17 Ekim 2017 09:33

Hak savunucularının suçlandığı iddianame kabul edildi

Büyükada'da insan hakları eğitimi toplantısına baskın yapılarak gözaltına alınan hak savunucularının iddianamesi kabul edildi.

Paylaş

Büyükada'da insan hakları eğitimi toplantısında gözaltına alınan insan hakları savunuları için hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianame Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Gündemi ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneklerinin temsilcileri ile Alman vatandaşı Peter Frank Steudtner ile İsveç vatandaşı Ali Ghravi'nin de bulunduğu 8'i tutuklu 11 kişiyi kapsıyor.

İnsan hakları savunucuları için "Silahlı terör örgütüne yardım etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" gerekçeleri ile 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. Hak savunucularının 15 Temmuz sonrası insan hakları ihlallerini arttığına yönelik yazıları, açlık grevlerini cezaevinde sürdüren eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili yazıları ve insan hakları örgütlerine üye olmak isteyen kişilerle yapılan konuşmalar iddianame ile “suç” sayıldı.

11 hak savunucusunun yargılanacağı ilk duruşma 25 Ekim günü Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülecek.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ'NDE KAOS YARATMA İDDİASI

Büyükada'daki toplantıyı Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç'ın organize ettiği ancak Kılıç'ın Bylock kullandığı iddiasıyla İzmir'de gözaltına alındığı diğer şüphelilerin ise Büyükada'da buluşup toplantıya başladıkları anlatıldı. İddianamede hak savunucularının CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Ankara'dan İstanbul'a başlattığı 'Adalet Yürüyüşü'nü kaosa dönüştürmeye çalıştıkları ve yaşanacak karışıklığı da diğer il ve ilçelere yaymak istediklerinin amaçlandığı iddia edildi. İddianamede, "gizli tanık 1" farklı ismiyle ifadesi alınan şahıs ile Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğünce ifadesi alınan Ahmet Tunç Tunçten'in beyanları delil olarak sunuldu. Bu ifadeler doğrultusunda Büyükada toplantısının “devlet otoritesini zayıflatmak” amaçlı yapıldığı ileri sürüldü.

İddianamede Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç hakkında "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla, diğer hak savunucuları hakkında ise, "Silahlı terör örgütüne yardım etme" suçlamasıyla 5 yıldan yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.   

İddianamede yer alan hak savunucuları şunlar; Alman vatandaşı Peter Frank Steudtner, İsveç vatandaşı Ali Ghravi, Yurttaşlık Derneği'nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acu, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan,  Yurttaşlık Derneği'nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meclis önünde 'Bu yasa geçmeyecek' diyen kadınlara saldırı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: İşçiler OHAL yüzünden greve çıkamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...