14 Ekim 2017 15:02

Kocaeli'de HDP'nin etkinliğinde 'birlikte mücadele' çağrısı

HDP Kocaeli İl Örgütü, 'Kaynayan kazan Ortadoğu'da Türkiye'nin demokrasi imtihanı; dünü, bugünü, yarını' başlıklı bir panel düzenledi.

Paylaş

HDP Kocaeli İl Örgütünün düzenlediği "Kaynayan kazan Ortadoğu'da Türkiye'nin demokrasi imtihanı; dünü, bugünü, yarını" panelinde konuşan katılımcılar birlikte mücadele çağrısı yaptı.

İzmit'te Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Alternatif Kültür Merkezinde düzenlediği "Kaynayan kazan Ortadoğu'da Türkiye'nin demokrasi imtihanı; dünü, bugünü, yarını" paneline Araştırmacı Yazar Erdoğan Aydın, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Emek Partisi (EMEP) MYK üyesi Levent Tüzel ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli konuşmacı olarak katıldı.

'SURİYE'NİN ÇOK KİMLİKLİ BİR HAL ALMASI KAÇINILMAZ'

Kocaeli Demokrasi Girişimi sözcüsü Bekir Yurdagül'ün moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte ilk olarak Araştırmacı Yazar Erdoğan Aydın konuştu. Ortadoğu'nun içinde bulunduğu durumu değerlendiren Aydın, "Günümüz Ortadoğu'su en karanlık ve en zor dönemini yaşıyor ama aynı zamanda umudun da işaretlerini içinde barındırıyor. Ortadoğu'da bütün dönemlerde sıkıntı olmuştur ama hiç bir dönem bu kadar ağır koşullar yaşanmadı diyebiliriz. ABD'in İran'ı düşürmek, İsrail'i rahatlatmak için yaptığı hamleler bu ağır koşulların temeli. 2011'de yan yana olanlar şimdi karşı karşıya geldi. Dün Suriye'ye müdahale ederken asla bir demokrasi arayışı olmayan AKP, tam tersine anti-demokratik çabalarla karşımızda duruyor. Türkiye’nin bu müdahale tarzı bölgenin barışa ve istikrara olan özlemini geciktirmektedir" dedi. Evrensel hukuk üzerinden bir çözüm geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, "Geldiğimiz noktada uygulanan bu politikalarda ısrar etmek, çaresizliğin sonucudur. ABD ve Rusya'nın varlığı, bölgede bağımsız siyasetin varlığına engeldir. Suriye'nin çok kimlikli bir hal alması kaçınılmazdır. Bize düşen başta kendi iktidarımızın hayallerine karşı muhalefeti, ülkenin çoğunluğunu kazanacak bir çabayı göstermektir. Anlatmak, daha çok anlatmak zorundayız. Ortadoğu'da barış ve kardeşlik için tek adam rejimine karşı birliktelik gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

'TOPYEKÛN SALDIRIYA KARŞI TOPYEKÛN DURMALIYIZ'

Aydın'ın ardından konuşan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ise, Ortadoğu'da tekçi sisteminin merkezinde kadın düşmanı politikaların varlığına dikkat çekti. Türkiye’de de benzer uygulamaların olduğunu Başaran, "Ülkemizde de net bir kadın düşmanlığı var, kadınların hakları tek tek ellerinden alınıyor. Onlar kendi istedikleri kadın tipini yaratmaya çalışıyorlar. Bu IŞİD zihniyetinin yansımasıdır" diye konuştu. Amasız ve fakatsız bir ortaklaşmanın gerekliliğine değinen Başaran, "Gittiği yolda her şeyi mubah gören bir anlayış var. İşkencenin bahanelerle meşrulaştırıldığı bir dönemdeyiz. Herkesin gözü önünde insanlar diri diri yakılıyor, çıplak aramaya maruz kalıyor. Demokrasiden, insan haklarından uzak bir Türkiye inşa ediliyor. Bizleri birbirimizden duygusal olarak koparıyorlar. Şu anda bir bölümmüşlük halini yaşatıyorlar. Aleviyi Sünniden, Türkü Kürtten, kadını erkekten koparıyorlar. İktidarın hedefi, önüne çıkan engelleri ortadan kaldırmak, yok etmek. Topyekûn saldırıya karşı topyekûn durmalıyız, bir arada olmalıyız. Muhalefet bölündükçe iktidar güçlendi. Amasız ve fakatsız bir ortaklaşma gerekiyor" dedi.

'SAVAŞTA CAN VEREN YOKSULLAR SAVAŞIN FATURASINI DA ÖDÜYOR'

EMEP MYK üyesi Levent Tüzel ise, iktidarın Türkiye’de bir arada yaşama isteğine darbe vurduğunu belirtti. Sınır ötesi hareketliliğe de değinen Tüzel, "Kendi kaderlerini belirlemek için mücadele eden halklara karşı düşmanlık körüklenirken ülkemizde bir arada yaşama isteğine de darbe vuruluyor. Tarihte bir çok sermaye ülkesi, kendi yönetimini kolaylaştırıp ve sürdürebilir kılmak adına kendine düşman yaratmıştır. Barışı bir kenara bırakıp savaşı tercih etmeleri bunun göstergesidir. Şimdi de sınır ötesi bir takım gösterilerle oy devşirmeye çalışıyorlar. Bize ekmek yerine top mermisi tercihini sunuyorlar, bir arada yaşama durumumuzu ortadan kaldırmak istiyorlar" dedi. Savaşta can veren yoksulların yine savaşın faturasını ödediğini vurgulayan Tüzel, "İşçiler tartışıyor, 'top mermisi oraları vuracaktı ama geldi bizi vurdu' diyorlar. Çünkü niye, yeni zamlar ekmeğimize top mermisi atmış durumda, daha da kötüsü olacak. Bu noktada işçi sınıfımızın akıl sağlığını koruması gerekiyor. Irkçılığa, faşizan laflara kulak asmamalı. Bir arada nasıl ekmek davamızı büyüteceğiz, nasıl barış içinde yaşayacağız diye dert edinmeliyiz. Savaşta can veren yoksullar savaşın faturasını da ödüyor. AKP’nin çıkarları bütün ülkenin çıkarlarıymış gibi yansıtılıyor. Buradan Türkiye işçisi ve emekçisine fayda gelmez. El ele vermek, bir arada durmak zorundayız. Emek, barış, demokrasi, eşitlik, özgürlük temelinde yan yana gelmeliyiz, çalışmalarımızı güçlendirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

'TÜM BU ÇEKTİĞİMİZ ACILARI GERİDE BIRAKABİLİRİZ'

Son olarak konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli ise bugünün kaos ve şiddet ortamının herkesi etkilediğini söyledi. "Bugünün o yüzden bitmesi gerekiyor" diyen Temelli, "Hala Kürdü yok sayan, diğer halklarla buluşmayı yok sayan tekçi kafa, Erdoğan rejimi ile devam ediyor. Halkların arasına düşmanlık tohumlarını ekiyorlar. Biz bugünü tüketip, yarın uyanacaksak yeni buluşmalarımızı gerçekleştirmeliyiz. Ulus devletine karşı başka bir şeyleri söylemeliyiz. Bizim tezlerimiz radikal demokrasi çerçevesinde toplanıyor. HDP olarak tezimiz demokratik ulustur, bir arada yaşamdır. Bir arada yaşıyorsak bir arada da yönetmeliyiz" dedi. Acıların geride kalabileceğini belirten Temelli, "Nasıl başarabiliriz, ne yapmalıyız sorularına cevap vermek için yan yana gelmeliyiz. Umutluyuz, yarın yakındır. Tüm bu çektiğimiz acıları geride bırakabiliriz, bu güce sahibiz" dedi.

Konuşmaların ardından forum bölümünde dinleyiciler konuklara sorular sordu. Forumda yapılan tartışmaların ardından etkinlik son buldu. Etkinliğe; CHP, HDP, EMEP, ÖDP, SYKP, Kocaeli Demokrasi Girişimi ve Kocaeli Dersimliler Derneği üye ve yöneticileri katıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mamaklı kadınlar 'Laik eğitim, laik yaşam' panelinde buluştu

SONRAKİ HABER

Suriye’den Türkiye’ye ‘topraklarımızdan çekilin’ açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...