15 Ekim 2017 00:32

Af Örgütü İsveç'te İdil Eseri’in yaş gününü kutladı

İsveç’te Uluslararası Af Örgütü, hak savunucularına yönelik saldırıları kınamak ve İdil Eser'in doğum gününü kutlamak için etkinlikler düzenledi. 

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü İsveç Seksiyonu, AKP Hükümeti'nin insan haklarını savunucularına yönelik baskı ve saldırılarını kınamak ve cezaevinde tutulan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser'in doğum gününü kutlamak için İsveç'in 25 yerleşim biriminde etkinlikler düzenledi. 

Başkent Stockholm başta olmak üzere Göteborg, Malmö, Uppsala gibi yerleşim birimlerinde yapılan etkinliklerde konuşmalar yapan Uluslararası Af Örgütü yöneticileri, Büyükada'da yakalandıktan sonra tutuklanan insan hakları savunucularının serbest bırakılmasını talep etti. 

Meydanlarda İdil Eser'in yaş günü kutlandı. Katılımcılara ve çevreden geçenlere yaş pasta ikram edildi. Tutuklu insan hakları savunucularının özgürlüklerine kavuşmaları için imza topladı. 

Stockholm'un Medborgarplatsen Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte bir konuşma yapan Uluslararası Af Örgütü Basın Sözcüsü Ami Hedenborg, aralarında İdil Eser ve İsveç vatandaşı Ali Ghavari'nin de bulunduğu  11 insan hakları savunucusunun terör örgütüne üye olmak ve yardım etmek gibi asılsız suçlamalarla gözaltına alınmalarını ve tutuklanmalarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

HEDENBORG: SİYASİ TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILMALI

15 Temmuz darbe girişiminden sonra gerçekleşen hak ihlallerini somut örnekler vererek aktaran ve eleştiren Hedenborg,  Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'deki cezaevlerinde tutulan tüm insan hakları savunucuları, politikacılar ve gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ettiğini belirttikten sonra şunları kaydetti:

“!5 Temmuz'dan önce de Türkiye'de ciddi ifade ve insan hakları ihlalleri vardı. Ama olağanüstü halin ilan edilmesinden sonra yüzlerce medya kuruluşu ve dernek terör örgütleriyle bağlantıları olduğu suçlamasıyla kapatıldı. Devlet tüm mallarına el koydu. Bunların arasında kadın ve kültür örgütleri, spor kulüpleri de var.”

Mahkemelerin muhalifleri cezaevlerine atmak için siyasi bir araç olarak kullanıldığını belirten Hedenborg, “Mahkemeler rejim karşıtlarını tutukluyor ve dolaylı olarak korkuyu yaygınlaştırarak eleştirel sesleri susturuyor... Bu oldukça tehlikeli,  korkutucu ve kaygı verici bir gelişme. İnsan hakları aktivistleri Türkiye'de çok önemli çalışmalar yürütüyor. Tüm insanların eşit değerde olduğunu, ifade özgürlüğünü savunuyor ve hukuk sistemininn işleyişini sorguluyor” dedikten sonra dış dünyanın Türkiye'deki insan hakları savunucularıyla dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

İDİL ESER: İNSAN HAKLARININ ÖNEMİNE HEP İNANDIM, İNAMAYA DEVAM EDECEĞİM

Gösteride İdil Eser'in gönderdiği mektup da okudu. Gösterdikleri destek ve dayanışmadan dolayı bütün Uluslararası Af Örgütü hareketine teşekkür eden Eser, mektubunda “Uluslararası Af Örgütü'nün bu süreçte, insan haklarının küresel düzeyde uygulanması açısından önemli bir rol oynadığına inanıyorum. Kurumun çalışma yöntemlerine, ilkelerine ve insan haklarının önemine hep inandım, inanmaya devam edeceğim. Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye Direktörü olmaktan gurur duyuyorum. Bilhassa, ötekileştirme ve yabancı düşmanlığının arttığı bir dünyada, Uluslararası Af Örgütü'nün öneminin daha da arttığını düşünüyorum” diyor. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Burhan Sönmez: Kendi ülkemizdeki insanları savunuyoruz

SONRAKİ HABER

Gündelik hayata direnmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...