13 Ekim 2017 11:12

Puigdemont’a ‘Katalonya’nın bağımsızlığı ilan et’ çağrısı

Katalonya hükümetini ‘dışarıdan destekleyen’ CUP partisi, Katalonya Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont’a 'bağımsız cumhuriyeti ilan et' çağrısı yaptı.

Paylaş

Katalonya hükümetini ‘dışarıdan destekleyen’ CUP (Halk Birliği Adaylığı) partisi, Katalonya Hükümeti (Generalitat) Başkanı Carles Puigdemont’a “bağımsız cumhuriyeti ilan et” çağrısı yaptı. 

El Publico’nun haberine göre, Puigdemont’a mektup gönderen CUP yetkilileri, Anayasanın 155’inci maddesini kullanarak özerklik statüsünü iptal etme tehdidi savunan İspanya merkezi hükümetine karşı uluslar arası aktörlerin devreye girmesini sağlayacak tek yöntemin bağımsız cumhuriyet ilan etmek olduğu belirtildi. Mektupta, “Eğer İspanyol Anayasasının 155’inci maddesi uygulayacaklarsa bunu ilan edilmiş bir cumhuriyete karşı yapsınlar” denildi.

Benzer bir mektubu Katalonya Meclisi’ne de sunan CUP temsilcileri, İspanyol hükümetinin her türlü diyalog çağrısını olumsuz yanıtlaması nedeniyle meclisten “bağımsızlığın ilanının askıya alınması” kararını kaldırmasını talep etti. 

HÜKÜMET DİYALOĞU REDDEDİYOR

Katalonya’da 1 Ekim’de polis saldırıları altında gerçekleştirilen ve yüzde 42 katılımın sağlandığı referandumdan yüzde 90 oranında “bağımsız cumhuriyete evet” sonucu çıkmış ancak Katalan Başkan Puigdemont Katalan Meclisinin de desteğiyle “İspanya hükümetiyle diyalog için” bağımsızlık ilanını askıya almıştı. Ancak İspanya’nın sağcı Halk Partisi (PP) tarafından yönetilen merkezi hükümeti ve Başbakan Mariano Rajoy diyaloğu reddederek Katalonya’ya “bağımsızlık ilan edip etmediğini” netliğe kavuşturması için beş gün süre verdiklerini söylemişti. 

JUNCKER: KATALONYA’YA İZİN VEREMEYİZ

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Katalonya’nın bağımsızlığını, Avrupa’da ayrılıkçı eğilimlerin ortaya çıkmasından endişe duyduğu için desteklemediğini ifade etti. Konuya ilişkin “Bizim işimiz değil ama, Katalonya’ya izin verirsek, bu diğer bölgelerde de benzer hareketlere sebep olabilir, bunu istemem” diye konuşan Juncker, Avrupa’da ayrılıkçı eğilimlerin ortaya çıkma ihtimalinden endişe duyduğunu ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’u mevcut durumu kontrol altında tutması noktasında desteklediğini ifade etti. Katalanların 1 Ekim 2017’de yaptıkları bağımsızlık referandumu sonrası AB’ye ara buluculuk yapması yönündeki çağrısına ilişkin de konuşan AB Komisyonu Başkanı, tek tarafın istemesiyle ara buluculuk yapılamayacağını, Komisyon olarak Başbakan Rajoy’a bir iç sorun olarak bu meselenin çözüme kavuşturulması hususunda güvendiklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya Türkiye Büyükelçisini Dışişlerine çağırdı

SONRAKİ HABER

Türk Metal ve MESS 18 maddede daha anlaşma sağladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa