15 Ekim 2017 14:35

Cezaevinde ‘Kürtçe yasağı’ iddiası

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde Kürtçe konuşmanın yasaklandığı, Kürtçe mektuplara ise soruşturmalar açıldığı iddia edildi.

Paylaş

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan tutukluların Kürtçe konuşmasının “Örgüt propagandası yapıyorsunuz” denilerek yasaklandığı, Kürtçe mektuplarına ise soruşturmalar açıldığı iddia edildi. 

Ceyhan Cezaevi’nde yaşananlara dair bilgi veren tutuklu yakını Tahir Özdemir, infaz koruma memurlarının cezaevinde Kürtçe konuşmayı yasakladığını belirterek, “Gardiyanlar tutukluların koğuşta bile Kürtçe konuşmasını yasaklıyor. Hiçbir şekilde Kürtçe konuşmalarına izin vermiyorlar. Gardiyanlar Kürtçe konuşmaya ‘örgüt propagandası yapıyorsunuz’ diyor. Kürtçe yazılan mektuplar ne gönderiliyor ne de tutuklulara veriliyor. Ayrıca tutuklulara Kürtçe mektuptan ötürü soruşturma açılıyor. Kitap ve dergiler verilmiyor. Ayrıca tek tip kıyafet dayatması yapılıyor. Görüş saatleri ise kısaltılmış durumda” dedi.

Cezaevinde hak ihlallerinin arttığını söyleyen Özdemir, “Hukuksuz bir şekilde tutukluların hakları ellerinden alınmış durumda. Her hafta olan telefon görüşmesi iki haftada bir yapılıyor. Ayda bir yapılan açık görüş ise iki ayda bir yapılmakta. Tutuklular FETÖ’cü tutuklularla aynı görüş kabininde görüş yapmaya zorlanıyor. Bunu kabul etmeyince ise gardiyanlarca darbediliyor” şeklinde konuştu. Hak ihlallerinin son bulmasını isteyen Özdemir, “AKP hükümeti İmralı’da uyguladığı ağır tecridi tüm cezaevlerine yayıyor. AKP bu hukuksuzluktan vazgeçsin” diye konuştu. (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye’nin en eski İnsan Hakları Merkezi neden kapatıldı?'

SONRAKİ HABER

İşten atılan işçiler: Binali Yıldırım samimi değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa