Cunda Adası'ndan topladığı çöplerle Medusa tablosu yaptı

Balıkesir Ayvalık'ta yaşayan Taylan Köken, Cunda Adası'ndan topladığı çöplerle mitolojik bir karakter olan Medusa'nın tablosunu yaptı.

12 Ekim 2017 11:01
Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşayan Taylan Köken, ilçeden topladığı çöplerle Medusa tablosunu yaptı.

Ayvalık'ta yaşayan ve ilçenin yakın tarihine ilişkin yaptığı çalışmalarla tanınan Taylan Köken, Cunda Adası'ndan topladığı atıkları tabloya dönüştürdü. Ayvalık Halk Eğitim Merkezindeki resim kursiyerlerinden olan Köken, tamamını Cunda Adası Pateriça mevkisinden topladığı plastik atıklarla yaptığı tabloyu, 6'ncı dönem yağlı boya resim sergisinde Ayvalıklılarla paylaştı.

Taylan Köken, Cunda Adası'ndan topladığı çöplerle Medusa tablosu yaptı (Fotoğraf: DHA)
Taylan Köken, Cunda Adası'ndan topladığı çöplerle Medusa tablosu yaptı

Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan, yılan saçlı, keskin dişli bir canavar olan Medusa tasvirini, topladığı çöplerle Pateriça Medusa'sına nasıl dönüştürdüğünü anlatan Köken, çalışmasını anlatırken "Bu yapıt, bizlere el değmemiş güzellikleri nasıl mahvettiğimizi, yok ettiğimizi anlatıyor. Malzemenin büyük çoğunluğu petrol türevi olan plastik atıklardır. Bu atıkların kimi denizin yüzümüze fırlatır gibi kıyıya attığı, kimi bir tabiat parkı içinde olduğunu umursamadan, yiyip içip geride bıraktığı ziyaretçi pisliklerindendir. En çok üzüldüğüm ise bu denizden ekmeğini çıkaran balıkçıların bırakmış olduğu işe yaramaz av malzemeleridir. Canım, güzeller güzeli Pateriça, sayenizde yüzüne bakılamayan bir Medusa'ya dönüştü. Pateriça Medusa'sını ben yapmadım, siz yaptınız. Oraya çöp atan insanlar yaptı" ifadelerini kullandı.

TABLO BİR BUÇUK AYDA TAMAMLANDI

Taylan Köken, Cunda Adası'ndan topladığı çöplerle Medusa tablosu yaptı (Fotoğraf: DHA)

Öğretmen Şennur Akbaş'ın, fikrine destek olduğunu, eşi Vildan Köken'in de Medusa'nın saçlarını yaparken yardım ettiğini belirten Köken, tablosunun üzerine parayı sembolize eden 'P' harfiyle rantı simgeleyen 'R' harfini yerleştirdiğini söyledi. Köken, ranta karşı olduğu için 'R' harfini ters koyduğunu da belirtti. Tabloyu bir buçuk ayda yaptığını, çöpleri toplamanın ise daha kısa sürdüğünü dile getiren Köken, bölgede sık sık toplasa da çöplerin devamlı biriktiğini kaydetti.

Sergide en çok dikkat çeken çalışmalardan biri olan Pateriça Medusa'sında eldiven, şapka, tarak, diş fırçası, ağ ve plastik kapak gibi eşyalardan astım hastalarının kullandığı ilaç kutusuna kadar çok sayıda doğaya atılan malzeme yer aldı. (DHA)

Taylan Köken, Cunda Adası'ndan topladığı çöplerle Medusa tablosu yaptı (Fotoğraf: DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Avukatlar eylemi engelleyen temizliği protesto etti

SONRAKİ HABER

Leyla Zana, 15 yıl hapisle yargılandığı davadan beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...