Hayali olan rüya müzesi için 1 TL'ye rüya dinliyor

İstanbul Taksim ve Kadıköy’de 1 TL karşılığında rüya dinleyen Mine Özfidan’ın hayali rüya müzesi kurmak.

13 Ekim 2017 07:51
Paylaş

Türkiye'nin en kalabalık caddelerinden olan İstiklal Caddesi ve Bahariye Caddesi’nde her gün yeni hikaye ve yaşamlarla karşılaşmak mümkün. Kimi kendi yöresinden ezgilerle sokağı canlandırıyor, kimi oyuncaklar satarak, dilenerek yaşam savaşı veriyor, kimisi ise, işportacılık, simit satma gibi işlerle geçinmeye çalışıyor.

Fakat 25 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Mine Özfidan bambaşka bir fikirle sokaklara ‘merhaba’ dedi. Özfidan, elinde “1 TL'ye rüya dinlenilir” dövizi taşıyarak hem hayali olan ‘Rüya müzesi’ projesini hayata geçirmek, hem de 1 TL ile yaşamını sürdürmek istiyor.

Ankara Gazi Üniversitesi'nden Radyo Sinema ve Televizyon mezunu olduğunu söyleyen Özfidan, insanların ilginç rüyalarını biriktirdiğini ve bu rüyalarla bir müze kurmak istediğini ifade etti.

'BU PROJE TÜM YAŞAMIMIN TOPLAMI DİYEBİLİRİM'

Rüya müzesi fikrinin yeni, bir günde olan bir şey olmadığını belirten Özfidan, çocukluğundan bu yana beslendiği tüm kaynakların sonucunda oluşan durum olduğunu söyledi:
“Rüyalara özel ilgim var, bunları dinlemeye başladım ve bir gün böyle uyku ve uyanıklık arasında dedim ki, rüya müzesi kurayım. Ve bunun peşinden koşmak için sürekli olarak pratikte bir şeyler yapmak için düşündüm. Bu fikrim belki bir yıl, belki 10 yıl, belki de 20 yıl sonra gerçekleşebilecek bir hayal; ama ilk adımını attığım için mutluyum.”

Özfidan müze projesi fikrinin oluşumunda özellikle Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabının fantastikliğinden esinlendiğini söyledi.

'MÜZEDEN TÜM ALANLAR İLGİNEBİLECEK'

Özfidan müze projesini ise şöyle anlattı:
“Bir oda düşünün, ses kaydının olduğu belki de kulaklığımızla alıp dinlediğimiz... İnsanların, ilginç, sıradan rüyalarını kısa kısa dinletmek istiyorum. Daha sonra bir yerde ressam arkadaşlarla işbirliği halinde olarak, rüyaların resme dökülmesini isteyeceğim, belki karikatür bile olur. Bu şekilde rüyaların, sanatın her alanında kullanılmasını yani somut hale gelmesini istiyorum. Müzeden, psikoloji, sinema, resim okuyan öğrenci arkadaşlar da faydalanabilecek. Bu fikir beni gerçekten çok heyecanlandırıyor.”

'POSTMODERN DİLENCİ'

İnsanlardan yaptığı işi fantastik bir dükkanmış gibi düşünmelerini isteyen Özfidan, “Rüya dinleme karşılığında 1 TL'yi almamı, postmodern dilenci gibi karşılayanlar da, insanları kandırdığımı düşünenler de, parayı az bulup hoş karşılayanlar da oldu. Şöyle bir şey var, ben ücretsiz de dinlerim ama oraya 1 TL yazmazsam eminim ki dikkat çekmez, bir de bu yönü var. 1 TL veriliyor, bir şey almıyorsunuz ama rüya anlatıyorsunuz” dedi.

'TOPLUMSAL OLAYLAR RÜYALARI ŞEKİLLENDİRİYOR'

Kendisine anlatılan rüyalardan bahseden Özfidan, rüyaların gerçek, toplumsal olaylarla çatışan noktalarının olduğunu fark ettiğini belirtti. Özfidan, “Dinlediğim insanların bir çoğunda ülkenin içinde bulunduğu gergin, çatışmalı sürecin etkisini görebiliyorum. Bana rüyasında bir savaşta, şiddet ortamında olduğunu gören çok insan oldu. Geçenlerde, 12 yaşında bir çocuk bana rüyasını anlatmaya gelmişti, yanıma oturduğunda rüyayı unuttuğunu söyledi, ben de kendisine hayalini anlatmasını söyledim. Çocuk bana, ‘asker olup şehit olmak istiyorum’ dedi. 12 yaşındaki bir çocuk nasıl oluyor da ‘ben asker olup şehit olmak istiyorum’ diyor, aklım almıyor ve çok şaşırmıştım” dedi. (MA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mangal kömürü kazanı patladı: 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Öğrenci servisi devrildi, 2'si öğrenci 4 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa