13 Ekim 2017 12:55

Erdoğan’ın Zarrab endişesi Washington Post’ta

Washington Post, Erdoğan’ın ABD ziyaretlerinin önemli bölümünü Zarrab’ın iadesine ayırdığını yazdı.

Paylaş

ABD ve Türkiye arasında devam eden gerilimin en önemli sebeplerinden birinin Fethullah Gülen’in iadesi olduğu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son New York ziyaretinde ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı görüşme de dahil olmak üzere bu konuda yoğun çaba harcandığı basına yansımıştı. Ancak Washington Post gazetesinde bir yazı kaleme alan David Ignatius, Erdoğan ve Türkiyeli yetkililerin Gülen’in iadesinden daha fazla çabayı 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun kilit isimlerinden ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın iadesi için gösterdiğini yazdı.

‘Türkiye-ABD ilişkilerinde kilit isim’ başlığı ile yayımlanan yazıda, Zarrab’ın iadesi için yapılan görüşmelere dair detaylar verdi.

Ignatius’un iddiasına göre, 21 Eylül 2016’da yani darbe girişiminden sadece 2 ay sonra dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile BM Zirvesinde bir araya gelen Tayyip Erdoğan, 90 dakikalık görüşmenin yarısını Zarrab’ın serbest bırakılması ve o dönemde davaya bakan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’yı kovdurmak için geçirdi. 

ABD’NİN TAKAS ENDİŞESİ

Ayrıca Amerikalı yetkililer Türkiye’de tutuklu bulunan Papaz Brunson ve geçtiğimiz hafta tutuklanan Amerikan Konsolosluğu Çalışanı Metin Topuz’u takas aleti olarak kullanılmak istenmesinden dolayı endişeliler. Ignetius yazısını “Türkiye için çok sık kullanan NATO müttefiki tanımı Türk faaliyetlerinin ne kadar düşmanca ve otoriter olduğunu perdeliyor. Washington bundan sonra neye sıra geleceğinden kaygılı” şeklinde noktaladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sabancı sanığına 'Neden intihar etmiyorsun' sorusu

SONRAKİ HABER

CHP Mansur Yavaş’a yeşil ışık yaktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...