Sedat Peker hakkında zorla getirilme kararı verildi

Mahkeme, Barış İçin Akademisyenleri 'Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız' diye tehdit eden Sedat Peker hakkında zorla getirilme kararı verdi.

13 Ekim 2017 08:18
Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Barış İçin Akademisyenleri tehdit eden suç örgütü lideri Sedat Peker hakkında açılan davanın üçüncü duruşması Kartal'daki Anadolu Adliyesi 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık Sedat Peker'in sağlık sorunlarını bahane ederek katılmadığı duruşmada, Peker hakkında suç duyurusunda bulunan akademisyenle ve avukatları hazır bulundu. Barış İçin Akademisyenler’in 11 Ocak 2016'da kamuoyuyla paylaştığı “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisinin ardından kendisine ait internet sitesinde 13 Ocak 2016'da imzacı akademisyenleri tehdit eden Sedat Peker, “Sözde Aydınlar Çanlar İlk Önce Sizin İçin Çalacak” başlıklı bir yazı yayımlamıştı. Sedat Peker, “Oluk oluk kanlarınızı akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız” ifadelerini kullanmıştı. Eğitim Sen, Özgürlükçü Hukukçular Derneği Ankara Şubesi ve akademisyenlerin ihbar ve şikayetleri üzerine Peker hakkında "tehdit" ve "suç işlemeye tahrik" suçlarından toplam 1 yıl 4,5 aydan 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

‘SAĞLIK RAPORU USULÜNE UYGUN DEĞİL’

Davanın üçüncü duruşmasına barış bildirisi imzacısı akademisyenler Aynur Özuğurlu, Kuvvet İhsan Lordoğlu ve Mehmet Cengiz Erçelik, Peker’den şikayetçi olduklarını belirterek davaya katılma talebinde bulundu. Akademisyenlerin avukatlarından Meriç Eyüboğlu, Peker’in avukatlarının dosyaya sundukları beyan dilekçesindeki sağlık raporunun usulüne uygun olmadığını belirterek, “Sanık avukatları Peker’in şiddetli bel baş ağrısı şikayetiyle sağlık raporunu dosyaya sunmuş. Ancak raporda ne hastane ismi ne de kayıt var. Dolayısıyla usulüne uygun verilmeyen bu rapor geçerli değildir” dedi. Eyüboğlu, Peker’in Fatih Altaylı’yı tehdit etmesi sebebiyle yanında bulunan 20 kişiyle dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ifade vermeye gittiğini aktardı. Eyüboğlu, “Bu tutuma anlam veremiyoruz. Daha önceki celselerde hep ayrı hakimlerle girdik. Sanık yargılamanın başından itibaren mazeretlerde bulundu. Bu durum sanığın rızasıyla duruşmaya katılmayacağını göstermekte” diyerek Peker’in aradan geçen celselere rağmen hala ifade vermemiş olmasından kaynaklı olarak zorla getirilme kararı ve yakalama emri çıkarılmasını talep etti. Peker’in ifadesinden sonra ek savunma alınmasını talep edeceklerini de bildiren Eyüboğlu mahkemeden, Peker hakkında zorla getirilme ve yakalama kararı çıktığı taktirde duruşma gününden haberdar edilmelerini de talep etti.

‘AKADEMİSYENLER SUÇLU ALGISI YARATILMAK İSTENİYOR’

Peker’in avukatlarının mahkemeden akademisyenlerin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılandıkları dosyanın dilekçesini talep etmesine de değinen Eyüboğlu, “Dosyada müvekkiller şikayetçi bu suçtan zarar gören kişiler. Onlar yargılanıyormuş gibi başka mahkemelerden medet ummak adil yargılamaya aykırı. Müvekkiller suçun mağdurlarıdır talebin reddine karar verilmesini istiyoruz. Ayrıca İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyasının avukatlığını da biz yapıyoruz. O dosyada yargılanan 4 akademisyen bu dosyada taraf değildir dolayısıyla talep gereksiz olduğundan reddini talep ediyoruz” diye konuştu.

Peker avukatı Turgay Özdoğan, Peker’in adliyeye gelmekten kaçmadığını belirterek,  “Müştekilerin bir kısmına terör propagandası suçundan dava açılmıştır. Mahkemenizce resen araştırma ilkesi gereğince ilgili dosyaların celbini talep ediyoruz. Araştırmanın sadece mahkeme dosyalarında açılmış dava dosyalarına yönelik yapılmasıyla yetinilmeyerek müştekiler hakkında hali hazırda devam eden soruşturma dosyası olup olmadığının incelenmesini talep ediyoruz” dedi.

Akademisyenlerin avukatlarından İlkay Bahçetepe Peker’in avukatının talebi üzerine söz alarak, “Konu bağlamından uzaklaşıp müvekkiller suçlu gibi algı yaratılmak isteniyor sanık tehditten yargılanıyor. Müvekkillerin henüz ceza almadıkları bir dosyanın duruşmaya ne katkısı olacak. Bu talepler davayı uzatmak amacıyla yapılıyor” ifadelerini kullandı.

DURUŞMA 27 NİSAN’A ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme, Peker’in avukatlarının akademisyenlerin yargılandıkları dosyanın celbine yönelik taleplerini dosyaya katkı sunmayacağını belirterek reddetti. Mahkeme, sanık avukatları tarafından bu celse için sunulan 3 günlük sağlık raporunun sona ermesinin ardından davetiyeye rağmen hazır olmayan Peker hakkında zorla getirilme emrinin verilmesine karar vererek sonraki duruşmayı 27 Nisan 2018 saat 10.00’a erteledi.

AVUKATLAR, PEKER’İN SAĞLIK RAPORU HAKKINDA ŞİKAYETÇİ OLACAK

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Avukat Meriç Eyüboğlu, Peker gelmediği için yargılamanın ilerleyemediğini söyledi. Peker’in avukatlarının sunduğu sağlık raporunun yalnızca bir imzadan ibaret olduğunu belirten Eyüboğlu şikayetçi olacaklarını belirtti. Mahkemenin, Peker’in zorla getirilmesine karar vermesine rağmen, akademisyenlerin ve avukatların Peker’in ifadesi sırasında hazır edilmelerine ilişkin ara karar oluşturmadığını söyleyen Eyüboğlu, “Yani Sedat Peker 3 gün sonra avukatlarıyla gelip ifade verebilir. Ortada bir suç var. Peker’in kin ve düşmanlık içeren sözlerine ilişkin ifadesinin kimse yokken ifadesinin alınacak olması bizi mutsuz etti. Dilerim böyle olmaz 27 Nisan’daki duruşmada gelir ifade verir. Aksi halde mahkeme kanuna aykırı hareket etmiş olur” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Öğrenci servisi devrildi, 2'si öğrenci 4 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

OHAL 5. kez uzatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...