13 Ekim 2017 13:36

Kerkük gerginliği sürüyor

IKBY Güvenlik Konseyi, Iraklı güçlerin Kerkük’te petrol bölgeleri ile askeri üsleri ele geçirme niyetinde olduğunu savunuyor.

Paylaş

Irak ordusu, Kerkük’e operasyon başlattığı iddialarını yalanladı. Ancak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Konseyi ise, Iraklı güçlerin, Kerkük’te petrol bölgeleri ile askeri üsleri ele geçirme niyetinde olduğunu savundu.

IRAK ORDUSU: OPERASYON YOK

Irak Ordusunun basın biriminin Facebook sayfasından yaptığı açıklamada “Birliklerimiz hâlâ özgürleştirilen bölgeleri inceliyor ve temizliyor. Kamuoyunda kafa karışıklığına yol açan basın kuruluşlarını uyarıyoruz. Herkesi resmi kaynaklardan gelen bilgileri kullanmaya davet ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Irak Başbakanı Haydar İbadi de perşembe günü Kerkük’e saldıracakları iddiasını reddetmişti.

Öte yandan hem Irak Ordusu, hem de peşmerge Kerkük’e asker göndermeye devam ediyor. 

IKBY: ARADA ÜÇ KİLOMETRE VAR

Ancak dün IKBY Güvenlik Konseyinin Twitter hesabından farklı bir açıklama yapıldı, gelen istihbarat bilgilerinin, Iraklı güçlerin petrol bölgeleri, havaalanı ve askeri üsleri ele geçirme niyetinde olduğunu gösterdiği ileri sürüldü.

Rudaw’ın haberine göre açıklamada Iraklı güçlerin, peşmerge güçlerine 3 kilometre mesafede olduğu belirtildi. Irak Ordusu ve Heşdi Şabi’nin; Beşir, Taze ve Kerkük’ün güneyine ağır silahlarla konuşlandığı vurgulandı.

‘SAVAŞMAK İSTEMİYORUZ’

Irak Parlamentosunun görevden aldığı ancak kararı kabul etmeyerek görevine devam eden Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise, Bağdat’ın, güç kullanmak yerine sorunların çözümü için başka bir yol bulmasının daha iyi olacağını söyledi.

Kentteki bazı mahallelere ziyarette bulunduktan sonra sabaha karşı Rahimawa Mahallesi’nde basın toplantısı düzenleyen Kerim, “Kerküklüler kentlerini çok sever ve savunmak için kendilerini feda etmeye her zaman hazırdırlar” dedi.

Kerim ayrıca, “Referandumun yapıldığı günden beri Bağdat her gün bir açıklama yapıyor, Irak Başbakanı her gün yeni bir talepte bulunuyor. Ancak Kürtlerin sadece tek bir talebi var. Savaşmak istemiyoruz, sorunları barışçıl şekilde çözmek istiyoruz. Bağdat her halükarda Kerkük’te güç oluşturmak istiyor. Kerküklüler bunu asla kabul etmez.” 

Savaş istemediklerini belirten Vali Kerim, “Ancak halkımız, ne zaman saldırıya uğradıysa, düşmana karşı koymuştur” vurgusunda bulundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Emrah Serbes'i muayene eden sağlıkçı: Alkol kokusu aldım

SONRAKİ HABER

Tüpraş'taki patlamanın ardından Aliağa'da eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...