14 Ekim 2017 07:49

Senoz Vadisi nereye gidiyor?

Senoz Vadisi'ndeki HES projesine tepkiler sürüyor. Projenin yapılması yaşamı nasıl etkileyeceği ve hangi tahribatlara sebep olacağı tartışma konusu.

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Rize'nin Çayeli ilçesinde bulunan Senoz Vadisinde hayata geçirilmek istenen ve çalışması süren HES projesine tepkiler sürüyor. Bu projenin sağanak yağışlar sonrası vadide yaşamı nasıl etkilediği ve hangi tahribatlara sebep olduğu konusunda Senoz Yöresi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Boncukçu açıklamalarda bulunarak; "Senoz Vadisi nereye gidiyor? Cennet mi İstiyoruz. Cehennem mi?" dedi.

Yapılan açıklamalar şu şekilde; 

'KOCA VADİ RANT KURBANI OLDU'

"Senoz Vadisi'ndeki tahribatı engellemek için gerek kitle örgütleri ve gerekse birey olarak yaşadığımız son felaketi yıllar öncesinden öngörüp ilgili makamları uyarmışız. Vadideki geleneksel mimariye aykırı gelişi güzel yapılaşmanın, altyapı-yol tesisi faaliyetlerinin, taş ocaklarının, kum-mıcır eleme tesislerinin, HES projelerinin vadi doğasını nasıl tahrip edeceğini ön görerek, bizler gerek demokratik haklar çerçevesinde ve gerekse hukuki süreçlerle uyarı görevimizi yaparak duyarlılığımızı ortaya koymuşuz. Onlarca yargı kararına rağmen ne yazık ki, kanun koyucular-ülkeyi yönetenler ikna edilememiş, koca vadi 3-5 iş adamının rant hesabına kurban edilmiştir."

'BİZLER MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

"Üç gün önce 15. davayı açtık. Dava dilekçemizde dedik ki; projelerin tek tek çevresel etki değerlendirmesine (ÇED) tabi tutulması yanlış bir yaklaşımdır ve bu konuda kesinleşmiş yüksek yargı kararı vardır.Bunu görmezden gelemezsiniz. Bizler vatandaş olarak nasıl hukuka uyuyorsak, bizzat hukuku tesis etmesi gereken kurumlar da kesinleşmiş yargı kararlarına uymak zorundadır. Çünkü, adalet, özellikle doğa hakkını gözeten adalet siyasete veya ranta kurban edilecek bir olgu değildir.Ülkemizin gelecekte ciddi bir kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı bilim adamları tarafından sürekli dile getirilmektedir. Küresel ısınmanın dünyayı ve ülkemizi tehdit ettiği artık herkesin kabul etmek zorunda olduğu acı bir gerçektir. Değişen yağış rejimi, lokal ve sert yağışlarla karşı karşıya kalacağımız tehlikeleri, doğa bize canlı olarak yaşatmaktadır. Böyle bir gelecek karşısında bu koşullarla ayakta kalabilmenin öngörüsü temel ilkemiz olmalıdır. Bütün planlamalarımızı belirleyecek olan olgu da budur.Bizler mücadelemizden vaz geçmeyeceğiz."

'VADİ, CEHENNEM ÇUKURU OLACAK DEMEKTİR'

"Yüksek eğimli yamaçlarda hes projelerine düşü yüksekliği oluşturmak için yapılan kazılar, çıkan hafriyatın yamaçlara, dere yataklarına dökülmesi, dere yatağının kesitlerinin değiştirilmesi, dere yatağı tabanının stabilitesiyle oynanması, taşocakları, kum ocakları, yapılaşma, yol su gibi diğer altyapı tesislerinin bugüne kadar uygulandığı şekliyle bundan sonrada yapılacak ise bundan tek sonuç beklenir. Cennetten bir köşe olan Senoz vadisi artık Cehennem çukuru olacak demektir." 

ÖNCEKİ HABER

TYB: Kitap yasaklamalar demokratik toplum ilkesini zedeliyor

SONRAKİ HABER

HES karşıtı Alakırlı çiftin suyu kesildi: Kötülük oyunları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...