17 Ekim 2017 00:18

Gazete sayfalarından tuvale yansıyan şiddet

Ressam Senan Doğan Dağdeviren, Diyarbakır, Suruç ve Ankara Gar Katliamı sonrası gazetelere yansıyan fotoğrafları tuvale aktardı.

Paylaş

Salih YEŞİL
Diyarbakır

Türkiye'nin son iki yılında, 7 Haziran seçimleri öncesi başlatılan baskı politikası sonrası birçok şiddet olayı yaşandı. Kürt kentlerinde birçok kentin yerle bir edildiği dönemde, muhaliflerin düzenlediği mitingler, IŞİD’in saldırılarına maruz kaldı. Diyarbakır, Suruç ve Ankara Gar Katliamı’nda yüzlerce kişi öldü. İşte bu katliamlar ve diğer şiddet olaylarının gazetelere yansıyan fotoğraflarını, Ressam Senan Doğan Dağdeviren tuvale aktardı. 

Senan, şiddet mağdurlarının medyaya yansıyan simge fotoğraflarını tuvale aktardığı resim sergisini, Pale Art Haus’ta açtı. “Rojev Bîr” adıyla açılan sergi, 21 Ekim’e kadar açık olacak. 

Senan Doğan DağdevirenTAYBET ANA’DAN ANKARA KATLİAMI’NA

Konu “şiddet” olayları olunca dramatik unsurların kaçınılmaz olduğu sergide, Cizre’de katledilen ve cansız bedeni 7 gün boyunca sokakta bekletilen Taybet Ana, Ankara Gar Katliamı’nda bir kızını yitiren ve eşine ile diğer kızına sarılmış haliyle katliamın simge fotoğrafı haline gelen İzzettin Çevik, 2017 Newrozu’nda üstü çıplak bir şekilde katledilen Öğrenci Kemal Kurkut’un medyada yer alan fotoğraflarının tuvale aktarılmış biçimi sanat severleri karşılıyor. 

GAZETEDEN KESİLMİŞ FOTOĞRAFLARSenan Doğan Dağdeviren

Böylesi bir çalışmaya gazetede yer alan fotoğrafları kesmeyle başladığını ifade eden Senan, kestiği fotoğraflar birikince bunları tuvale aktarma fikri geliştiğini söyledi. 

Çalışmalarına konu olan olayların simgeleşmiş fotoğraf olduğunu kaydeden Senan, “Bunun daha görünür bir hal alması gerektiğini düşündüğüm için tuvale aktardım” dedi. 

Senan Doğan Dağdeviren‘İNSANLARIN HAFIZASINA KAZINSIN İSTEDİM’

Serginin adının “Rojev Bîr” olmasında amacının “hafıza” oluşturmak olduğunu dikkati çeken Senan, “Gündemleşen olaylar, insanların hafızasına daha fazla kazınsın, amacım buydu” dedi. 

Eserlerinde, siyah beyaz bir çağrışım yapan gri rengin hakim olması dışında renk kullanmamasını, gazete sayfalarının kendisinde bıraktığı izlenimden kaynaklandığını belirten  Senan, gri tonun ve eserlerine eklediği yazıların gazete etkisi yarattığını dile getirdi. Senan eserlerinde imge artı yazı kullanmasını, “Çok takıldığım bir şey. John Berger’in ‘Görsel Düşünme’ kitabından etkilenmiştim. Onu okurken böyle bir fikir oluşmuştu” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Yazar Aslı Erdoğan, Evrensel'in sorularını yanıtladı

SONRAKİ HABER

Fatih'te silahlı kavga: 3 Suriyeli genç yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...