14 Ekim 2017 13:57

Mamaklı kadınlar 'Laik eğitim, laik yaşam' panelinde buluştu

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 'Laik eğitim, laik yaşam' panelinde kadınlar, eğitim sistemini tartıştı.

Paylaş

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “Laik eğitim, laik yaşam” panelinde kadınlar, müfredat değişikliğinden sınav sistemine birçok konuyu tartışarak çocuklarının geleceklerine ilişkin endişelerini paylaştı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği  "Hayatımızın karartılmasına rızamız yok" diyerek ‘’Laik eğitim, laik yaşam’’ paneli düzenledi. Dernek binasında gerçekleştirilen ve çok sayıda kadının katıldığı panele KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar ve Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı katıldı. Eğitimin gericileştirilmesi, müfredat değişikliği ve TEOG’un kaldırılması konularının tartışıldığı panelde kadınlar, çocuklarının gelecekleri konusunda endişeli olduklarını belittiler. Kadınlar, eğitimde yaşanan sorunlara karşı neler yapılabileceği hakkında tartıştı.

‘OKULLAR İBADET EDEN-ETMEYEN AYRIMINA SÜRÜKLENİYOR’

İlk sözü alan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı, laiklik ilkelerinin artık kamu alanlarında uygulanmadığını; dine, mezhebe göre tavır alınıp uygulamaların bu şekilde yapıldığını vurguladı. Saygılı "Eskiden zorunlu din derslerine karşı buluşmalar yapardık, şimdi gündemimiz daha da karışık, günümüzde karma eğitim tartışılır durumda. Cihatçı eğitim getirilmek isteniyor, okullar ibadet eden-etmeyen ayrımcılığına sürükleniyor. Okullarda mescitlerin açılması, fiili olarak bir mezhebin üstünlüğünü göstermektedir. Çözüm, okulda bir de Cemevi açılması talebi değil, okulların dini kurum ve kişilerden ayrı tutulmasıdır’’ dedi.

‘ÇOCUKLAR, CEZALANDIRILMASI GEREKEN ENSAR’A TESLİM EDİLİYOR’

Milli Eğitim Bakanlığının Ensar Vakfı , İlim Yayma Cemiyeti gibi kurumlarla yaptığı protokollere de değinen Saygılı ‘’Çocuklarımız, cezalandırılması gereken Ensar Vakfı ve benzeri kurumlara emanet ediliyor. Bu kurumlar ile yapılan anlaşmalarla hem bu kurumlara mali kaynak sağlanıyor hem de kurumlar okullarda 'Değerler eğitimi' adı altında etkinlikler düzenleyebiliyorlar. Dindar ve kindar bir nesil için tarikatlarla el ele yürüyen bir eğitim sistemi uygulanıyor. Ana sınıflarında bile böyle etkinlikler düzenliyorlar. Mesela, 'Çocuk gelin' etkinlikleri düzenleyerek durumu normalleştirmeye çalışıyorlar’’ dedi. Hayatın her alanında yapılan baskılara karşı kadınların tepkilerini ortaya koyması gerektiğini söyleyen Saygılı, "Bir direnç oluşturulması gerek" dedi.

‘SON 4 YILDA 'ÇOCUK EVLİLİĞE HAYIR' DEME YÜZDESİ DÜŞTÜ’

KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar ise konuşmasında, inançlara devlet eliyle şekil verilmeye çalışıldığını söyleyerek 15 yıllık AKP iktidarı boyunca 6 Milli Eğitim Bakanı değiştiğinin altını çizdi. Çuhadar; ‘’Bugün yapılmaya çalışılanlar 10 yıl önce yapılmak istenseydi çok zor olurdu ancak yavaşça yaparak insanları alıştırıyorlar. Bugün gelinen nokta 4+4+4 eğitim sisteminin bir sonucudur. Son 4 yılda çocuk yaşta evliliğe ‘Hayır’ deme yüzdesi gözle görülür biçimde düşmüş durumda. Erkek çocukları, sanayi sitelerinde okul çağlarında çalışmaya mecbur bırakılıyor’’ diyerek eğitimde gelinen son noktayı gözler önüne serdi. TEOG’un Milli Eğitim Bakanı’nın bile haberi olmadan bir gecede alınan kararla kaldırıldığını ve yerine MİS'in (Milli İzleme Sınavı) getirildiğini söyleyen Çuhadar, böyle bir demokrasinin olamayacağını savundu.

EĞİTİMDE GERİCİ KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ

Eğitimde gerici kurumlarla yapılan anlaşmalara da değinen Çuhadar "Çocukların belli bir yaşa kadar kavramları algılaması zordur. Din, mezhep gibi kavramlar her insan için farklıdır ve farklı yaşanır ancak Ensar Vakfı gibi kurumlar ile iş birliği yapılarak küçük çocuklara bu kavramlar okullarda öğretilmeye, iktidar eliyle topluma inanç dayatılmaya çalışılıyor" dedi. Ailelerin, çocuklarının insanca ve nitelikli bir eğitim alması için uğraşması gerektiğini vurgulayan Çuhadar, okullar yeterli değilse bunun peşine düşülmesi ve hesabının sorulması gerektiğini vurguladı.

‘KUŞATMA HAYATIMIZIN HER ALANINDA’

Çuhadar "Büyük resmi görmemiz gerekiyor. İktidar istediği doğrultudaki inanç sistemine uygun bir Türkiye inşa etmek istiyor. Tek başına müfredat değişikliği değil, müftü yasası, kadınların istihdamına yönelik hazırlanan esnek çalışma yasaları bunlar bir bütünün parçası" diyerek tüm bu yapılanların aynı amaca hizmet ettiğini söyledi.

Panel sonunda söz alan kadınlar ise seçmeli derslerin çocuklara zorla seçtirilmesine karşı neler yapılabileceği, çocuklarını evde nasıl yetiştirebilecekleri gibi pek çok konuda soru sorarak kaygılarını dile getirdiler. Seçmeli derslerin dayatılmasına karşı okul yönetimlerine dilekçeler verilmesi kararını alan veliler, okul aile birliği toplantılarında da bu konuyu gündeme getirip diğer velilerle tartışacaklarını söylediler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kasırganın vurduğu Porto Riko’da gıda krizi yaşanıyor

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de HDP'nin etkinliğinde 'birlikte mücadele' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...