadınlar müftülere nikah yetkisine karşı eylemler düzenledi

Meclis’te görüşülmesi planlanan müftülüklere nikah yetkisine karşı kadınlar pek çok ilde eylemler düzenledi.

17 Ekim 2017 15:30
Paylaş

Kadınların müftülüklere nikah yetkisine karşı eylemleri devam etti. İstanbul, İzmir ve Ankara’da kadın örgütleri eylemlerle düzenlemeye ve hükümetin kadın düşmanı diğer uygulamalarına tepki gösterdi.

Kadın örgütleri İstanbul Kadıköy’de bir araya geldi. Oturma eylemi yapan kadınlar, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘İsteseniz de istemeseniz de düzenleme Meclis’ten geçecek’ açıklamasına mücadeleye devam edecekleri yanıtını verdi.

Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda saat 18.00 toplanan kadınlar, müftülere nikah kıyma yetkisi verecek olan Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının meclise sunulmasına tepki gösterdi. Kadınlar, düzenlemenin toplum için faydalı olmayacağını vurguladı.

Üzerinde 'müftülük yasası geri çekilsin', 'Birlikte güçlü' yazılı pankartlar açan kadınlar tepkilerini sloganlarla ifade etti. (DHA)

Kadınlar Kadıköy'de müftülere nikah yetkisini protesto etti (Fotoğraf: DHA)
İstanbul Kadıköy'de kadınlar, müftülere nikah yetkisi verilmesine karşı mücadeleye devam edeceklerini açıkladı.

İZMİR'DE KADINLAR MÜFTÜLÜK YASASINA KARŞI SOKAĞA ÇIKTI

Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı İzmir'de ise kadınlar nöbet çağrısı yaptı. İzmir Kadın Platformu çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar basın açıklaması yaptı. ‘Müftülük yasasına itirazımız var’ yazılı pankart açan kadınlar sık sık, “Bu yasalar böyle geçmeyecek” , “AKP yasanı al başına çal”, “AKP'den hesabı kadınlar soracak”, “Müftülük yasası geri çekilsin” sloganları attı. Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı İzmir'de kadınlar nöbet çağrısı yaptı.

Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı İzmir'de kadınlar nöbet çağrısı yaptı.

‘KABUL ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ’

Kadınların haklarının gasp edilmesi söz konusu olduğunda yasaların hızla kabul edildiği belirtilen açıklamada, “Tasarıyı komisyonda kabul edip meclis gündemine getirdiler. Kadınların haklarını korumak yerine, kazanılmış haklarımıza saldırmaya çalışıyorlar. Karşımıza hiç durmadan kadın ve çocuk düşmanı yasa ve uygulamalar çıkarmalarını şimdiye kadar kabul etmedik. Bugünden sonra da asla kabul etmeyiz" denildi. Yasanın çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağını söyleyen kadınlar imam nikahının resmi nikaha bir alternatif gibi görülmesinin kadınların ve çocukların yasalarca güvence altına alınmış tüm haklarından mahrum olması anlamına geldiğini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken'i de hatırlatan kadınlar, “Kadınlar her gün öldürülürken meclis, müftülere resmi nikah yetkisi vermeye çalışmakla değil, kadın cinayetlerini durdurmakla ilgilenmelidir. Meclisi, kadın ve çocuk düşmanı uygulamalarla uğraşmak yerine kadınlar için çalışmaya çağırıyoruz” dedi. “Nasıl ki kürtajı yasaklamaya çalıştıklarında, çocukların istismarcı ile evlendirilmesi için yasa çıkarmaya çalıştıklarında kadınlar AKP'nin karşısına güçlü bir direnişle çıktıysa, şimdi de müftülere resmi nikah yetkisi verilmesine karşı en gür sesimizle haykırıyoruz” diyen kadınlar, “Kadınların, çocukların hayatına karışamazsınız. Tüm kadınları müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren bu tasarıyı iptal etmek için birlik olmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu. Açıklama atılan sloganlarla son buldu. KESK İzmir Kadın Meclisi ise müftülük yasasına karşı İzmirli kadın vekillere faks çekti. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Polis Ankara'da kadınlara yine saldırdı

SONRAKİ HABER

‘Denetimsizlik bir meslektaşımızın daha hayatını çaldı!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...