30 Temmuz 2012 13:39

Afife Tiyatro Ödülleri’nde 75 kişilik salon sınırı kaldırıldı

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, yıllardır 75 kişilik salon sınırlamasına dair tiyatroculardan eleştiriler alıyordu. Uzun tartışmalara da neden olan bu sınırlamayı ortadan kaldırmak için çalışmalar yapıldığını bu yıl verilen Afife Tiyatro Ödülleri töreninde de belirten jüri,  önümüzdeki yıl tiyatro sezonu

Afife Tiyatro Ödülleri’nde 75 kişilik salon sınırı kaldırıldı
Paylaş
Sevda Aydın

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri tarafından dün yapılan açıklamada, 75 kişilik salon sınırlamasının kaldırıldığını ve ödüllerin artık alternatif tiyatro mekanlarına da kapılarını açtığı belirtildi. Türkiye’nin uzun soluklu tiyatro ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, 2012-2013 tiyatro sezonuna yeni yönetmelik ve jüri yapısıyla başlayacağını bildirdi. Bu yapılanmaya göre yeni düzenlemeler ile birlikte 75 kişilik salon kısıtlaması kaldırılıyor. Alternatif tiyatro mekanları da ödül sürecine dahil ediliyor.

Jüri yapılanmasında da değişikliğe giden Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, Seçici Kurul ve Oylama Kurulu fonksiyonları birleştirilerek tek bir ‘Jüri’ olarak şekilleniyor. Yenilenen tek ‘Jüri’ yapısı, hem oyun izleme hem de değerlendirme görevlerini yürütecek. 3 yılını doldurmuş olan tüm jüri üyelerinin görevini ise, yeni sezonda 14 yeni jüri üyesi devralıyor olacak. Ayrıca jüri üye sayısı 33’e çıkarılıyor. Yeni jüri üyeleriyle yapılan görüşmeler ve hazırlıklar henüz bitmediği için jüride kimlerin olacağını şimdilik bilmiyoruz. Ama eleştirmeler 33 kişilik bir jüri yapısının soru işaretleri doğuracağından kaygılı. Zira Türkiye’de Afife Tiyatro Ödülleri gibi önemli bir yapının böyle bir jüri oluştururken gerekli niteliği bulabilmesi gibi bir durum var. Ayrıca jüriye destek olmak için online bir değerlendirme ve takip sistemi de oluşturuluyor. Online sisteme sezon başında programlarını açıklayan oyunların yanı sıra sezon içinde sahnesini açacak olan oyunlar da eş zamanlı olarak dahil edilecek.  (İstanbul/EVRENSEL)


‘ALTERNATİF’ JÜRÜ SEÇİMLERİYLE GENE TARTIŞMA YARATACAK

Sami Berat Marçalı (İkinci Kat): Bağımsız tiyatroların görünür olabilmekle ilgili ciddi bir problemi var. Bunun iki sebebi var; biri maddi yetersizlikler, diğeri ise önemsenmemek/yetersiz görülmek. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nin bu zamana kadar yaptığı da tam anlamıyla ikincisine denk düşüyor. Tiyatroyu teşvik etmek, takdir etmek, onurlandırmak, desteklemek ya da ne derseniz deyin, ödül törenlerinin tiyatro dünyamızdaki önemi büyük. Son 2 yılda da bağımsız tiyatroların İstanbul’daki ağırlığı, önemi ve yükselişi, seyircinin ve basının oldukça dikkatini çekmişken Afife’nin bu duruma kayıtsız kalıp tiyatroyu 75 gibi bir rakamla ikiye bölmesi, hepimize zarar veren bir durumdu. Bir oyun, konsepti gereği 40 kişiye hatta tek kişiye bile oynanabilir. Bu sanatsal bir duruştur. Ya da “İtalyan sahne”de oynamak istemeyebilir ve bulabildiği sahneler 75 kişinin altında olmak zorunda olabilir. Bu da o tiyatronun zorunda kaldığı sanatsal bir duruştur. Sonuçta burası İstanbul. Sanata verilen değer ortada. Sürekli olarak sanatsal özgürlüğümüz kısıtlanıyor. Ayrıca köprü yapmak, ev yapmak, alışveriş merkezi yapmak daha önemli bir durumken, kim tutup bizim isteklerimiz doğrultusunda bir sahne yapsın ki?
Ülkenin en prestijli ödüllerinin bu ayrımcılığa girmemesi gerekir. Ayrıca duyduğum kadarıyla “alternatif” bir jüri, “alternatif” tiyatroları değerlendirecekmiş. Eğer bu doğruysa, gene bir ayrımcılık söz konusu olacak. Afife fazladan 3-4 ödül dağıtmış olacak, fakat ana akım - alternatif bölmesini gene yapacak. Afife gene seçimleriyle tartışma yaratacak. 


BAĞIMSIZ TİYATROLARIN GÖRÜNÜR OLABİLMEKLE İLGİLİ CİDDİ PROBLEMLERİ VAR

Afife Tiyatro Ödüllerindeki bu gelişmeleri Tiyatro Eleştirmeleri Birliği Başkanı Üstün Akmen ve Alternatif Tiyatro Mekanları Girişiminin bir bileşeni olan İkinci Kat’tan Sami Berat Marçalı ile görüştük.

YETKİN 33 KİŞİ NEREDEN BULUNACAK?

Üsütn Akmen (TEB Başkanı)
: Ben Sadri Alışık Tiyatro Oyuncu Ödülleri’nin başkanı olduğumdan, “Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri” hakkında söz söylemem ne derece doğru olur bilemiyorum, ama bu ödüllendirmeyi, her yıl ödüle değer bulunacak sanatçılarımızın bireysel başarılarının takdiri olmanın ötesinde, sanata ve sanatçıya saygının özendirilmesi olarak önemli bulduğumu bir kez daha yinelemek istiyorum. Yapı Kredi’nin 2012-2013 tiyatro sezonuna yeni yönetmelik ve jüri yapısıyla başlamasını elbette takdirle karşılamaktayım, ama bu konudaki tedirginliğimi bizzat Haldun (Dormen) Hoca’ya ve Yapı Kredi yönetiminden Salih Başağa ve Uğur Nalbantoğlu’ya söylediğim için burada tekrarlarken tedirginlik duymuyorum. 75 kişilik salon kısıtlamasının kaldırılması yüzeysel açıdan fevkalade yerinde bir karar. Böylece Alternatif tiyatro mekanları da ödül sürecine dahil edilmiş olacak, tamam da adayları kim seçecek, kim oylayacak? Jüri yapılanması, Seçici Kurul ve Oylama Kurulu fonksiyonları birleştirilerek tek ‘Jüri’ olarak şekillendirilince önceki yıllardaki itibar kaybı geri gelecek mi? Tek ‘Jüri’ yapısı, hem oyun izleme hem de değerlendirme görevlerini yürütecekmiş. Jüri üye sayısının 33’e çıkarılmasıyla bu işin üstesinden gelineceğine elbette inanmak istiyorum, ama ne yapayım ki inanamıyorum. İstanbul’da perde açan 100’e yakını alternatif olmak üzere, 350 civarındaki oyunu ya da rakama yakınını izleyecek ve karar verebilecek 33 yetkin isim nereden bulunacak bu konuda tereddütlerim var. Afife Jürisi, geçen sezon eksik olan bir üyesini dahi Sadri Alışık Tiyatro Oyuncu Ödülleri jürisinden apararak buldu. Üzgünüm, ama yeni sistem ile adaylık ve kazanan seçimlerinin verimli ve etkin bir şekilde yürütülebileceğine ihtimal veremiyorum. Bu öngörümde yanılmış olmayı tiyatro adına diliyorum.

ÖNCEKİ HABER

6 ay gurbette 13 saat tarlada…

SONRAKİ HABER

Bosch’ta baskılar işten atmalarla sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...