14 Ekim 2017 06:50

CHP’li Özel: Güçlü bir ses çok şeyi değiştirir

CHP Diyarbakır İl Kadın Koordinasyonu Kadın Kolları Başkanı Gönül Özel, Müftülük yasa tasarısı ve Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin konuştu.

Paylaş

Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren tasarıya karşı kadınların sokaklara akması gerektiğini belirten CHP Diyarbakır İl Kadın Koordinasyonu Kadın Kolları Başkanı Gönül Özel, “Kadınlar ortaklaşarak, bu yasalar karşısında kendilerine dar edilmek istenen sokakları işgal etmeliler" dedi. 
Müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı”nın Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmeleri ertelendi. Kadınların tepkisine karşı AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meydanlara çıkıp bu tür nikah istemiyorlarmış. İsteseniz de istemeseniz de bu düzenleme Meclis’ten geçecek” dedi. 

{{335149}}
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Kadın Koordinasyonu Kadın Kolları Başkanı Gönül Özel, Erdoğan’ın açıklamaları ve yasanın içeriği ile neleri amaçladığına ilişkin konuştu.  

 {{335035}}
 
Özel, "Müftülük Yasası"nın çocuk yaşta evliliklerin önünü açacağını, cinsel saldırı olaylarını meşrulaştırmak için çıkartılacağını söyledi. Daha önce de "Cinsel İstismar Yasası" olarak bilinen ve kadınların direnişi sonucu geri çekilen yasa tasarısını anımsatan Özel, “Müftülük Yasası onun kılıf değiştirmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Yine içeriği aynı olacak” dedi.

‘SÖZLÜ BEYANA DAYALI BİR YASA OLACAK’

Özel, yasanın içeriğine ilişkin şunları söyledi: “Müftülük Yasası demek, en ücra köşedeki imam bile nikahı kıyabilecek demektir. Bu durum da ikinci ve üçüncü evliliklerin önünü açacak. Cinsel saldırı çoğalacak. Bu da yasayla meşrulaştırılacak. Yine çarpık olan bir başka durum, evde doğum yapıldığında nüfus müdürlüklerine müracaat ettiklerinde resmi bir belge olmadan sadece beyanla kimlik çıkartılacak. Bu çok sakıncalı bir durum, birçok sahtekarlıkların önünü açacak. Cinsel saldırıya maruz kalan kadınlar failler ile evlenmesini mecbur kılınacak. Çünkü sadece beyanla olmuş olacak. Beyanla çocuklara kimlik çıkartılabilinecek. Bu da birçok tehlikeye neden olacak." 

‘KADINLAR SİLİK HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR’

Müftülük Yasası ile amaçlananın kadınları çağdaş hayattan koparıp, ikinci sınıf insan haline getirmek olduğunu söyleyen Özel, kadınların eve kapatılmak istendiğini belirtti. Özel, “Kadınları gerici zihniyete iterek, silik bir hale getirmek istiyorlar. AKP’nin iktidarı döneminde kadın cinayetleri arttı. Hamile kadın sokağa çıkamaz hale geldi. Kıyafetlerinden dolayı darp edildi” diyerek bunu yapanların ise cezasız kaldığına dikkat çekti. 

‘AKP’Lİ KADINLAR ŞİDDETİ ONAYLAMAMALI’

Yasaya karşı AKP’li kadınların sessizliğine de dikkat çeken Özel, AKP’li kadınlara şöyle seslendi:  “Gerçekten bu yasayı onaylıyor musunuz? Yoksa bir yerlerden korktuğunuz için mi sesinizi çıkaramıyorsunuz? Yoksa kadın olarak bu yasayı onaylamak mümkün değil. Psikolojik ve fiziki şiddeti meşrulaştıran yasayı hiçbir kadın onaylamaz. AKP’li kadınların korkmayarak, buna karşı çıkmaları gerekir. Gelecekleri için bunu yapmalılar. Korkmadan mücadele etmeyi öğrenmeliler.” 

‘GELECEĞİMİZ İÇİN SOKAKLARI İŞGAL EDELİM’

Kadınların yasa karşısındaki direnişine dikkat çeken Özel, direnişin sonuç vereceğine inandığını ifade etti. Özel, “Kadınlar ortaklaşarak, bu yasalar karşısında kendilerine dar edilmek istenen sokakları işgal etmeliler. Sessiz bir çığlık olup sokaklara akmalıyız. Kız çocuklarımız için mücadele etmeliyiz. Gerçekten gelecek adına korkuyorum. Bu yasa çıkarsa kadına şiddet devam ederse önümüzde ne gibi tehlikelerin yaşanacağını tahmin etmek bile korkutuyor beni” sözleriyle endişesini dile getirdi.

‘GÜÇLÜ BİR SES ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRİR’

CHP’li kadınlar olarak hem sokaklarda hem de Meclis'te bu yasanın geçmemesi için mücadelelerini yükselteceklerini söyleyen Özel, Meclis'te HDP, CHP ve MHP’li kadınların bu yasaya karşı  ortaklaşması çağrısında bulundu. Özel, “Çünkü yasa tüm kadınları hedef alıyor. Güçlü bir ses çok şeyi değiştirecektir. Yapılmak istenen toplumsal bir şeydir. Erkek egemen zihniyetiyle çıkarılan bir yasa tasarısıdır. Karşı durmalıyız” şeklinde konuştu.

‘ERDOĞAN MECLİS'E TALİMAT VERDİ’

Erdoğan’ın “İsteseniz de istemeseniz bu yasa meclisten geçecek” açıklamasına karşı Özel şunları söyledi: “Erdoğan’ın açıklamasına şaşırmadım. Her zamanki gibi tek adam söylemleridir. Bu sözler Meclis'e bir talimattır. Kendisini Meclis'in üzerinde gören bir zihniyet böyle bir açıklama yapabilir. Bu açıklama önümüzdeki günlerde tasarıyı görüşen Meclis üzerinde bir baskı oluşturacaktır.” (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yeşil Yol'a karşı çıktı Erdoğan'a hakaretten yargılandı

SONRAKİ HABER

‘Mesut Özil dünyanın en iyilerinden’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...