16 Ekim 2017 08:01

Almanya'da eyalet seçimi: Aşağı Saksonya'da SPD kazandı

Almanya'da Yeşiller milletvekilinin Hıristiyan Demokratlara geçmesiyle gündeme gelen Aşağı Saksonya erken seçimlerinde kazanan SPD oldu.

Paylaş

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde pazar günü yapılan erken seçimlerden Sosyal Demokrat Parti (SPD) birinci çıktı. Daha önce iş başında olan SPD-Yeşiller koalisyon hükümeti, Yeşiller Partisi’nden bir milletvekilinin istifa ederek Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisine geçmesi üzerine çoğunluğu kaybetmiş ve erken seçim kararı alınmıştı.

6 milyon seçmenin çağrılı olduğu ve katılım oranının yüzde 63’te kaldığı seçimlerde SPD yüzde 36,9 ile birinci olurken, CDU yüzde 33,6 oyla ikinci oldu. Ayrıca Yeşiller yüzde 8,7, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 7,5, ırkçı Almanya için Alternatif (yüzde 6,2) oy alarak parlamentoya milletvekili gönderdiler. Sol Parti geçen seçimlere göre oyunu artırmakla birlikte yüzde 5 barajını geçemedi.

Genel seçimlerden üç hafta sonra yapılan seçimlerde, VW skandalına karıştığı için oy kaybetmesi beklenen SPD ve Başbakan adayı Stephan Weil geçen seçimlere göre oylarını yüzde 4,2 artırdı. Yeşiller, CDU ve FDP seçimlerde oy kaybetti.

137 sandalyeli eyalet parlamentosunda SPD öncülüğünde bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor. En güçlü olasılık olarak görülen SPD-Yeşiller-FDP koalisyonu için FDP böylesine bir koalisyonda olmayacağını açıklayarak ilk günden kapıları kapattı. Ancak bunu kabine ve taleplerini kabul ettirmek için baskı amacıyla yapmış olabileceği dile getiriliyor.

Alman basınında üç hafta önce yapılan seçimlerde yüzde 20’ye yakın oy alan SPD’nin Aşağı Saksonya’da birinci parti olmasının parti başkanı Martin Schulz’un başkanlık süresini uzattığı ifade edildi. Ancak bu yükselişin, ülke genelinde bir oy artışı anlamına gelmediği de belirtiliyor.

SOL PARTİ SEÇİM BARAJINI GEÇEMEDİ

Yüzde 4,6 oy alan Sol Parti oylarını yüzde 1,5 artırmakla birlikte yüzde 5 seçim barajını aşamayarak, eyalet parlamentosuna giremedi. Parti Genel Başkanı Bernd Riexenger, bu sonuç karşısında elbette hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Seçimler öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarının çoğunda Sol Parti’nin oyu yüzde 5’in üzerinde görülüyordu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim'de yitirilenlerin hikayeleri kitaplaştırıldı

SONRAKİ HABER

Kısa vadeli dış borç stoku sekiz ayda yüzde 13.9 arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa