16 Ekim 2017 12:56

Adana'da 11 avukat, aynı gün 2 farklı davada yargılandı

Adana'da avukatlar Adliye önünde açıklama yaptı: İktidar savunma mesleğini hedef alıyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana Adliyesinde görülen iki ayrı davada 11 avukat yargılandı. Adana Barosu Eski Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, “terör örgütü propagandası” iddiası ile, mevcut Baro Başkanı Veli Küçük dahil 10 avukat ise adliye girişinde avukatların aranmasına itiraz ettikleri için hakim karşısına çıktı.

Dava nedeniyle adliye önünde açıklama yapıldı. Açıklamaya Türkiye Barolar Birliği Saymanı Avukat Sabri Erdal Güngör ile Yönetim Kurulu Üyeleri Eyüp Sabri Çepik ve Ali Elibol, Bursa, Trabzon, Sakarya, Van, Şanlıurfa, Balıkesir, Gaziantep, Diyarbakır, Antalya, Bingöl, Hatay, Osmaniye Baro Başkanları ile İstanbul Barosundan yöneticiler, CHP’li Vekiller Mahmut Tanal, Zülfikar İnönü Tümer, Çukurova Belediye Başkanı Avukat Soner Çetin, Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar, HDP Eş İl Başkanı Gülseren Tural da katıldı. Burada konuşan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, Adana Barosunun iki ayrı dönem başkanının aynı gün yargılanıyor olmasının mesleklerini ve Baro olarak görevleri tam olarak yaptıkları anlamına geldiğini ifade etti. Tam da bu nedenle haksız bir suçlama ile yargıç önüne çıkarıldıklarını söyleyen Küçük, “Esasen siyasi iktidar sahiplerinin savunma ve savunma mesleğini hedef aldığı, bu davalarla açıkça görülebilmektedir” dedi. 

BU HAKLAR YURTTAŞIN ADİL YARGILANMA HAKKI İÇİNDİR

Avukatlık Yasası’nın 58’inci maddesinden kaynaklanan haklarını kullanmak istedikleri için yargılandıklarını dile getiren Küçük, “Yasa açıkça ağır cezayı gerektiren suçüstü haller hariç avukatın üstünün, konutunun, iş yerinin ve evinin aranamayacağını ve yapılacak aramanın niteliklerini düzenlemiştir. Bu hak, bir başsavcının talimatı ile ortadan kaldırılamaz. Bu suçu işleyenler aslında avukatlık mesleğini ifa etmek için adliye binasına girmek isteyen avukatları barikat kurarak engelleyen kolluk kuvvetleri ve onlara bu yasa dışı emri veren başsavcıdır” diye konuştu. Avukatların sahip oldukları hakların, yurttaşın adil yargılanma hakkının zedelenmemesi için tüm uygar toplumlarda kabul edilmiş haklar olduğunu dile getiren Küçük, “Bu nedenle mesleğimizin yükümlülüklerini gereğince yerine getirmek için hak ve yetkilerimizi her şart ve koşul altında her yerde ve her zaman kullanmakta ve korumakta kararlıyız, ısrarlıyız” dedi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL ve çıkartılan 28 KHK ile sivil dikta uygulamalarının her türlüsünün yaşama geçirildiğini ifade eden Küçük, barış isteyen akademisyenlerin ihraç edildiğini, insan hakları savunucularının, işini talep ederek barışçıl protesto ile açlık grevi yapanların hedef haline getirilerek tutuklandığını ifade etti. Bu uygulamalara, baskı, korku ve tehdit ortamına yargı araç kılınarak, yargı üzerinden hareket edilerek gidildiğini dile getiren Küçük, “Bugün görülecek her iki davada da göstermelik suçların hiçbir unsuru bulunmadığı gibi, derhal beraat kararı verileceğine inancımız tamdır” dedi. Küçük son olarak,  her iki davada avukatların şüpheli konumuna getirilmek istenmesinin, siyasi iktidarın yandaşı konumuna bir türlü getiremediği ve hukuksuzluklarına alet edemedikleri savunmayı korku ve baskı altına alma çabasından başka bir şey olmadığını söyledi. Açıklamanın ardından avukatlar her iki duruşmayı izlemek üzere adliyeye girdi.  

ÖRGÜT İSMİ YOK, PROPAGANDASI VAR

Adana Barosu Eski Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Baro Başkanı olarak yaptığı konuşmalar gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla Adana 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde ilk kez hakim karşısına çıktı. Çıtırık savunmasında yaptıkları açıklamaların AİHS’te ve AİHM kararlarında güvence altına alınmış olan ifade özgürlüğü kapsamına girdiğini söyledi ve açıklamalarında terörü öven, meşru gösteren ve toplumda bu yönde tepki uyandıracak hiçbir içerik olmadığını vurguladı. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti duruşmayı 20 Ekim Cuma gününe erteledi. Duruşmanın ardından gazetemize konuşan Çıtırık, terör örgütü propagandası ile yargılandığı davanın iddianamesinde hangi terör örgütünün propagandasını yaptığının belirtilmediğini belirterek bunun hukuk skandalı olduğunu söyledi.  Aynı gün eski baro başkanı olarak kendisinin ve mevcut baro başkanı ile birlikte 10 avukatın yargılanmasını değerlendiren Çıtırık, “Hepsinin amacı, susturmak istedikleri barolara ve onların üzerinden topluma gözdağı vermektir. Çünkü benim sesimin kesilmesi demek yurttaşın sesinin kesilmesi demektir” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Cam işçilerine EMEP'ten çağrı: Birleşirsek kazanırız

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili Dirayet Taşdemir sordu: Kim bu KGT?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...