13 Ekim 2017 16:23

Trump: İran'la yapılan nükleer anlaşmayı sürdürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, ve İran ile 2015 yılında yapılan 'nükleer anlaşma'yı sürdürmeyeceklerini söyledi.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın "fanatik bir rejimin yönetimi" altında olduğunu, dünyaya ölüm, yıkım ve kaos yaydığını ile sürdü ve "İran Devrim Muhafızları'na sert yaptırımlar uygulayacağız" dedi.

Beyaz Saray'da ABD yönetiminin İran ile ilgili yeni stratejisini açıklayan Trump, İran'ın "teröre en fazla destek veren" ülkelerden biri olduğunu savundu ve İran ile 2015 yılında yapılan "nükleer anlaşma"yı onaylamayacağını da söyledi.

Trump, "Müttefiklerimizi İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı bize katılma çağrısı yapıyorum" dedi ve İran ile yalpan nükleer anlaşmayı "sürdürülemez" diye nitelendirdi.

İran Devrim Muhafızları’nı da yaptırımlar kapsamına aldığını açıklayan Trump, İran’ın dünyada teröre destek ülkelerin başında geldiğini savundu ve "İran Devrim Muhafızları'na sert yaptırımlar uygulayacağız" dedi ve ekledi:

"İran rejimi, 11 Eylül saldırılarının üst düzey teröristlerini sakladı, buna Usame Bin Ladin’in oğlu da dahil. El Kaide’ye, Hizbullah’a destek vermeyi sürdürüyor.

"ABD’yi ve müttefiklerimizi tehdit eden füzeler geliştirmeyi sürdürüyor. Bugün ilan ediyorum. Biz artık bu anlaşmayı sürdürmeyeceğiz ve sürdüremeyiz.

"Bu anlaşmanın sonucu daha fazla şiddet, terör ve İran nükleer terörü anlamına geliyor.

"Emir veriyorum, bu anlaşmadaki eksikleri kapatalım ki bir daha İran rejimi dünyayı nükleer silahlarda tehdit edemesin."

RUHANİ: TRUMP ASILSIZ İTHAMLARDA BULUNUYOR

Trump'ın açıklamalarından sonra İran devlet televizyonunda konuşan Ruhani, "Trump'ın sözleri bir avuç suçlama ve hakaretten başka bir şey değildi. ABD Cumhurbaşkanı'nı hem tarihle coğrafyayı, hem uluslararası yükümlülük ve hem de edep, ahlak konularını daha iyi okumaya davet ediyorum" dedi.

ANLAŞMANIN İKİLİ BİR ANLAŞMA OLMADIĞININ FARKINDA DEĞİL

Trump için, "Görünüşe göre uluslararası hukuku tam olarak okumamış" suçlamasını yönelten Ruhani, "2015'te varılan nükleer anlaşma, ABD'nin istediği gibi davranacağı İran- ABD arasında yapılan ikili bir anlaşma değil. Bu anlaşma, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanan uluslararası bir anlaşmadır. Bir cumhurbaşkanının tek başına ihlal edebileceği bir anlaşma değildir" ifadelerini kullandı.

ANLAŞMA TRUMP'UN DÜŞÜNDÜĞÜNDEN DAHA SAĞLAM

İran'la varılan nükleer anlaşmanın Trump'ın düşündüğünden daha sağlam bir anlaşma olduğunu söyleyen Ruhani, "Trump, hükümetinden aylar geçmesine rağmen bu konuda sadece konuşabilmiştir. Bugün ise anlaşmaya karşı eyleme geçeceğini belirterek ancak Kongre'nin yardımıyla ona bazı madde ve bentler ekleyeceğini söylemekle yetindi. Hâlbuki anlaşmaya herhangi bir maddenin eklenemeyeceğinin de farkında değil" diye konuştu.

ABD, İRAN'A KARŞI HER ZAMANDAN DAHA YALNIZ

Trump'ın nükleer anlaşmayla ilgili konuşmasına AB ve diğer dünya ülkelerinin hemen karşı çıktığını hatırlatan Ruhani, "Bugün nükleer anlaşma ve İran milletine karşı komplolarında ABD her zamandan daha yalnız durumdadır" şeklinde konuştu.

TRUMP COĞRAFYA ÖĞRENMELİ

Trump'ın konuşmasında Basra Körfezi (Fars Körfezi) için 'Arap Körfezi' ifadesi kullanmasına da tepki gösteren Ruhani, "Trump coğrafya da öğrenmeli. Nasıl olur da bir cumhurbaşkanı dünyanın önemli körfezinin adını hala öğrenmiş değil. Sürekli donanmalarının gereksiz yere gezdiği bu bölgenin adını en azından donama askerlerinden, pilotlarından sorsun" dedi.

KARŞI TARAFLAR YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ ÇİĞNERSE BİR AN BİLE BEKLEMEYİZ

İran'ın nükleer anlaşmaya çıkarları ve haklarının korunduğu sürece bağlı kalacağını söyleyen Ruhani, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile sorumluluklarımız çerçevesinde bugüne kadar işbirliği yaptık, fakat bir gün milli çıkarlarımız sağlanmazsa ve karşı taraflar yükümlülüklerini çiğnerse İran'ın da bir an bile beklemeyip yanıt vereceğini bilmeliler "diye vurguladı.
 

İran'dan daha erken saatlerde yapılan açıklamada Devrim Muhafızları da dahil olmak üzere askeri gücüne yönelik her türlü eyleme karşılık verileceği belirtildi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Kasımi, Devrim Muhafızları'nın ülkenin güvenliğini sağladığını ve onlara karşı atılacak her adıma "güçlü ve uygun bir şekilde karşılık" verileceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı İran'a yönelik BM yaptırımlarının yenilenmesinin söz konusu olamayacağını açıkladı. Moskova, Trump yönetiminin tek taraflı kararının uluslararası diplomaside yeri olmadığını bildirdi.

Anlaşmanın taraflarından İngiltere, Fransa ve Almanya'dan ortak açıklama geldi, 'nükleer anlaşmaya bağlı olmaya devam ettiklerini ve ABD'nin anlaşmaya desteği kesmesinin olası sonuçlarından endişe duyduklarını' bildirdi. 

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksel Temsilcisi Federica Mogherini ise nükleer anlaşmanın işlediğini ve sonuç verdiğini belirterek Trump'un anlaşmayı iptal etme gücü olmadığını savundu.

BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, İran'ın "çok sıkı bir inceleme rejimine tabii tutulduğunu" belirterek anlaşmanın şartlarının uygulandığını vurguladı. Amano, Tahran yönetiminin şu ana kadar İran'daki gerekli bütün bölgeleri denetime açtığını belirtti. 

İsrail ise ABD'nin kararına destek verdi. Başbakan Benyamin Netenyahu, "Başkan Trump'u bu cesur kararından dolayı kutluyorum. İran'ın terörist rejimine cesaretle karşı çıktı" dedi.

Bölge ülkelerinden Suudi Arabistan da Trump'ın 'sağlam stratejisini' desteklediğini açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Okula gitmek için her gün 6 kilometre yürüyorlar

SONRAKİ HABER

Gazeteci Kadri Bağdu cinayeti: Dilekçeler yanıtsız bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...