15 Ekim 2017 11:05

Asteriks'in kapak illüstrasyonu 1.4 milyon avroya satıldı

Paris’teki bir açık arttırmada klasik çizgi roman serisi Asteriks’in, orijinal kapak illüstrasyonlarından biri 1.4 milyon avroya satıldı.

Paylaş

Bir açık arttırma evinden yapılan açıklamaya göre, klasik çizgi roman serisi Asteriks’in, orijinal kapak illüstrasyonlarından biri 1.4 milyon avroya satıldı. 

Efsanevi serinin yaratıcıları Albert Uderzo ve Rene Gosciny imzalı Asteriks Galya Turu (Le Tour de Gaul) kapak resmi, Paris’te Drouot Açık Arttırma Evi tarafından cuma günü arttırmaya çıkarıldı.

İlk olarak 1965 yılında bir albüm olarak yayınlanan hikaye, kurnaz bir kahraman olan Galya’lı Asteriks ile iştahlı arkadaşı Obeliks’in yerel lezzetler ve şarap toplayarak geçen Fransa seyahatlerini anlatıyor.

Drouot’tan gelen bir açıklamaya göre illüstrasyonun, 180 bin ile 200 bin avro arasında bir fiyata satılması bekleniyordu.

Galya Kalkanı isimli başka bir Asteriks kapak illüstrasyonu ise 1.2 milyon avroya satıldığı duyuruldu.

GALYALI ASTERİKS'İN MACERALARI

Fransız bir çizgiroman dizisi Galyalı Asteriks'in Maceraları'nın (Astérix le Gaulois), metnini René Goscinny'nin, resimlemesini de Albert Uderzo yaptı. Uderzo, Goscinny'nin 1977'de yaşamını yitirmesi sonrası seriyi tek başına sürdürdü. 

Çizgiroman serisi, M.Ö. 50 yılında, Roma istilasına karşı koyan bir Galya köyünün maceralarını konu alıyor. Genellikle bu direniş, dizinin ana karakterlerini İngiltere, Mısır, Hindistan gibi ülkelere sürükler. Serinin yolculuk dışındaki bölümleri ise köyün çevresinde geçmektedir. Köy Galyanın kuzeybatı kıyısındaki Armorika bölgesinde yer almaktadır.

Pek çok tarihi karakterin yer aldığı seride en çok akılda kalan ve yer alan Jül Sezar'dır. Diğer tarihsel karakterlerden bazıları şöyle: Kleopatra, Brütüs, Pompeius, Vercingetorix, Scipio, Spartaküs, Cassivellanus ve Sezaryon.

Serinin ana 33 kitabı, yaklaşık 100 dile çevrilmiştir.

2009 yılında "Asteriks & Oburiks: Altın Kitap" isimli 50. yıl özel albümü yayınlanmıştır. Bu macerada Asteriks ve Oburiks'in eski maceralarında tanıştıkları dost ve düşmanlarının çoğu köye gelir.Aynı yıl emekli olan Uderzo serinin kaderini asistanları Jean Yves Ferri ve Didier Conrad'a bırakmıştır. İkili, Asteriks'in 34. albümü Asteriks ve Piktler'i Uderzo'nun denetiminde yazarlar ve ekim 2013'te yayınlarlar. Sezar'ın Papirüsü isimli macera'ysa ekim 2015'te çıkmıştır.

Asteriks serisi, Fransa'nın dünyaca en ünlü çizgiroman serisidir. Seriden on bir çizgiromandan sekizi animasyon, dördü stüdyo filmi olmak üzere filme uyarlanmış, aynı zamanda birçok da bilgisayar oyunu yapılmıştır.

2015'te vizyona giren Asteriks: Roma Sitesi adlı film Asteriks'in çekilen ilk 3D animasyon filmidir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD saldırısında yaralanan gazeteci yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

'Şişli Endüstri Meslek Lisesini yıkmayın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...