12 Ekim 2017 13:35

Pazar torbası artık 100 liraya dolmuyor

İstanbul Bahçelievler’de görüştüğümüz esnaf, işçi, işsiz, emekli birçok kişi artan hayat pahalılığından dert yandı. 

Paylaş

Milyonlarca işsizin olduğu Türkiye’de, dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 505 lira, yoksulluk sınırı ise 4 bin 901 lira. Vergi zamları da Meclisten geçerse iki yakasını bir araya getiremeyen vatandaşın durumu daha da kötü olacak. İstanbul Bahçelievler’de görüştüğümüz esnaf, işçi, işsiz, emekli birçok kişi artan hayat pahalılığından dert yandı. 

Van’dan çalışmak için İstanbul’a gelen ve son bir aydır da işsiz olan, geçimini tesisatçılık yaparak sağlayan Seffat İpek, çalıştığı zaman aylık ortalama 2 bin ila 2 bin 500 TL kazandığını söyledi. İpek, bu kazancının yanında yaşamın pahalılaştığını, kiraların ortalama 1000 TL’nin altında olmadığı için de kazandıklarının da yetmediğini belirtti. Kira ödememek için şantiyelerde kalmak zorunda kaldığını ifade eden İpek, ulaşıma yapılan son zamlara da tepki gösterdi. 

‘DÜKKANI KAPATIP GİDERİM’

Çay Ocağı İşletmecisi İsmail Diri ise, kazandığı paranın 6 bin lira olan giderlerini karşılamadığını dile getirdi. Diri, “Önümüz kış, burada ortalama 100 çay satılır artık. Dükkanı kapatıp gitmeyi düşünüyorum. Aylık masraflarım 6 bin lira. Bana ayda 1000 lira, 1500 lira ya kalır ya kalmaz” diyerek yaşadığı geçim sıkıntısını anlattı.

‘BİZİ PERİŞAN ETTİLER’ 

Geçim sıkıntısı yaşayan esnaflar dükkanlarını kapatmaktan dert yanarken, semt pazarında görüştüğümüz yurttaşlar ise, alım güçlerinin fazlasıyla düştüğünden şikayetçi. Emine Orhan, yaklaşık bir saat semt pazarında dolaşmasına rağmen torbasını dolduramadığını söyledi. Elindeki iki poşeti gösteren Orhan, “Bakın 100 liraya torbalar dolmuyor. Bizleri perişan ettiler” diye tepkisini dile getiriyor. 

‘TEK İŞ İLE GEÇİNMEK ZOR’

Nilüfer Yanar ise, geçinmekte zorlandıklarını söyleyerek, “Ben ve eşim çalışıyoruz. Çocuğumuzu okutabilmek adına çalışmak zorundayız. Ev kirası bugün 1500 lira. Aldığımız kazanç asgari ücret, ikimiz çalışıyoruz yetmiyor. Ben de mecburen hafta sonları pazarda çalışmak zorundayım” diyor. 

‘EMEKLİYSEN ÇALIŞMAYA MECBURSUN’

75 yaşında olmasına rağmen çalışmak zorunda kalan emeklilerden Nurettin Ay, kimi zaman  hamallık kimi zaman da  boyacılık yaparak geçimini sağladığını söyledi. Çocuklarının ev kredisini ödediği için çalışmaya mecbur olduğunu belirten Ay, “Ev kirasından kurtulmak için borçlandık ama daha kötü yaptık, şimdi geçinmekte zorlanıyoruz. Doğal gaz fiyatları çok yüksek, önümüz kış, yaşamak artık çok zor. Zengin yine yaşıyor fakat fakir fukaranın yaşaması mucize” dedi. (İstanbul/MA)

(Fotoğraf: Arşiv)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî aileleri: 10 Ekim anmasını engelleyeni unutmayacağız

SONRAKİ HABER

Sütte üretici fiyatı, üretimi desteklemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...