14 Ekim 2017 13:53

Kasırganın vurduğu Porto Riko’da gıda krizi yaşanıyor

Amerikan devleti, 2 milyondan fazla kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için günde sadece 200 bin öğün yiyecek sağlıyor. 

Paylaş

ABD yönetimine bağlı federal yetkililer, Maria Kasırgası’nın adayı vurmasından üç hafta sonra, ABD eyaleti olan Porto Riko’da ağır bir gıda sıkıntısının olduğunu itiraf etti. Federal Acil Durum Yönetim Ajansından (Fema) bir yetkilinin aktardığına göre Amerikan devleti, 2 milyondan fazla kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için günde sadece 200 bin öğün yiyecek sağlıyor. 

HALKIN ÜÇTE BİRİNİN İÇME SUYU YOK

Guardian’ın haberine göre gıda krizinin boyutları, iletişim ve elektrik sorununu bile gölgede bırakıyor. Porto Rikoluların üçte biri hâlâ içme suyu olmadan yaşama sorunuyla karşı karşıya.

Buna rağmen Federal Acil Durum Yönetim Ajansı, gıda teslimatları hakkında ayrıntılı bilgi vermiyor. Ajansın web sitesinde ise Fema’nın milyonlarca yemek ve litrelerce suyu sağlamış olduğu ileri sürülüyor. Ancak bu gıdaların birçoğu, birkaç gün içinde tüketilmediği takdirde sivillerin sindirimini zorlaştıracak hazır askeri yemekler.

Büyük yemek tedarikçisi firmalar, Fema’nın operasyonlarının bitme riski altında olduğunu söylüyor.

Şef Jose Andres tarafından kurulan Dünya Merkez Mutfağı günde 90 bin yemeği yerel şef ve mutfak ağı vasıtasıyla pişiriyor ve dağıtıyor. Ancak Fema’nın kontratı salı günü sona eriyor. 

Andres, insani krize müdahalenin hükümet için görülmediğini söylüyor. Andres, “Kendi genel merkezlerinde tüm yetkilere ve silahlı askerlere sahipler ama ada hakkında hiçbir bilgiye sahip değiller. Yemeğe ihtiyacı olanları paylaşabilecek bir haritaya bile sahip değiller” diyor. 

‘BENİM YAPTIĞIMI KİMSE YAPMADI!’

Öte yandan ABD Lideri Donald Trump’a göre ise, kendisinin Porto Riko’ya müdahalesi “olağanüstü” oldu. Trump, “Benim Porto Riko için yaptığımı kimse yapmadı, bu kadar çalışmaya çok az takdir!” şeklinde bir tweet attı. Tweet Porto Riko’da helikopter ve tırların gösterildiği bir Beyaz Saray videosu ile paylaşıldı

Associated Press’in son yaptığı ankete göre ise Maria Kasırgası’nın Porto Riko’yu yıkmasından sonra Amerikalıların sadece yüzde 32lik kesimi Trump’ın performansını beğendi. Anket Trump’ın adayı geçtiğimiz hafta ziyaret edip San Juan’da kağıt havluları kalabalığa fırlatması olayından önce yapılmıştı. San Juan’ın belediye başkanı, Trump’ın rulo kağıtları insanların üzerine fırlatmasını “iğrenç ve irite edici” olarak nitelendirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TV10 eylemi 54'üncü haftasında

SONRAKİ HABER

Mamaklı kadınlar 'Laik eğitim, laik yaşam' panelinde buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...