12 Ekim 2017 08:17

Mehmed Uzun ölümünün 10. yıldönümünde Stockholm’de anıldı

Yazar Mehmed Uzun, ölümünün 10. yıldönümünde İsveç'in Stockholm kentindeki Kürt Kütüphanesi’nde anıldı.

Paylaş

Yazar Mehmed Uzun ölümünün 10. yıldönümünde İsveç’in başkenti Stockholm’deki Kürt Kütüphanesi’nde çok sayıda Kürt ve İsveçli yazar ve aydının katıldığı bir etkinlikle anıldı. 

Etinlikte masaya ve sephaya yerleştirilen Uzun’un resminin önünde mumlar yakıldı.  ”Nar Çiçekleri” kitabına gönderme yapmak amacıyla bir de nar konuldu. 

Yazar Jonas Modig’in moderatörlüğünü yaptığı etkinlikte, İsveçli ve Kürt yazar ve aydınlar;  Katarina Frostenson, Kjell Espmark, Jonas Modig, Fırat Ceweri, Ömer Şeyhmus, Modig,  Agneta Pleijel, İsmet Uzun, Kemal Görgü, Serdar Bucak, Newzad Hirori ve Keya İzol, Uzun’un Kürt edebiyatının gelişmesine yaptığı katkıları ele alan konuşmalar yaptılar. 

Uzun’la anılarını katılımcılarla paylaştılar.  Kitap ve şiirlerinden bölümler okudular. Sanatçı Civan Haco da, Uzun’un şiirinden bestelediği ”Destana Egiteki” okudu.  

İSVEÇ’TE KÜRTLER OLDUĞUNU ONDAN ÖĞRENDİM

Gazeteci-Yazar Arne Ruth, Uzun’un Kürt dili ve edebiyatının gelişmesine katkıda bulunduğunu, Kürt sorununu İsveçli yazar ve aydınların gündemine getirdiğini belirterek ”Ben İsveç’te Kürtler olduğunu O’ndan öğrendim” dedi. 
Etkinliğin sona ermesinden sonra Evrensel’e açıklamalarda bulunan Arne Ruth, İsveç’te Kürt edebiyatının tanıtılmasında Uzun’un tartışmasız bir yeri olduğunu söyledikten sonra ”O Kürt edbiyatına katkıda bulunarak Kürtlerin özgüvenlerinin güçlenmesini sağladı. Geçmişte de Kürt kültür ve edebiyatının olduğunu ve bunu geliştirmenin mümkün olduğunu gösterdi” dedi.

Kürdistan’da yaşanan gelişmeleri Uzun’un verdiği bilgiler sayesinde izleme olanağı bulduğunu söyleyen Ruth, ”O, Kürt ve İsveç edebiyatı arasında bir köprü görevi gördü. 50 milyon bir halkın farklı bir dil ve kültürü olduğunu gösterdi. Bugün Stockholm’de bir Kütüphanesi var ve bundan gurur duyuyoruz. Bu kütüphanenin kurulmasında Mehmed’in önemli bir rolü olmuştur” şeklinde konuştu.

KÜRT EDEBİYATININ DİPLOMATIYDI

Yazar Fırat Ceweri de, pek çok Kürt yazarın bir edebi kitap yazdıktan sonra yazmaya son verdiğini söyledikten sonra ”Uzun ilk yazmaya başladığı andan itibaren profesyonelce davrandı. Bir kaç romanla yetirmedi, devamını getirdi. Uzun Kürt edebiyetının diplomatıydı.  Uzun edebi romanlar yazmaya başladıktan sonra roman yazımı Kürt gençler içinde yaygınlaştı. O’ndan sonra Kürt edebiyetınde bir solma ve sessizlik oldu” dedi.
Uzun’un edebiyata yönelmeden önce uzun süre aktif siyasi mücadele içinde bulunduğuna dikkat çeken Ceweri, ”O İsveç toplumu ve yazarlarıyla çok güçlü bağlar kurdu. Bugün bu anmada İsveç’in tanınmış yazarlarının yer almaları bunun kanıtıdır. İsveçli yazarlarla bağlarının ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı. 

FAŞİZMİN AYAK SESLERİ

Ciwan Haco, Mehmed Uzun’un şiirini besteleyip Destana Egiteki adıyla müzikleştirdiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Uzun yıllar Uzun’la arkadaşlık yaptığını belirten Haco, ”Uzun Kürt edebiyatına çok büyük eserler kazandırdı. Ama bugün Diyarbakır’da belediyeye atanan kayyım Uzun’un adını sokak ve parklardan kaldırmak istiyor. Bunu şiddetle kınıyorum” dedi. 

Ceweri de, ”Geçmişte Ahmede Xani’nin anıtını kaldırdılar. Bir zamanlar Kürt sorununu çözeceğiz diyen mentalite bugün Kürt yazarları ve ileri gelenlerinin adlarına bile tahammül edemiyor. Bu yaklaşan faşizmin ayak sesleridir” diyerek olanlara tepki gösterdi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bozdağ: ABD Büyükelçisi neyi kast ettiğini açıklasın

SONRAKİ HABER

Ayvalık’ta deprem açıklaması: Şiddetli deprem uyarıları var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa