11 Ekim 2017 22:34

KODA'nın yeni dönem ilk dersi Varlık Fonu oldu

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin ilk dersi ‘Dişlileri Bozulmuş Türkiye: Krizi Yönetmek ya da Varlık Fonu’ oldu.

Paylaş

Kocaeli Dayanışma Akademisi 2017/18 akademik yılınının ilk dersini Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse verdi. 

Eğitim-Sen Kocaeli Şubesinde gerçekleşen derste moderatörlüğü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu gerçekleştirdi. Yeni akademik yılında derslerine kaldığı yerden devam eden Kocaeli Dayanışma Akademisi'nin (KODA) ilk dersi "Dişlileri Bozulmuş Türkiye: Krizi Yönetmek ya da Varlık Fonu" oldu. 

Ahmet Haşim Köse, dersine dünya üzerinde varlık fonlarının örneklerini vererek başladı. Dünyada 1980 ve 1990 arası varlık fonlarının kullanılmaya başlandığını aktaran Köse, ilk örneğin Kuveyt olduğunu söyledi. Varlık fonunun Türkiye’deki seyrini aktaran Köse, "İlk 1984 kamu Ortaklığı Fonu oluşturuluyor. 1994'te Özelleştirme İdaresi kurulur. 2017'de ise son bildiğimiz Ulusal Varlık programı kuruluyor. Bunların hepsi birer neo-liberal aşamadır" ifadelerini kullandı. 

Kocaeli Dayanışma Akademisi 2017/18 akademik yılınının ilk dersi

'SERT SONUÇLARI OLACAK'

Varlık fonunun deneysel olarak ortak eğilimlerinin çok mümkün olmadığının altını çizen Köse, "Varlık fonları devletlerin mülkiyet fonların müdahale ettiği alandır. Kapitalizmin krizine sermayenin bütün varlığıyla müdahale ettiği bir durum. Önemli bir operasyonel alan, Türkiye'de daha içi dolmadı ama bunun sert sonuçlarının olacağını şimdiden söyleyebilirim" dedi. 

'SİYASETE SİYASETLE KARŞILIK VERMEK LAZIM'

AKP’nin neo-liberal kriz programının ürünü olduğunu belirten Köse, "AKP dolayısıyla krizin krizidir. Diyorlarki, Türk Varlık Fonu izin aranmaksızın sağlanan finansmanı kullanır. Yani yasa dışı. Bu OHAL'in ta kendisidir işte. Denetlenez diyor, istediği kadar borçlanabilir diyor. Bunun sonu mülksüzleşmedir. Bedelini Türkiye halkı öder. İktidarlar bunun faturasını halka çıkartır. Siyasete siyasetle karşılık vermek lazım. Mesela 'Mülkiyetimizi geri istiyoruz' diye bağırmamız lazım" ifadelerini kullandı. 

Ders, soru cevapların üzerinde yaşanan tartışmanın ardından son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi'nde 5.0 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Gökçek Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan üç ay istedi iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...