16 Ekim 2017 16:12

'Müftülük yasa tasarısı geçerse zorla evlendirmeler artacak’

HDP’li Filiz Kerestecioğlu, Müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasarıya karşı sokaklarda olmaya devam edeceklerini söyledi

Paylaş

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısı ile kadın iradesinin görünmez kılınmak istendiğini belirten HDP’li Filiz Kerestecioğlu, tasarıya karşı sokaklarda olmaya devam edeceklerini söyledi. 

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın Meclis İçişleri Komisyonunda kabul edilmesinin ardından bu hafta Genel Kurulda görüşülmesi bekleniyor. Kadınların tepki ile karşıladığı tasarıyı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu değerlendirdi.

Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren tasarının içeriğini aktaran Kerestecioğlu, “Bu tasarıda esas olan şu. Bugün kimse evlilik sırasında değil. Sanki ortada belediyelerde yeterince nikah memuru yok bir de müftülere bu yetki veriliyor. Bu, aynı zamanda laiklik ilkesini zedeleyen bir durum. Belki Türkiye gerçek anlamı ile laik bir ülke olmadı. Zaten çocuk yaşta evlilikler, genç kadınları evliliğe zorlamalar, üstü örtbas edilmek istenenler gibi bir takım yasal değişiklikler daha önce de kadınların ortadan kaldırmak istedikleri yasalardır. Bugün de aynı tehlikenin var olduğunu görüyoruz. Bu yetki müftülere verildiği zaman gerçekten kadınların iradesini görmek zorlaşacaktır. Orada zorla evlendirmeler çoğalabilecek. Kadınların oradaki iradesini yok oluşunu görebiliriz. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. Türkiye’nin köklü bir kadın mücadelesine sahip olduğunu dile getiren Kerestecioğlu, benzer yasa tasarılarının daha önce engellendiğini söyledi. Kerestecioğlu, kadınlar olarak Mecliste yasanın geçirilmesini engellemek için mücadele ettikleri gibi sokaklarda da olmaya devam edeceklerini söyledi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Demokrasi İçin Birlik'ten foruma çağrı

SONRAKİ HABER

Düşünmek Lazım Arkeoloji Seminerleri-4

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...