16 Ekim 2017 10:28

EGEÇEP'ten yaşam savunucusu çiftin tehdit edilmesine tepki

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Alakır Vadisi’nde HES’e karşı direnen çiftin Metamar HES firması tarafından tahdit edilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) son dönemlerde yaşam savunucularına yönelik yoğunlaşan saldırı ve baskılara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada Antalya’da, taş ocaklarına karşı mücadele veren Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesinden sonra yine Antalya’da, Alakır Nehrini Koruma mücadelesi veren Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal çiftinin yaşam alanlarına yönelik silahlı tacizin rastlantı olmadığına inandıkları vurgulandı. EGEÇEP'in açıklamasında "Tuğba ve Birhan çiftinin su aldıkları kaynağın HES şirketi tarafından kesilmesi ise baskının bir başka boyutudur. En temel insan hakkı olan suyu keserek, suyu korumaya çalışan, 'Alakır Özgür Aksın' mücadelesi veren bu çifti yıldırmak, yaşam alanlarından uzaklaştırmak istiyorlar" denildi.

Büyüknohutçu çiftini öldürdüğü savıyla hapishanede bulunan Ali Yamuç’un "daha güvenli olur" diye götürüldüğü başka bir cezaevinde kuşkulu bir şekilde intihar etmesinin “Acaba susturulmak mı istendi?​” şüphesini güçlendirdiğini belirten EGEÇEP, intihar eden katil zanlısının ölmeden önce cinayetleri mermer şirketi sahiplerinin azmettirmesi ile işlediğine yönelik itirafları ve mektuplarının doğayı talan eden bu şirketleri olağan şüpheli konumuna getirdiğine işaret etti.

'SALDIRILAR ŞİRKETLERİN ÖNÜNÜ AÇMAYA YÖNELİK'

Bu fiili saldırıların dışında, ekolojistlere yönelik yıldırma çalışmalarının da hız kazandığını ifade eden EGEÇEP, açılan davaların tehdit, gözaltı ve fiili saldırıların yaşam mücadelesini önleyerek ülkenin dört bir yanını talan etmek isteyen şirketlerin önünü açmaya yönelik olduğu kaydedildi. 

'VAZGEÇMEYECEĞİZ'

"Akarsularımızı, dağlarımızı, ovalarımızı, meralarımızı, yerleşim alanlarımızı bütün yaşam alanlarımızı yağmalıyorlar. Tek dertleri kar etmek olan kapitalistler, sözde "temiz enerji" diye RES, GES, JES uygulamalarıyla temiz doğamızı da kirlettiler" denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Giderek yaşanmaz hale gelen doğamızı korumak adına kim mücadeleye katılsa, aynı tür baskı ve suçlamalarla karşılaşmaktadır. Bu saldırıları, iftira ve yalan dolu karalama kampanyalarını yürütenler, bilinçli hiçbir yaşam savunucusunu mücadelesinden vazgeçiremeyeceklerini bilmelidirler. Yaşam alanlarını koruma mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Gelecek kuşaklara yaşanılası bir dünya bırakmaya kararlıyız". (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Aile Bakanı Kaya, eşi hakkındaki iddiayı yalanladı

SONRAKİ HABER

‘Hayır’ yargılamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan müdahil oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...