16 Ekim 2017 20:21

‘Pembe trambüsler ayrımcılığı derinleştiriyor’

Malatya'da kadınlar için hizmete sunulan pembe trambüse tepkiler her geçen gün daha da artıyor.

Paylaş

Malatya'da İnönü Üniversitesindeki kadın öğrencilerin talepleri doğrultusunda pembe trambüslerin hizmete girdiği iddia edilse sadece kadınların bindiği toplu taşıma aracı olan “Pembe Trambüs” kadın öğrencilerin tepkisini çekiyor. İlk etapta papatyalarla süslenmiş 2 pembe trambüsle uygulamayı başlatan Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetlerini (MOTAŞ) eleştiren İnönü Üniversitesi öğrencileri, “pembe trambüs” uygulamasının toplumsal cinsiyet eşitliğinin önünde büyük bir engel olduğunu belirterek, pembe trambüslerin ayrımcılığı derinleştirdiğini söyledi.

‘KADINLAR TRAMBÜSLERE BİNMEMELİ’

 Pembe trambüs uygulamasıyla kadınların yaşam alanlarının daraltılarak toplumdan soyutlamaya çalışıldığını belirten Okul Öncesi Öğretmenliği 3’üncü Sınıf Öğrencisi Dilan Uzun (21), kadınlara yönelik istismar yaklaşımlarının zihniyet sorunu olduğunu, dolayısıyla eğitimle çözmek yerine kadın ve erkekleri ayrıştırarak bu sorunun önüne geçilemeyeceğini kaydetti. Pembe trambüse karşı çıkılmadığı takdirde uygulamanın Türkiye’nin geneline yayılacağı kaygısı taşıdıklarını belirten Uzun, şunları belirtti: “Umarım kadınlar bu uygulamayı kabul etmez ve kaldırılması için direnirler. İleriki zamanlarda daha da ileri giderek ayrı kafeler, ayrı üniversiteler, ayrı toplum yaşam alanları ile karşı kaşıya kalabiliriz. Kadınlar kendi dünyalarında kimseyi görmeden adeta fanus içinde yaşamaya zorlanacaklardır. Bu uygulama ile kadınların yaşam özgürlüğü elinden alınarak, erkeklerin istediği bir yaşam tarzı dayatılıyor. Kadınların bu gerçekleri görmesi ve uyanması gerekiyor. Kadınlar her şeyden önce trambüslere binmeyerek tepkilerini dile getirmelidirler. Bu pembe trambüs ile başlıyor, ileriki zamanlarda daha ötekileştiren uygulamalar ile karşı karşıya kalabiliriz.” 

‘AYIRMAK YERİNE SEVGİ VE SAYGI ÖĞRETİLSİN’

 Pembe trambüs uygulamasına tepki gösteren Hemşirelik Bölümü 4’üncü Sınıf Öğrencisi Tuğçe Aktaş ise, kadınlara yönelik şiddet girişimleri önlenmek isteniyorsa, hukuki açıdan caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini söyledi. Yapılan uygulamanın yanlış olduğunu söyleyen Aktaş, “Toplum olarak erkek, kadın beraber okula gidiyoruz. Aynı hastanede tedavi görüyoruz. Yarın da kadınlar ayrı hastanede tedavi görsün, ayrı okullarda okusun diyerek toplumu tümden ayrıştırılacaklar kaygısı taşımaya başladık. Yani biz kadınlar bu uygulamayı başka uygulamaların başlangıcı olarak görüyoruz” dedi.  Aktaş, “Kadın ile erkeği ayırmak yerine, kadın ile erkek nasıl saygı ve sevgi çerçevesinde birlikte yaşarlar diye çözüm aramak gerekiyor. Bunun yolu da eğitimden geçer. Çocuk yaşta eğitimlerin gerçekleşmesi gerekiyor. Yani toplum bu noktadaysa okullarda verilen eğitimlerin yetersiz olduğunu gösteriyor” dedi. (Malatya/MA)

ÖNCEKİ HABER

Emre Mor, İspanya'da ilk golünü kaydetti

SONRAKİ HABER

Banu Güven'den Dalkıran'a: Bu rezil komedi sana işlemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...