13 Ekim 2017 17:41

‘Karşı Komşum Yolcu Salonu’ sergisi

Sanatçı Necdet Kutlucan, 'Karşı Komşum Yolcu Salonu' isimli sergisi ile, Galataport projesinin yol açtığı tahribatı kamuoyunun dikkatine sunuyor.

Paylaş

Sergi, İstanbul Bianeli sürerken, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinde Ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçı dokuz aydır Tarihi Yarımada’nın etkileşim alanındaki dokuyu bozan Galataport çalışmasını fotoğraflıyordu.

Sergide binlerce fotoğraf içinden seçilen 40 fotoğraf yer alıyor. Ayrıca sanatçının “Karşı Komşum Lefter “ “6-7 Eylül Büyükada” “ Karşı Komşum Eleni Zarifi “Büyükada 1964” ve “Kentsel Dönüşüm Mağduru Çekirdek Aile “ isimli heykelleri görülebilecek. Sergide sanatçının ilk kez sergilenecek altı resmi de yer alıyor.

27.5 METRE KAZIKLAR

Sanatçı sergiyi şöyle anlatıyor: Ada vapuru Eminönü’ye yaklaşıyor. Sağımda Ayasofya’nın etkileşim alanında Karaköy, Kadıköy İskelesi ile, Akademi arasına yayılmış 1.5 kilometrelik kıyı şeridinde balık yuvalarına 27.5 metre uzunluğunda fore kazıklar çakılıyor.

Galataport Projesi için çakılan binlerce kazık ve dolgu alana kat inmek için basılan tazyikli betonun yarattığı titreşim bölgede ciddi statik sorun yaratıyor. Kazıkların ardından kentsel dönüşümün hafriyatı, inşaat alanında öğütülüp betonla harmanlanıp denize dökülerek, denizimiz rantiyelerin arazisine dönüşüyor.

Bu işlemin tehlikeli geçiş yolu olan Boğaziçi’ye olumsuz etkileri, dalga ve akıntıların yapısını ne kadar bozduğu ve deniz ekolojisine verdiği zararı merak edenimiz bile yok.

Galataport Projesi Merkez Rıhtım Han “TDİ Genel Müdürlüğü Binası” “Yolcu Salonu”, Çinili Rıhtım Han”, “Gümrük Müdürlüğü”Antrepo 20, Paket Postanesi ve Sedat Hakkı Eldem’in 7 antreposunu ve söz konusu yapıların üzerinde bulunduğu dolgu alanını kapsıyor. Ada vapurundan inip Eminönü’den Sarayburnu’ya bakarken, son büyük yolcu gemisinin fotoğrafını çektiğimden bu yana altı ay geçtiğini hatırlıyorum. 
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevine girdi, hafızasını kaybetti, 45 kiloya düştü

SONRAKİ HABER

Bursa C. Başsavcılığı: Öcalan'ın öldüğü haberi gerçek dışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...