14 Ekim 2017 11:06

290. hafta F oturması: Hak ihlalleri OHAL ile birlikte arttı

Hasta mahpusların serbest bırakılması için düzenlenen F oturması 290. haftasında devam etti.

Paylaş

Hasta mahpusların serbest bırakılması için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun düzenlediği F oturmasının 290. haftasında, hapishanelerde var olan  hak ihlallerinin OHAL ile birlikte daha da  pervasız bir düzeye çıkarıldığı vurgulandı. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği 290. hafta F oturmasında, “İsmet Akın serbest bırakılsın”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartları açılarak, “Onursuz arama işkencesine son”, “Tedavi haktır engellenemez”, “Tecrit işkencesine son” sloganları atıldı. 

MAHPUSLARA ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI

290. hafta basın metnini gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç okudu. Hapishanelerin siyasi iktidara muhalif olanları sindirme ve yok etme aracı olduğunu ifade eden Karakoç, “Hapishanelerdeki tüm hak ihlallerinin amacı topluma korku salıp halkı tepkisizleştirmeyi amaçlamaktadır. Böylelikle yapılan hukuksuzluklara ses çıkarmayan bir toplum yaratılabileceği düşünülmektedir” dedi. OHAL ile birlikte var olan  hak ihlallerinin arttığına dikkat çeken Karakoç, mahpusların başvuruları ve avukatların hapishanelerde yaptığı heyet görüşmelerinde öne çıkan sorunları şöyle sıraladı: “Hukuksuz kararlarla avukat görüşmelerinde kısıtlama yapılması sonucunda  mahpusun   savunma hakkının ihlali. Tedavilerin geciktirilmesi  ve hatta tedavilerin tamamen engellenmesi. İlaçlarının verilmememesi veyahut günü geçmiş ilaçların verilmesi .Böylece sağlık hakkı hiçe sayılıp yaşam haklarının ellerinden alınması. Koğuşlarda hukuksuz  ve taciz edici keyfi aramaların yapılması, onur kırıcı muameleye maruz kalmaları. Faks ve mektupların verilmemesi iletişim haklarından mahrum edilmeleri. İşkence, darp ve kötü muameleye maruz bırakılmaları. Mahpusların talep ve dilekçelerinin işleme konulmaması, mahpusların muhatap bulamaması. Haksız  ve hukuksuz keyfi disiplin suçları. Mahpuslara çıplak arama dayatması.”

‘İNSANLIK DIŞI KOŞULLAR MAHPUSLARI ÖLDÜRÜYOR’

İnsan hak ve özgürlüklerini hiçe sayan uygulamaların hapishane rutinine dönüştürüldüğünü ifade eden Karakoç, açık yarası olup tedavi edilmeyen İsmet Akın’ın tedavisinin yapılmasını talep etti. Şarapnel parçalarına bağlı olarak yaralanan İsmet Akın’ın 2012 yılında Diyarbakır’da gözaltına alınıp daha sonra tutuklandığını anlatan Karakoç, “İsmet Akın Diyarbakır D  Tipi Kapalı Hapishanesinde olduğu süreçte üç kez ameliyat edilmiştir. Son 1 yıl 6 aydır Kırıkkale F tipi kapalı hapishanesine sürgün edilmiştir. Ameliyat yarası hapishanenin ilgisizliği ve kötü koşullardan dolayı bir türlü iyileşmemekte ve sürekli yarası açılmaktadır. Kırıkkale hapishanesine geldikten sonra durumu dahada kötüleşen İsmet Akın’a tedavi uygulanmamakta ve tekrar ameliyat edilmesi gerekmesine rağmen ameliyat edilmemektedir. Ameliyat edilmemesine dair hapishane idaresi tarafından hiç bir gerekçe sunulmamaktadır. Bütün bunların dışında hapishane idaresinin hakaretlerine ve kötü muamelesine maruz kalmaktadır. 6 yıldır bir türlü kapanmayan ameliyat yaraları ile yaşam mücadelesi veren hasta mahpus İsmet Akın’ın ailesi kardeşlerinin hemen tedavi edilmesini talep etmektedir. Mahpusların tedavilerinin yapılmaması, hapishanelerdeki kötü koşullar ve insanlık dışı koşullar mahpusları öldürüyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tiemoue Bakayoko gol atarsa saçlarını maviye boyayacak

SONRAKİ HABER

Tiyatro Küp, sezonu ‘12 Kızgın’ ile açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...