15 Ekim 2017 17:26

HDP 5. kuruluş yıl dönümünü kutladı: 'Umudumuz büyük'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5'inci kuruluş yıl dönümünü kutladı. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da etkinliklere mesaj gönderdi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5'inci kuruluş yıl dönümünü Beşiktaş'ta düzenlenen etkinlikle ve illerden düzenlenen şenliklerle kutladı. Etkinliklerde tutuku bulunan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın mesajları okundu. 

BEŞİKTAŞ'TAN YÜKSELEN SES: BİRLİKTE KAZANACAĞIZ, MUTLAKA KAZANACAĞIZ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5'inci kuruluş yıl dönümünü Beşiktaş Akatlar'da bulunan Mustafa Kemal Kültür Merkezi Atilla İlhan Sahnesi'nde düzenlediği şölen ile kutladı.  Şölene, HDP'nin kurucu Eş Genel Başkanları Yavuz Önen ve Fatma Gök, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Mardin Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Ahmet Türk, HDP Milletvekilleri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDK Bileşenleri, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Gülten Kaya, Anavatan Partisi (ANAP) eski Genel Başkanı Nesrin Nas, İstanbul Tabip Odası ile çok sayıda kurum, aydın ve sanatçı katıldı.

Salona Kürtçe ve Türkçe "İşçiyle, emekçiyle 5. yıl",  "Kadın özgürlüğü ile 5. yıl",  "Vicdanla adaletle 5. yıl", "Dayanışmayla kardeşlikle 5. yıl", "Umutla cesaretle 5. yıl", "Sevgiyle, barışla 5. yıl" ve Sur, Cizre, Şirvan, Soma, Roboski başta olmak üzere yaşanan katliamlarının isimlerinin bulunduğu "Unutmuyoruz" pankartı ile HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve tutuklu bulunan milletvekillerinin fotoğrafları asıldı.

Etkinlik Kürtçe yapılan selamlamanın ardından, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in Adnan Yücel'in "Yer yüzü aşkın yüzü oluncaya kadar" şiirini okumasıyla başladı. Önder, perspektifleri ile özgürlük mücadelelerine yön veren PKK Lideri Abdulah Öcalan'ı saygı ile selamladığını belirtti.

'4 KASIMDA YOLDAŞLARIMIZI SELAMLAYACAĞIZ'

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay
HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay: "Bizi siyasetten tasfiye etmek isteyenlere mesajımız şudur; Daha güçlü geliyoruz, daha güçlü geleceğiz!"

Açılış konuşmasını yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP'nin kuruluşundan bu yana yüzlerce yoldaşını kaybettiğini söyledi. Suruç, Ankara, Cizre, Silopi ve Ankara katliamlarında, yüzlerce kişinin yeni bir yaşam için yaşamlarını yitirdiklerinin altını çizen Kemalbay, HDP'nin topyekun bir saldırıya karşı topyekun mücadele verdiğini dile getirerek, "4 Kasım'da partimize yönelik gerçekleştirilen darbe ve partimizin tasfiyesine yönelik saldırılar bu birlikteliğimiz ve dayanışmamızla aşılıyor, aşılacak. 4 Kasım'da bütün illerde tutuklu olan yoldaşlarımızı selamlayacağız" dedi.

UMUDUMUZ BÜYÜK

"HDP Türkiye'ye barış ve demokrasi getirmek için mücadelesini yürüttü. Demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü, emeği ve doğayı savunan bir parti oldu" diyen Kemalbay, şöyle devam etti:

"Bu mücadelemizde ne kadar haklı olduğumuzu her gün yüz yüze kaldığımız saldırılarda görüyoruz. AKP hükümeti, saldırılar ile barışı kardeşliği, kadın, doğa ve tüm hak mücadelesini etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Halkların eşitliğini ve kardeşliğini savunan bir parti olarak 'Halklar vardı ve var olacaklar' dedik. Biliyoruz çünkü biz halkız. Türkiye halklarının bir alternatifi, bir adresi varsa işte bu mücadeleyi ören, dirençle ören HDP'dir. Bu gemiyi dayanışma ve mücadele ile limana vardıracağız. Demokrasiyi, özgürlüğü, kardeşliği inşa edeceğiz, toplumsallaştıracağız. Barış harekatını başlatan Sayın Abdullah Öcalan, halkların barışı için emek harcadı. HDP de bu barış için aynı şekilde mücadele edecek. Halklar bu topraklarda barış içerisinde yaşayacak. Umudumuz büyük. Birlikte kazanacağız, mutlaka kazanacağız." 

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, tutuklu bulundukları cezaevinden kutlama mesajı gönderdi. Demirtaş, “Siz HDP’yi bir de 10 yaşına geldiğinde görün. Yürü HDP, yolun açık olsun" derken, Yüksekdağ ise "Bizi siyasetten tasfiye etmek isteyenlere mesajımız şudur; Daha güçlü geliyoruz, daha güçlü geleceğiz” mesajı gönderdi. 

DEMİRTAŞ: YÜRÜ HDP, YOLUN AÇIK OLSUN 

Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu olan Demirtaş’ın mesajı şöyle: 

“Çok değerli arkadaşlar, HDP’nin çok kıymetli yoldaşları, kardeşlerim…

5’inci Kuruluş Yıldönümümüz vesilesiyle bir araya gelmiş olan sizleri ve tüm ülkedeki kardeşlerimizi, dünyanın birçok ülkesindeki dostlarımızı, bizlere gönül verenleri, dayanışma ve desteğini esirgemeyenleri en sıcak duygularımla, içtenlikle selamlıyorum. 

Göz açıp kapayıncaya kadar minicik bebeğimiz 5 yaşına geliverdi. Hatırlarsınız, daha ilk doğduğunda, hepimiz HDP’nin Türkiye’nin umudu olacağını hissetmiştik. Daha 5’inci yaşında sadece Türkiye’nin değil, Ortadoğu’nun alternatif bir çizgisi haline gelmesini görmekten büyük bir mutluluk ve onur duyuyoruz. 

5 yaşındaki HDP, kendisinden çok daha yaşlı olan partilerle yarışacak, kimilerine ise meydan okuyacak bir güce ulaştı. Bu parti 7 yaşına geldiğinde Türkiye’yi yönetmeye aday olacaktır. Hepimizin gözbebeği olan, onlarca yıllık bedel, emek ve mücadele ile olgunlaşmış HDP’yi büyütmek ve iktidara taşımak boynumuzun borcudur.

Mezhepçilik, ırkçılık, dincilik ve cinsiyetçilik batağına saplanmış coğrafyamızda bir pırlanta gibi parlayan HDP, sadece bugünün değil, geleceğin Ortadoğu siyasetine damga vurmaya da adaydır. Ezilen halkların, sınıfların, kimliklerin ve doğanın hakkını, hukukunu koruyacak; ezilenden yana bir düzen inşa ederek, faşizme karşı her yerde cesurca direnerek gerçek bir halk iktidarı kuracağız. 

Bütün farklılıklarımız ve zenginliğimiz ile bizi bir arada tutan ortak değerlerimizi, büyük insanlık değerlerini evrensellikle buluşturmayı başaran HDP, programı ve politik çizgisi ile haklılığını ve doğruluğunu her geçen gün yeniden ispatlıyor. 

Biz bu ortak vatanımızda en iyisine, en güzeline layık yurttaşlar olarak, komşu ülkelerdeki halklarla barış içerisinde bir düzen kurana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. 

HDP gibi bir partiyi kuran ortak iradeye ve bütün kuruculara, bugüne kadar emeği geçen bütün HDP kadrolarına ve övgünün en büyüğünü hak eden fedakar, cesur halkımıza içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum. 

Daha 20 yaşına gelmeden her türlü yozluğa, yolsuzluğa ve çirkefliğe bulaşan, adeta siyasi çöplüğe dönüşerek metan gazı zehirlemesi yaşayan iktidar partisinin bütün saldırılarına ve baskılarına rağmen 5’inci yaşına güçlenerek giren HDP’yi kutluyorum. 

Siz HDP’yi bir de 10 yaşına geldiğinde görün. Yürü HDP, yolun açık olsun. Biz hepimiz yüreğimizle, canımızla, sevdamızla senin yanındayız. Sen MUTLAKA KAZANACAK OLANSIN. 

İyi ki varsın, iyi ki doğdun. Nice yıllara Halkların Demokratik Partisi… 

Bütün katılımcı arkadaşlarımı Edirne Cezaevi’nden kutluyor, ayrıca Abdullah Zeydan milletvekilimizin de selam ve sevgilerini iletiyorum. Özgür günlerde görüşmek, buluşmak dileğiyle, sevgiyle… 

Selahattin Demirtaş - Edirne Cezaevi / 15 Ekim 2017”

YÜKSEKDAĞ: DAHA GÜÇLÜ GELECEĞİZ

Vekilliği ve parti üyeliği düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mesajı şöyle: 

“Sevgili dostlar, yoldaşlar

Partimizin Kuruluş Yıldönümünü canı gönülden kutluyor, hepinizi özlemle selamlıyorum. 5 mücadele yılını geride bıraktık, ancak partimizin geçmişi bununla sınırlı değildir. HDP varlığını, dünyanın neresinde olursa olsun, haksızlıklara karşı başkaldıranlara borçludur. Varlığımız Spartaküslere, Pir Sultan Abdallara, Demirci Kawalara, Rosa Luxemburglara, Paramaz Sarkisyanlara, Ana Zarifelere, Mustafa Suphilere, Mahir, Deniz, İbo ve Mazlum Doğan’lara, Behice Boran’lara kadar uzanır…

Bizler geride bıraktığımız yıllarda yaşadığımız her türlü zorluğu aşma motivasyonunu, direnenlere ve bizden kopartılmış olan canlarımıza borçluyuz. Yan yana yürüdüğümüz canlarımızın kimisini Suruç Katliamı’nda yitirdik, kimisi Ankara’nın göbeğinde katledildi, kimisi sokakta yargısız infaz edildi, kimisi Sur’da, Cizre’de, Nusaybin’de katledildi... Şimdi bizler, aramızda olmayan canlarımız için direniyoruz. Şimdi bizler, katliamlarla aramızdan kopartılan yoldaşlarımızı, yurttaşlarımızı daha güçlü selamlıyoruz.

Partimizin siyaset dışı bırakılma çabalarına rağmen hep birlikte kararlı bir yürüyüş gerçekleştirdik. Bu yürüyüşümüzün çok sade bir gerekçesi vardı. Zulmün ve despotluğun olduğu bir ülkede, değiştirme iradesini kuşananların ve değişime inananların kararlı olması gerekiyordu.

Bugün bir yüzünü geleceğe dönmüş olanlar, bir de gittikçe daha fazla eskide kalan, eskiye gömülmeye mahkum olanlar var. Bugün başta siyasi iktidar olmak üzere aynı siyasi zihniyetten beslenenler, birbirinden farklı bir şey söyleyemez duruma geldiler. Artık aralarında hiçbir fark yok. Bugün farkın nerede olduğunu görmek istiyorsanız HDP’ye bakın. İnsanlık farkı var burada; emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, mücadelenin ve dirilişin farkı var. Burada birleşerek büyümenin gücü var.

Değerli yoldaşlar, Türkiye 4 tarafı parmaklıklarla çevrili bir hapishaneye dönüştürüldü. Bugün HDP’ye, bileşenlerimize ve tüm muhalif güçlere dayatılan bu parmaklıklara aslında tüm toplum hapsedilmek istenmektedir. HDP olarak parmaklıkları kırdık, siyasi alanın bir hapishane haline getirilmesine karşı çıktık. Duvarları yıkan, parmaklıkları kıran, siyasetteki demokrasi ve özgürleşme enerjisini açığa çıkaran bütün barajların kapağını açarak, barajların enerjisini açığa çıkardık.

HDP'nin en temel misyonu, bölen siyasi anlayış karşısında birleştiren bir köprü olmaktı. 7 Haziran'da bunu gösterdik. Bu nedenle 7 Haziran hem parti tarihimizde hem Türkiye siyasetinde bir dönüm noktası oldu. 7 Haziran'da kurduğumuz birlik köprüsü o kadar sağlam ki, halen bildikleri bütün diktatörlük uygulamalarıyla o köprüyü yıkmaya çalışıyorlar.

Ama nafile, HDP dimdik ayakta. Çünkü;  umut dimdik ayakta. Artık görevimiz, sorumluluğumuz daha da büyümüştür. HDP, bütün tasfiye ve yıkım saldırılarına inat, yaşadı, yaşatılacak; kazandı, kazanacak. HDP'nin yaşatılması ve kazanması sorumluluğunu, bizlere umut besleyen, umuda ulaşma heyecanıyla bizlere yönelen Türkiye halklarına borçluyuz. Bizler için HDP'nin bu zorlu günleri atlatarak yeni başarılar elde etmesi, tarihsel bir sorumluluk ve zorunluluktur.

Bizi siyasetten tasfiye etmek isteyenlere mesajımız ise şudur; Daha güçlü geliyoruz, daha güçlü geleceğiz. Hepinizi selamlıyor, yeni mücadele yılımızda başarılar diliyorum.

Figen Yüksekdağ - Kandıra F Tipi Cezaevi / 15 Ekim 2017” (İstanbul/MA)

ANTEP'TE 5. YIL ŞENLİĞİ

HDP Antep İl Örgütü partilerinin 5. kuruluş yıl dönümünü şenlikle kutladı (Fotoğraf: MA)

HDP'liler düzenledikleri şenlikle partilerinin 5’inci kuruluş yıldönümünü halaylar ve zılgıtlar ile kutladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep İl Örgütü partisinin 5'inci kuruluş yıl dönümünü düzenlediği şenlikle kutladı. HDP Antep İl binasında düzenlenen şenliğe, HDP PM üyesi Mehmet Karayılan, HDP ve DBP il eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Şenliğin yapıldığı salona, “Söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var” yazılı pankart asıldı. Şenlikte, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı.   

Saygı duruşunun ardından söz alan HDP Antep İl Eşbaşkanı Güler Erat, HDP’nin başta Türkiye olmak üzere Ortadoğu halklarının umudu olduğunu söyledi. Erat, 7 Haziran seçimlerindeki başarılarına dikkat çekerek, "AKP İktidarı halkın HDP’ye olan sevgisini bitirmek için elinden geleni yaptı; ancak bunu başaramadı. HDP’ye olan nefretinden ötürü halklara savaş açan iktidar, barış masasını yıkıp savaş sürecini başlattı. Ancak halklarımız partilerini kurmak için iktidara direnerek bugünlere kadar geldi. HDP yapılan tüm saldırılara rağmen güçlenerek çıkı" diye konuştu. 

HDP PM üyesi Mehmet Karayılan ise, “HDP, Molla Mustafa Barzani’dir, Mazlum Doğan’dır, Deniz Gezmiş’tir, İbrahim Kaypakkaya’dır, Kemal Pir’dir, Gazi Muhammed’dir, Berivanlar ve Zilanlar’dır” dedi. 

Şenlik, katılımcıların konuşmalarından sonra yurttaşların Kürtçe ezgiler eşliğindeki halaylar ile son buldu. (Antep/MA)

'BAŞKA PARTİ OLSA SİYASETİ BIRAKIRDI'

HDP Ankara İl Örgütü, partilerinin 5. kuruluş yıl dönümü sebebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Ankara İl Yöneticisi Derya Bakır, son iki yıl içerisinde HDP’ye yönelik saldırılara dikkat çekti.  HDP Ankara il binasında gerçekleşen açıklamayı HDP Ankara İl Yöneticisi Derya Bakır okudu. Bakır, HDP’nin tüm antidemokratik ve baskıcı yönetimlere karşı ülkenin demokrasi tarihinde geniş toplumsal katmanları bünyesinde toplamayı başarmış en güçlü toplumsal muhalefet odaklarından biri olduğunu söyledi. Bakır, son iki yıl içerisinde HDP’ye yönelik saldırılara dikkat çekerek “94 belediye eş başkanı tutuklanan, yüzlerce kez saldırıya uğrayan, genel merkezi yakılan, mitingleri bombalanan HDP değil başka bir parti olsaydı şimdiye kadar çoktan siyasetin dışına çekilmişti.” dedi. 

HDP Ankara İl Eş Başkanı Halil Yıldız, OHAL’in 6 kez uzatılacağına ilişin sorumuza “OHAL ve KHK’ler ile halkların üzerinde baskılar sürdürüldü. Seçilmiş belediyelerin iradeleri gasbedilerek kayyımlar atandı. Ülkemizde hukuk muhaliflere başka işliyor. Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, hâlâ mahkemeye çıkarılmadı. Ancak Aysel Tuğluk’un annesinin cenazesine saldıranlar 20 günde serbest bırakıldı” dedi. OHAL döneminin iktidarının, zorba kararlarla uygulamaları sürdürdüğünü belirten Yıldız, OHAL ve sıkıyönetim dönemlerinde kitlelerin sokaklara çıkmasının egemen sistemin altına konulmuş dinamit olduğunu ve iktidarın bundan korktuğunu söyledi. Siyasi yargılamalarda mahkemelerin küçük salonlarda yapıldığına dikkat çeken Yıldız, gerçeklerin ortaya çıkmasının engellendiğini söyledi. OHAL devam ettiği sürece bu zorlukların devam edeceğini ifade eden Yıldız, “Bu zorlukları aşacağımıza inanıyoruz. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suavi Sur'da konser verdi: 'Sur TOKİ’ye teslim edilmesin'

SONRAKİ HABER

'İşimizi geri istiyoruz' talebine polis çemberi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...