Adana'da avukatların davasında ilk duruşma görüldü

Adana Adliyesi girişinde üst aramasına karşı çıkan ve polisin saldırısına uğrayan avukatlar hakkında açılan dava görülmeye başlandı.

16 Ekim 2017 11:47
Paylaş

Adana Adliyesine girmek isterken üstlerinin aranmasına karşı çıkan ve bunun üzerine polisin saldırısına uğrayan 10 avukat hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kamu malına zarar verme" suçlaması ile 1 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava bugün görülmeye başlandı.

AVUKATLAR HAKKINDA 1 YILDAN 9 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

17 Nisan 2015 tarihinde Adana Adliyesine girmek isteyen avukatlar, kapı tipi üst arama dedektöründen geçmeyi ve çantalarını aratmayı kabul etmedi. Bunun üzerine polisin avukatlara saldırması sırasında çıkan arbedede, kapı tipi üst arama dedektörü devrilmiş, sonrasında yapılan görüşmeler sonucu avukatlar üst araması yapılmadan adliyeye girmişlerdi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sonrasında Adana Baro Başkanı Veli Küçük ile avukatlar Ahmet Gani Küçük, Yasemin Dora Şeker, Şiar Rişvanoğlu, Mustafa Çinkılıç, Tugay Bek, Vedat Özkan, Ali Akıncı, Ümit Büyükdağ Özdemir ve Fatoş Hacıvelioğlu Rişvanoğlu hakkında Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kamu malına zarar verme" suçlaması ve 1 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Adana Adliyesi Avukatlar üst aramasını reddetti (Fotoğraf: DHA)
17.04.2015 tarihinde Adana Adliyesi girişinde üst aramasını reddeden avukatlara polis saldırmıştı.

Bugün 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesindeki görülen ilk duruşmaya sanık avukatların yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Türkiye Barolar Birliğinden (TBB) yöneticiler ve baro temsilcileri katıldı. Savunması alınan avukatlar, adliyelerin iş yerleri olduğunu belirterek avukatlık yasasının kendilerine verdiği hakkı kullandıklarını ve polisin Adana Cumhuriyet Başsavcısı'nın verdiği kanunsuz emri uyguladığını ifade etti. Mala zarar verme suçunu kabul etmeyen avukatlar, kapı tipi arama dedektörünün polisin kendilerine uyguladığı şiddet sonucu devrildiğini belirtti.

Davayla ilgili basın açıklaması yapan Baro Başkanı Veli Küçük, Avukatlık Yasası'nın 58'inci maddesinden kaynaklanan haklarını kullanmak istedikleri için yargılandıklarını belirterek, "Yasa açıkça ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri hariç avukatın üstünün, konutunun, iş yerinin ve evinin aranamayacağını ve yapılacak aramanın niteliklerini düzenlemiştir. Bu hak, bir Başsavcının talimatı ile ortadan kaldırılamaz. 'Biz buna sessiz kalamayız' diyen 10 meslektaşımız görevi yaptırmamak için direnme suçunu işledikleri gerekçesiyle yargılanıyor. Bu suçu işleyenler aslında avukatlık mesleğini ifa etmek için adliye binasına girmek isteyen avukatları barikat kurarak engelleyen kolluk kuvvetleri ve onlara bu yasadışı emri veren başsavcıdır" dedi. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Beştaş, Palandöken cinayetini Meclis gündemine taşıdı

SONRAKİ HABER

What is the use of economic success which leaves people unemployed

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...