16 Ekim 2017 07:29

Katalonya'ya verilen süre doldu: Bağımsızlık ilan edilmedi

İspanya merkezi hükümetinin Katalonya Özerk Bölgesi Lideri Carles Puigdemont’a bağımsızlık kararını kesinleştirmesi için verdiği süre doldu.

Paylaş

İspanya’nın merkezi Madrid hükümetinin Katalonya Özerk Bölgesi Lideri Carles Puigdemont’a bağımsızlık ilan edip etmediğini netleştirmesi için verdiği süre bugün sabah saat 10.00’da doldu. Katalonya lideri Puigdemont Madrid hükümetine bağımsızlık ilan edip etmediklerini netleştiren bir belge göndermedi ve önümüzdeki iki ay için müzakere yapılması için çağrı yaptı.

Madrid hükümeti Katalonya Özerk Bölgesi’nin özerkliğini askıya alma hakkına sahipken, bağımsızlık taraftarı kesimler ise Puigdemont’u açık bir şekilde bağımsızlık ilan etmeye zorluyor. Katalonya hükümetini ‘dışarıdan destekleyen’ CUP (Halk Birliği Adaylığı) partisi, Katalonya Hükümeti (Generalitat) Başkanı Carles Puigdemont’a “bağımsız cumhuriyeti ilan et” çağrısı yapmıştı. 

Pazar günü Barselona’da 15 Ekim 1940’ta Franco rejiminde suikaste uğrayan eski Katalonya Başkanı Lluís Companys’i anma törenlerine katılan Puigdemont törende, “Companys düzen ve adalet adı altında öldürülmüştü. Seksen yıl geçtikten sonra iktidar partisi hala bu suçu önemsizleştiriyor” dedi. Puigdemont geçtiğimiz hafta başında bağımsızlık ilan ettiği takdirde kendisinin de sonunun Companys gibi olacağını söyleyen Halk Partisi sözcüsüne atıfta bulunuyordu.

Bölgede geçtiğimiz 1 Ekim'de İspanya polisinin saldırısı gölgesinde yapılan referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa 'evet' demişti. 

Carles Puigdemont, 10 Ekim'de bölge parlamentosunda Katalonya’nın ‘bağımsız bir cumhuriyet’ olduğunu ilan etmiş ancak Katalonya’nın ‘8 saniye’ sonra “İspanya hükümetiyle diyalog” gerekçesiyle bağımsızlık ilanını “birkaç hafta süreyle” askıya almıştı. Katalan Meclisi’nde 6 Eylül’de onaylanan yasaya göre referandumdan ‘evet’ çoğunluğu çıkması halinde iki gün içinde bağımsızlığın ilan edimesi gerekiyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadıralak Yaylası'nın talana açılması yargıya taşındı

SONRAKİ HABER

Başkent Londra İngiltere'nin genelinden yoksul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...