12 Ekim 2017 01:00

TRT’de AKP karşıtı paylaşımları neden beğendin soruşturması

TRT İzmir Stüdyoları’nda çalışan 8’i Haber-Sen üyesi 12 kamu emekçisine daha AKP karşıtı paylaşımları beğendikleri için soruşturma açıldı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

 
TRT İzmir Stüdyoları’nda çalışan 8’i Haber-Sen üyesi 12 kamu emekçisine daha sosyal medyada AKP ve başkanlık karşıtı paylaşımları beğendikleri gerekçesi ile idari soruşturma açıldı. Soruşturma açılanlara ‘neden beğendin’ sorusu yöneltildi.

AKP iktidarının yarattığı dönüşümlerin en ağır hissedildiği kurumların başında gelen TRT’de çalışan muhalif seslerin tamamen susturulması için yöneticiler düğmeye bastı. TRT İzmir Bölge Müdürlüğü’nün baş kameramanlarından Haber-Sen Yöneticisi Binali Erdoğan’ın memuriyetten çıkarılmasının ardından yeni sosyal medya soruşturmaları başlatıldı.

8 KİŞİYE DAHA SORUŞTURMA

Edinilen bilgilere göre, 8’i KESK’e bağlı Haber Sen’e ve üye toplamda 12 kişi kurum çalışanı hakkında daha, sosyal medyadaki hareketlerinden dolayı soruşturma açılması için yöneticiler emir verdi. Soruşturmaya gerekçe olarak ise TRT çalışanı Binali Erdoğan’ın memuriyetten men edilmesine neden olan başkanlık karşıtı paylaşımı ile başka hayır çağrılı ve AKP karşıtı paylaşımları beğenmek.  

SARI BASIN KARTI GAZETECİLER DE VAR

Soruşturma başlatılan arasında Haber Sen 6 Nolu Şube Sekreteri Necmi Kupa ve sarı basın kartına sahip gazeteciler de bulunuyor. Haklarında soruşturma başlatılan 12 TRT çalışanın 10’u, soruşturma yapmaya ve ceza önermeye görevli müfettişler tarafından ifadeleri alınmak için çağrıldı. İfadeye giden kamu emekçilerinin önüne sosyal medyadaki beğenilerinin çıktıları konarak ‘Bunu neden beğendin’ sorusu soruldu.  Soruşturmalarla ilgili resmi bir tebligat ise henüz yapılmadı.  

‘İNSANLAR KENDİNE SANSÜR UYGULUYOR’

Yeni soruşturmaları Evrensel’e değerlendiren Haber-Sen 6 Nolu Şube Başkanı Ali Yılbaşı, artık paylaşımdan öte beğenilerin bile soruşturma gerekçesini yapıldığını belirterek, “Siyasi iradenin kamu kurumlarına yönelik uyguladığı bir politika ve bize düşen kısmı da TRT. TRT’de örgütlü bir sendikayız ve buradaki haksızlıklara karşı duruyoruz. Bundan siyasi iktidar rahatsız durumda. Bu TRT ile sınırlı değil. Ülke genelinde bir çok kurumda sosyal medya soruşturmaları yapılıyor ve insanlar işlerinden ediliyor. Evet diyenler herhangi bir soruşturmaya tabi tutulmazken hayır diyenler üzerinde baskı uygulanıyor. Siyasi görüşünden dolayı insanların bir işleme tabi tutulması da suçtur. Ülkede adım adım faşizm kurumsallaşıyor. İnsanlar beğenmekten, paylaşmaktan ve görüş ifade etmekten kaçınıyor. Kendilerine sansür uyguluyor” diye konuştu.

‘BÜTÜN TRT ÇALIŞANLARINA MESAJDIR’

‘İnsanlar özgürce düşüncelerini açıkladığı için cezalandırılacaksa demokrasi bunun neresinde? sorusunu soran Yılbaşı şunları söyledi: “Demokrasi sadece seçimden seçime sandığa gitmek değildir. Demokrasi kriterleri güvence altında değilse bu ülkede yaşam hakkı dahil her şey risk altındadır. Bu bizim arkadaşlarımız üzerinden bütün TRT çalışanlara mesajdır. Farklı düşüncelere sahip olanlara Binali Erdoğan’ın akıbeti gösteriliyor. Üstelik bu soruşturmaların bizim TRT önünde yapacağımız açıklama ile aynı güne denk getirilmesi bir tesadüf değildir. Bunun takipçisi olacağız. Bu soruşturmaya yetki verenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. İnsanların özel hayatına giriliyor, insanlar farklı düşüncelerinden işten atılmakla tehdit ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Torik Akını: Az, öz, akıcı, okunası

SONRAKİ HABER

Kitap okumak insanı güzelleştirir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...