11 Ekim 2017 21:50

Başbakan Yıldırım’dan orta vadeli plan açıklaması

Başbakan Binali Yıldırım MÜSİAD toplantısında ekonomide 2018-2020 yılları arasını kapsayan Orta Vadeli Plan belirlediklerini söyledi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, Orta Vadeli Plan’ın 2018-2020 yılları arasını kapsadığını bildirerek, “Bu programda büyüme var, istihdam var. Büyümeye ve istihdama katkı sağlayacak beş tane öncelik belirledik” dedi.

Başbakan Yıldırım, İstanbul’da gerçekleşen MÜSİAD Vizyoner 2017 toplantısında konuştu. Yıldırım, yaptığı konuşmada Türkiye’nin son 15 yılda büyük kazanımlar elde ettiğini öne sürerek, “Bir Türkiye, üç Türkiye olmuştur”  ifadelerin kullandı. Başbakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:

“2002’de satın alma paritesi gücüne göre Türkiye’deki kişi başı milli gelir, Avrupa Birliği’nin kişi başına milli gelirinin yüzde 37’sini oluşturuyor. Bugün ne oldu bu oran? Yüzde 62. Türkiye, Avrupa birliği ile refah açığını kapatıyor.

‘MAASTRİCHT KRİTERLERİNİ KOYANLAR, BU KRİTERLERİ AŞAN KENDİLERİ OLDULAR’

2004’te Türkiye, siyasi tarihinde 34 yıl aradan sonra tek haneli enflasyonla tanıştı. 2012 yılında ise son 44 yılın en düşük enflasyonu gerçekleşti, yüzde 6,2.  2002 yılı itibariyle yüzde 11,5 olan merkezi bütçe açığının milli gelire oranı ne kadardı? Yüzde 11,5. Şimdi ne kadar? Yüzde 1,1 seviyesinde, yani o Maastricht kriterlerinin oldukça altında. Maastricht kriterlerini koyanlar, bu kriterleri aşan kendileri oldular. Bize nasihat çekenler, şimdi o kriterlerden hiç bahsetmiyorlar.”

‘BÜYÜMEYE VE İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK BEŞ TANE ÖNCELİK BELİRLEDİK’

Orta Vadeli Plan’ın 2018-2020 yılları arasını kapsadığını belirten Başbakan Yıldırım, “Bu programda büyüme var, istihdam var. Ana başlıkları bu. Büyümeye ve istihdama katkı sağlayacak beş tane öncelik belirledik. Birincisi, ekonomik istikrarın sürmesi. İkincisi, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi. Üç, yüksek katma değerli üretime yönelme. Dört, iş ve yatırım ortamının kolaylaştırılması. Beş, kamu hizmetinde kalite” dedi.

‘AVRUPA’NIN BORÇ YÜKÜ BAKIMINDAN EN İYİ ÜLKESİ TÜRKİYE’

2002 yılında kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 72 olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin bir senede topladığı paraların yüzde 72’sini, borçlanmaya ayırmak zorunda olduğunu bildirdi. Kamu borcunun 2016 yılında milli gelire oranının yüzde 28 olduğunun altını çizen Yıldırım, “Bu durumda Avrupa’nın borç yükü bakımından en iyi ülkesi Türkiye. 92’den 2002’ye dikkatinizi çekiyorum. Türkiye, doğrudan yabancı sermaye yatırımı. Bu doğrudan yatırım, borsalara falan gelen para değil. Yatırıma, fabrikaya, üretime verilen para, 11,6 milyar dolar. Bu ne demektir? Bir milyar dolar civarında para girmiş. Peki 2003-2016 arasında ne olmuş? 186 milyar dolar. 2017’yi de dahil ederseniz bugüne kadar 186 milyar doları bulmuş. Bu nereden oluyor? Güveniyor, ülkenin geleceğine yatırımcı güvenirse gelir para koyar” şeklinde konuştu. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

CHP’li vekil Turabi Kayan’dan cam işçilerine destek

SONRAKİ HABER

Emine Erdoğan sosyal medyada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...