14 Ekim 2017 01:01

Gebzeliler tapuları için birliğini büyütüyor

Gebze’de Yavuz Selim ve Hürriyet Mahallesi halkının tapu mücadelesi sürüyor. Mahallelilerin istediği tek şey; tapularını mağduriyet yaşamadan almak.

Paylaş

Dilara KANIK
Gebze

Gebze’de Yavuz Selim ve Hürriyet Mahallesi halkının tapu mücadelesi sürüyor. Mahallelilerin istediği tek şey; tapularını mağduriyet yaşamadan alabilmek. Çözümü kendileri söylüyor: “Birlik olarak hareket etmeliyiz!” 

Her gün Gebze’ye, İstanbul’a, Sakarya’ya, İzmit’e, Körfez’e, Yalova’ya kadar çalışmak için giden binlerce kadın, erkek,genç işçinin oturduğu iki mahalle: Yavuz Selim ve Hürriyet Mahallesi. 30 yılı aşkındır bu mahallelerde yaşayan binlerce insan. Onlarca yıldır birçok seçim görmüş, değişen belediye başkan adaylarının farklı vaatlerini dinlemiş, çoğu zaman verilen seçim sözlerini teminat almış ve yaşamını bu mahallerde kurmuş, büyütmüş aileler. Son iki haftadır Kocaeli’nin yerel gündeminde olan ve gazetemize de yansıyan bu iki emekçi mahallenin bugünlerde gündeminde çok önemli bir sorun var. Mahalleliler kendilerine verilen tapu sözlerinin tutulmasını istiyor. 

Gebze Kent Meydanı’nda 1000’e yakın mahalleli ‘İşgalci değiliz.Tapumuzu istiyoruz’ diyerek Belediye Kent Kültür Merkezi’nin önünde 3 saate yakın bekledi.Sorunlarını, endişelerini Gebze halkı ve basın ile paylaştı.Sık sık Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’i dışarıya çağıran, seçimler öncesi Köşker’in ‘Tapularınız çekmecede’ sözünü hatırlatan mahalleli Köşker’i istifaya çağırdı.Başkan dışarı çıkmayınca kendi aralarında oluşturdukları komisyonla talepleri iletmek için içeri girdiler ancak bir sonuç alamadılar. Haklarını aramaktan vazgeçmeyen ve ısrar eden mahalleli halk toplantısı gerçekleştirdi.

GEBZELİLER BİRLİĞİ BÜYÜTÜYOR

Yine bir akşam iş çıkışı,iki bine yakın mahalleli haklarına sahip çıkmak için buluştu. Düzenlenen toplantıya Ulus, Cumhuriyet, Hürriyet, Yavuz Selim Mahallesi muhtarları da katıldı. Toplantıda konuşan Yavuz Selim Mahallesi Güzelleştirme Derneği Başkanı Osman Karaman, “Bir noktaya kadar geldik, ancak istediğimiz sonucu almak için daha çok birlik olmamız gerek. Bütün mahallelinin,derneklerin, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin de içinde bulunduğu bir komisyon kurmalıyız” dedi. ve “Artık icraat görmek istiyoruz” diye ekledi. Hürriyet Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adnan Civil ise “Ne istediğimize hep birlikte karar vermemiz lazım. Ama bizim olmazsa olmazımız tapularımızdır. Onlar verildikten sonra burada işlem yapılmalı” dedi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan ve sürecin başından beri de takipçisi olan CHP Gebze İlçe Başkanı, Recep Dursun da ‘işgalci’ gözüken vatandaşın 1985’ten sonra ‘tapu tahsis’ belgesi aldığını, o dönem para ödediğini söyledi. Dursun, 2012 yılında 2B kadastrosu yapıldığında bu iki mahalle halkına ‘hak sahipliği’ belgesi verildiğini, herkesin o zaman ‘iki bin lira yatırdığını’ tekrar belirtti. Dursun, “Bizim meclise bu ay getireceğimiz 4 önergeyi kabul ettirmemiz lazım. Hak sahiplerine bedelsiz olarak tapularının verileceğine dair mecliste oy birliği ile karar çıkartalım” çağrısında bulundu. Dursun da komisyon kurulması önerdi ve bu komisyonun belediye ile görüşmesi gerektiğini söyledi. 

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet

Toplantıya katılan ve daha önce Mecliste de bu durumu dile getiren CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ise konuyu asla siyasi malzeme yapmayacağını söyledi. Hürriyet, konuyla ilgili bakanlıkla görüşeceğini, çözüm olmaması halinde ise mecliste konuya dair basın toplantısı düzenleyeceğini belirtti. Hürriyet, “Mücadelenizi kutluyorum. Sizi bölmeye ve gücünüzü kırmaya çalışırlar,asla buna müsaade etmeyin. Bu örgütlülüğünüzü kaybetmeyin, böldürmeyin. Sizi başarıya bu örgütlülük götürecektir. Halktan büyük hiçbir güç yoktur.” ifadelerini kullandı.

MAHALLELİNİN SABRI ARTIK TAŞTI

Konuşanları merakla ve heyecanla dinledi mahalleliler. Ancak yıllardır çözülmeyen sorunlar sabırlarını da tüketmiş. 35 yıldır Yavuz Selim Mahallesi’nde yaşayan Şaziye Çalışkan da mahalle halkından biri. Eşini ve torununu kaybettiğini anlatıyor. “Biliyor musunuz neden öldüklerini?​” diye soruyor ve devam ediyor: “Bu mahallenin yollarında işe gide gele öldü benim eşim.Yoruldu, dayanamadı artık yürümekten.” Kendilerine tapu ile verilen sözleri anımsatıyor: “Meclise kadar gittik. Sözlerin tutulmasını istiyoruz. Biz tapularımızı istiyoruz”  Sonra mikrofonu mahallede 30 yıldır oturan başka vatandaş alıyor. Aynı heyecan onda da var: “Sokağa inmezsek kaybederiz. Bunun kaçarı yok! Bir gün sabahın dördünde kepçeyi kapımıza dayarlar, kimsenin haberi olmaz.Hepimiz teker teker sokakta kalırız. CHP de AKP de bizi kandırıyor. Yavuz Selim Mahallesi muhtarı da bizi oyalıyor. Bizi artık oyalamayın” 

‘BİRLİK OLDUĞUMUZDA GÜÇLÜYÜZ’

Toplantıda genç bir metal işçisi de söz alıyor. “Toprak bizimdir. Çıkartabilecek varsa, gelir çıkartır. Tapumuzu da söke söke alırız” diye söze giriyor ve aslında birlik olduklarında güçlendiklerini söylüyor: “Biz bu güce sahibiz. Burada şu an iki mahalleden insanlar var, Her mahalleden sözü geçen  kim varsa, mahalle derneğine başvursun, gençlik heyeti kuralım, birlik olalım. Biz çocuklarımızın geleceği olmak için mücadele etmeliyiz. Bunun için bu gençlik heyeti kurulmalı. Gerçekten tapularımızı istiyorsak, bu heyeti kuralım. Biz bu heyetle Ankara’ya bile gideriz” 

Ardından kadınlar da birer birer söz alıyor. Bin bir emekle geçindirdikleri evlerin yıkılması durumunda yüklerinin daha çok artacağını biliyorlar.  Kadınlardan Sevgi Küçükbaş, “Ben neredeyse 40 yıldır buradayım.Benim çocukluğum, gençliğim burada geçti. Çocuklarımı burada büyüttüm. Bu mahallede öğretmen yetiştirdim.Bizim de kültürümüz Belediye başkanı kadar var.Ama biz rantsal dönüşüm değil, tapularımızı istiyoruz. Elimizden ne geliyorsa yapacağız. 

Mahalle komiteleri kuralım. Biz zaten 40 yıldır burada yaşıyoruz ve burayı çoktan hak ettik. Haklarımız için tek yürek olmalıyız.” diyor.

TOPLANTIYA KATILAN KURUMLAR

Yavuz Selim Mahallesi Güzelleştirme Derneği, Hürriyet Mahallesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Giresun Armutdüzü Köyü Derneği, Giresun Espiye Soğukpınar Beldesi Derneği, Giresun Şebinkarahisar Göktaş Köyü Derneği, CHP İlçe yönetimi, Belediye Meclis Üyeleri, HDP İlçe yönetimi, Dersimliler Derneği Gebze şubesi.

ÖNCEKİ HABER

Hangi balık hangi ayda yenir?

SONRAKİ HABER

Mersinli gazeteciler: Alayumat’a uygulanan baskı son bulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...