13 Ekim 2017 20:14

İbadi ve askeri güçler IKBY'ye 48 saatlik süre verdi iddiası

Irak Merkezi Yönetim’inin 6 şart öne sürerek IKBY’ye 48 saat süre verdiği iddia edildi.

Paylaş

DHA’nın haberine göre, Irak Merkezi Yönetim ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında Kerkük ile ilgili yaşanan gerginlik devam ederken, Irak ordusu ile Haşdi Şabi birliklerinin Kerkük etrafındaki konuşlanması sürüyor. Süleymaniye'de ise Bağdat yönetimi ile IKBY yetkilileri arasındaki pazarlıklar gerginliği daha da arttırdı. 6 şart öne süren Irak merkezi yönetimi,  IKBY'ye 48 saat süre verdi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Süleymaniye'de IKBY yetkilileri ile bir araya gelerek Başbakan Haydar İbadi ile Haşdi Şabi birliklerinin taleplerini iletti. 6 şart için 48 saatlik süre verildi. Kerkük içerisinde ve etrafındaki Peşmerge güçleri, Türkmen Haşdi Şabi birlikleri ve Irak Ordusu güçleri ise eller tetikte hazır bekliyor.

MERKEZİ YÖNETİMİN KYB'YE SUNDUĞU 6 MADDE

Bağdat hükümetinin IKBY'den talep ettiği 6 madde ise şöyle:

* Kerkük Havaalanını Irak ordusuna teslim edilecek

* K1 Keyvan askeri karargahını Irak ordusuna derhal verilecek

* Tüm Petrol kuyularını,yataklarını ve şirketlerin kontrolü Irak ordusuna geçecek.

* Kerkük valisi Necmettin Kerim görevden alınacak

* Peşmergeye teslim olan IŞİD militanlarını Irak ordusuna teslim edilecek

* Peşmergenin ve Kürt yönetiminin kontrolünde olan Kerkükün tüm bölgeleri ile IŞİD'ten geri alınan bölgeleride derhal Irak ordusuna teslim edilecek.

Sputnik’e konuşan IKBY’den bir kaynak ise Irak hükümetinin peşmergenin Kerkük bölgesini terk etmesi ve Irak ordusunun kontrolüne teslim etmesi için 48 saat süre verdiğini ileri sürdü.

Peşmerge güçlerinin Kerkük bölgesindeki Başir ve Taziye köylerinden çekildiğini belirten kaynak, çekilmenin taktiksel nedenlerden dolayı yapıldığını söyledi. Kaynak, bölgeye peşmerge takviyesinin yapıldığını ve tüm güçlerin alarma geçirildiğini ama saldırı gerçekleştirilmeyeceğini, zira başlıca görevlerinin güvenlik olduğunu dile getirdi.

Diğer yandan Peşmerge Sözcüsü Cabar el Yavir, Kerkük bölgesinden çekilmeleri yönünde Bağdat’tan ültimatom almadıklarını söyledi. Sputnik’e konuşan el Yavir, “Bu yönde resmi hiçbir şey yok” dedi.

'MERKEZİ YÖNETİM IRAK VATANDAŞLARINA KARŞI GÜÇ KULLANMAMA SÖZÜ VERDİ'

Bu tür ültimatomların Irak ordusunda yerel komutanlar seviyesinde dile getirilmiş olabileceğini belirten el Yavir, “Ama merkez askeri yönetim bu tür talepte bulunmadı ve Irak vatandaşlarına karşı güç kullanmayacağı sözünü verdi” diye kaydetti.

Ayrıca IKBY’nin Kerkük bölgesine güç takviyesi yapma niyetinde olduğu iddiaları yalanlayan el Yavir, “Hiçbir seferberlik söz konusu değil. Evet, IŞİD’e karşı uzun bir cephe hattımız var, uzunluğu bin kilometreden fazla. Bu cephe kalıyor. Bazen güçlerin bulunduğu yerler değişebilir ama bu hatta yeni güçlerin yerleştirilmesi söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

‘BAĞDAT’IN KÜRTLERLE ÇATIŞMASI HATA OLUR’ 

Irak Meclisinde Kürt ittifakının başkanı Muhsin el-Sa’dun, Bağdat’ın Kürtlerle askeri çatışmaya girmesinin tarihi hata olabileceğini söyledi.

Sputnik'e konuşan el-Sa'dun, "Gerilime çağıran siyasi yorumlar yapılıyor. Bu, gerçekleşirse tarihi hata olur" dedi.

Tarafların tüm anlaşmazlıkları müzakere masasında çözmesi gerektiğini söyleyen vekil, sorunun çözümü için Irak Anayasası'nın bugüne kadar uygulanmayan 140. maddesine başvurulması gerektiğini kaydetti.

2005'te kabul edilen Irak Anayasası'nın 140. maddesi, Kerkük dahil Bağdat ile IKBY arasındaki tartışmalı bölgelerin sorunlarını nüfus sayımı ve referandum yoluyla çözüme kavuşturulmasını öngörüyor.

Muhsin el-Sa'dun, savaşın çıkması durumunda her iki tarafın kaybedeceğini ve sorumluğun Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin omuzlarına yatacağını da sözlerine ekledi.(DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

'Peşmergelerle Türkmen birlikleri arasında çatışma' iddiası

SONRAKİ HABER

Bingöl’de 26 bölgede, geçici özel güvenlik bölgesi ilanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...