16 Ekim 2017 08:29

10 Ekim Ankara Katliamı protestosuna 24 yıl 6 ay hapis

Datça'da 10 Ekim Ankara Katliamı'nı protesto ettikleri için yargılanan 21 kişiye toplamda 24 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Paylaş

10 Ekim Ankara Katliamı'nı protesto etmek için 11 Ekim 2015’te Muğla'nın Datça ilçesinde düzenlenen eylemle katılan 21 kişiye açılan “Cumhurbaşkanına hakaret” davasında karar çıktı.

Haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenen 21 kişinin yargılandığı Muğla Asliye Ceza Mahkemesi, yurttaşlara 1'er yıl 2’şer ay hapis cezası verdi. 

Mahkeme 11 kişinin başka davalarının da olmasından dolayı para cezasına çevrilmesine karar vererek toplamda 77 bin lira kefalet ödemesine hükmetti.

Mahkeme ayrıca diğer 10 kişinin ise sanıkların daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, nedeniyle hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı verdi. (Muğla/MA)


10 EKİM’İ PROTESTOSUNA CEZA VERİLMESİ TBMM’YE TAŞINDI

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, 10 Ekim Ankara Katliamı’nı lanetlemek için sendikaları Eğitim Sen’in kararıyla 2015 yılında iki günlük iş bırakma eylemine katılan 20 öğretmene aylıktan kesme ve kademe ilerleme durdurma cezası verilmesini TBMM gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İrmez, katliamın 2’nci yıl dönümünde Şırnak İl Milli Eğitim Müdürünün 2015’te iki günlük iş bırakma eylemine katılan 20 Eğitim Sen’li öğretmene aylıktan kesme ve kademe ilerleme durdurma cezası verdiğini hatırlattı.
İrmez, Şırnak İl Milli Eğitim Şube Müdürlüğünün imzasının olduğu ceza belgesinde “Bakanlığımız Müfettişleri tarafından yürütülen soruşturma raporunda belirtilen 12-13/2015 tarihinde izinsiz olarak göreve gitmediğiniz, sübuta eren bu fiille ilgili olarak, savunmanız incelenmiş olup yeterli görülmeyerek, ilgi a raporunda teklifi getirilen 657 sayılı Kanun’un 125/C-b maddesi gereğince 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile tecziyeniz uygun görülmüştür” ifadelerinin  yer aldığını belirtti. 

İrmez şu sorulara yanıt istedi: 
-10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Barış Mitingi’ne yapılan bombalı saldırıyı protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştiren eğitim emekçilerine iki yıl sonra soruşturma açılmasının yasal gerekçesi nedir?
-Eğitim emekçilerine verilen protesto cezası neden katliamın yıl dönümde tebliğ edilmiştir?
-10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Barış Mitingi’ne yapılan bombalı saldırıyı sosyal medya hesaplarından kınayan eğitim emekçilerine ceza verilmesinin yasal gerekçesi nedir? Devlet memuruna yakışır ve yakışmaz paylaşımlar için kriterleriniz kim tarafından ve nasıl belirlenmektedir?
-Bakanlığınız tarafından gönderilen müfettişlerin eğitim emekçilerinden aldıkları savunmaları yetersiz bulmasının gerekçesi nedir? Bir eğitim emekçisinin verdiği savunmanın yeterli bulunma kriterleri nelerdir? 
-Şırnak’ta müdürler tarafından Eğitim Sen üyesi eğitim emekçilerine mobbing uygulandığı tarafımıza iletilmiştir. Bu bağlamda; eğitimin en temel faktörü olan öğretmenin ruh hali ve psikolojisi bakanlığınız için önem arz etmekte midir?
-Şırnak dışında başka hangi illerde eğitim emekçilerine aynı minvalde soruşturma açılmıştır?  Bu soruşturmaların neticesi nedir?
-Bakanlığınız tarafından bir katliamı protesto etmek için belirlenmiş bir “eylem” biçimi var mıdır?​” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kısa vadeli dış borç stoku sekiz ayda yüzde 13.9 arttı

SONRAKİ HABER

Adalet için yürüyenlerin hikayesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...