17 Ekim 2017 05:17

Winston Churchill'in purosunun izmariti 43 bin TL'ye satıldı

Eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill’in 70 yıl önce içtiği bir puronun izmariti 12 bin dolara (yaklaşık 43 bin TL) satıldı.

Paylaş

Puroya düşkünlüğüyle bilinen eski Britanya başbakanı Winston Churchill’in 70 yıl önce içtiği bir puronun izmariti açık arttırmada 12 bin dolara satıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre ABD’nin Boston kentinde RR müzayede evinde satışa çıkarılan puroyu, adı açıklanmayan Floridalı bir koleksiyoncu aldı.

Churchill'in 10 santimetre uzunluğundaki puroyu 11 Mayıs 1947’de Paris’teki Le Bourget Havaalanı’nda içmiş olduğu belirtildi.

İzmaritini, Churchill ve eşini Paris’ten Londra’ya getiren uçuş ekibinden onbaşı William Alan Turner'ın bulduğu ve “[Churchill] eski Fransız askerleriyle sohbet ediyordu. Purosunu kül tablasında söndürdü ve uçağa bindi. İzmariti korumaya aldım.” dediği aktarıldı.

Wisnton Churchill'in purosunun izmariti
12 bin dolara alıcı bulan Wisnton Churchill'in purosunun izmariti (Fotoğraf: RR)

Açık artırmada, izmarit Churchill’in imzaladığı bir fotoğrafla birlikte satıldı.

2015’te de İngiltere’de Churchill’in içtiği bir başka puronun izmariti de 2 bin sterline (yaklaşık 9 bin 500 TL) satılmıştı.

WİNSTON CHURCHİLL KİMDİR?

Wisnton Churchill, 30 Kasım 1874’te, Oxfordshire’da dünyaya geldi. 1895'te Kraliyet Harb Okulunu bitirdi ve orduya girdi. Boerler savaşında esir düştü ve kaçarak milli kahraman haline geldi. On ay sonra, Muhafazakar partiden milletvekili seçildi.

1904’te Liberal Partiye girdi. 1911’de Bahriye Nazırı oldu. 1917’de Cephane Bakanlığına ve Harbiye Bakanlığına getirildi. 1924'te tekrar Muhafazakar Partiye girdi. 1924 - 1929 yılları arasında Maliye Bakanlığı yaptı.

1939'da bir kez daha Bahriye Nazırlığına ve 1940'ta N. Chamberlain'ın yerine Başbakanlığa getirildi. İkinci Dünya Savaşında izlediği savaş politikası ve Roosevelt ile kurduğu iyi ilişkiler onu İngiliz tarihinin en önemli devlet adamları arasına soktu.

Savaş sonrası Avrupa ülkelerinin birleşmesini sağlayan Kuzey Atlantik Paktı, Avrupa Konseyi gibi kurumların oluşması için büyük çaba gösterdi. 1951 seçimlerinde tekrar iktidara geldi. 1955'te görevlerini A. Eden'e bırakarak siyasetten çekildi.

Son yıllarını yazarak ve resim yaparak geçirdi. 1953 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazandı. 1963’te Amerikan Devleti, kendisine onursal vatandaşlık verdi.

1965 yılında, 90 yaşında yaşamını yitirdi ve Blenheim Palace’a gömüldü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Helin Palandöken'in babası: 'Yasa çıkarın' dedim sansürlendi

SONRAKİ HABER

'Kerkük'te Kürtler bir kez daha aşil topuğundan vuruldu'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...