17 Ekim 2017 10:05

Yaklaşık 3 bin belediye emekçisi yemek hakkını kullanamıyor!

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube, İzmir Büyükşehir Belediyesinin uygulaması nedeniyle yemek hakkını kullanamayan emekçilere ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesinin başlattığı yemekhane uygulamasından dolayı Konak dışında çalışan büyükşehir emekçileri yemek hakkından faydalanamazken Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube tek gerçekçi çözüm olan yemek kartı uygulamasının hayata geçmesini istedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Birleşik Kamu İş’e bağlı Tüm Yerel Sen İzmir 1 No’lu Şube arasındaki imzalanan toplu iş sözleşmesi sonrasında aylar sonra  Büyükşehir ve İZSU’da çalışanlar yeni kurulan yemekhanede öğle yemeği yemeye başladı. Ancak  sadece Konak’ta çalışan 1200 büyükşehir emekçisi bu uygulamadan faydalanabiliyorken Konak dışında çalışan 3 bin civarında belediye emekçisi, mevcut sistemden dolayı Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) yer alan yemek hakkını kullanamıyor. 

Söz konusu uygulamaya ilişkin açıklama yapan KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube, yemek fişi önerisinde bulunarak şunları söyledi: “Bugün başlayan uygulama aylardır tarif ettiğimiz gibi daha baştan eşitsizlik yaratarak, faydalananların bile içine sinmeyen biçimde, gelecekte de işleyişle ilgili bir dizi soruna gebe olarak başlamıştır. Biz tüm çalışanların erişebildiği, eşit koşullarda, ucuz, sağlıklı bir şekilde bu haktan faydalanmasından yanayız. Ve bu hakkın şu ya da bu kesimin faydalandığı bir ayrıcalığa dönüşmesi ihtimaline, emekçileri bölen bir uygulama haline gelmesine razı değiliz. Tüm bu tespitlerimize rağmen Büyükşehir İdaresi bu “sorunlu çözümü” emekçilere reva görmüş, yetkilendirdiği sendika da bunun mazeretçisi ve izahatçısı rolüne soyunmuştur.”

‘YEMEKHANE ÇÖZÜMÜ SORUNLU’

Yemekhane çözümünün sorunlu olduğunun ifade edildiği açıklama şöyle devam etti: “Daha ciddi sorunlar yaratmaya adaydır. Biz açılan her yemekhanede, bu konuda atılan her adımda yarattığımız basıncın, emekçilerin ses ve itirazlarını eylemli biçimde dillendirmemizin izini görüyoruz. Bu yemekhanelerin işleyişlerinin takipçisi olup, sağlıklı, elverişli koşullarda sürmesi için denetlemeye devam edeceğiz. Ama herkes için, tüm kamu emekçileri için, gerçek bir hak ve kazanıma dönüşünceye dek, bu sorunun tek akılcı çözümünün yemek kartı uygulaması olduğunu eylemli-faaliyetli bir mücadele ile göstermeyi sürdüreceğiz” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oğuz Güven’e, 55 saniyelik tweetten 12 yıl 9 ay hapis istemi

SONRAKİ HABER

Rakka'nın tamamı IŞİD’den geri alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...