17 Ekim 2017 00:05

Sendikacılar işçinin sonunu getirdi, yönetemediler grevi

Bursa Gemlik Gübre'de çalışan bir işçi, 400 güne yakın süren grevin nasıl sonuçlandığını ve yaşadıkları mağduriyeti Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Gemlik Gübre işçileri
Bursa

Merhaba Evrensel gazetesi okurları; 

Sizlere 400 güne yakın süren Gemlik Gübre’deki bir grevin nasıl sonuçlandığını ve işçilerin nasıl mağdur edildiğini kısaca anlatamaya çalışacağım. Öncelikle büyük bir coşkuyla çıktığımız grev büyük bir hayal kırıklığıyla sonuçlandı. 

İlk günden beri önümüze hep OHAL engeli çıktı. Greve çıkmadan önce yaptığımız düdük eylemini çıktıktan sonra yapmak istediğimiz eylemler hep OHAL var denilerek yaptırılmadı bizlere. Bu durumdan rahatsız olduğumuzu ve bir şeyler yapmamız gerektiğini sendikacılara sürekli söyledik ama sendikamız Petrol-İş’in yöneticileri sürekli sessiz kalıp beklemeyi tercih etti. Bizlerin zorlamasıyla günler sonra Gemlik merkezde bir açıklama yapabildik sadece. Bir de sendikamız dayanışma amaçlı kalem basıp örgütlü olduğu yerlerde bizlerle dayanışma amaçlı dağıttı, hepsi neredeyse bu. 

Geri kalan günler hep bekledik OHAL var diye. Sonuç olarak bu sessiz bekleme bizlere grevi kaybettirdi. Yaklaşık 400 gün sürdü ve şu an mahkeme sürecinde durum. Bu süreçte sendikanın da bir şey yaptığı yok zaten. Tazminat hakkı olan herkes sendikadan ve işyerinden istifa ederek tazminatlarını aldı. Tazminat hakkı olmayan 10 arkadaşımız da sadece sendikadan istifa ederek tekrar işe başlatıldı. Bütün bunlar yaşanırken sendika hiçbir girişimde bulunmadı. İstifaları engellemek adına bir çaba sarf etmedi. Anlayacağınız bir sene boyunca boşu boşuna mağdur edildik. 

Patronun ilk günden beri hedefi de buydu fabrikayı sendikasızlaştırmaktı ve gübre yasağını kullanarak bunu da başardı sonunda. Sağlıklı girdiğimiz bu fabrikada sağlığımızdan olarak çıkıyorduk ama artık fabrikadan tamamen çıktık. Sendika işçinin sonunu getirdi, yönetemedi grev sürecini. OHAL var diyerek işçinin ses çıkarmasına engel oldu, engel olduğuyla kalmadı işçinin gözünü de korkuttu. Çok zor günler geçirenler oldu ve bu zorluklar her gün artarak da sürdü. Şu an insanlar ne yapacağını bilmiyor kredi kartları patlıyor, evlerine icra mektupları geliyor. Anlatacak çok şey var bu grev hakkında. Bizleri aylarca süründürdüler hem patron hem de sendikacılar. Sendikacılarla patron danışıklı olarak greve çıktılar daha sonra ne oldu ne bitti bilmiyoruz birbirlerine ters düştüler sonuç böyle oldu. Sendika grevi bitirdiğini söyleyip bütün grev yazılarını kaldırdı, fakat iki gün sonra tekrar greve devam kararı aldı. Aralarında ne oldu ne bitti kimse bilmiyor. Tek bilinen gerçek aradan geçen aylarda işçi mağdur oldu, eziyet çekti, ekmek alacak para bulamadı.

 {{310733}}

ÖNCEKİ HABER

Ford işçisinden TEOG tepkisi: Bizim çocuklarımız denek değil

SONRAKİ HABER

La Pasionara: Tutku çiçeği, onurlu yaşam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...