11 Ekim 2017 12:05

Toğrul: Ankara Katliamı protestolarına polis neden saldırdı?

10 Ekim Ankara Katliamı'nın yıl dönümünde, katliamı lanetlenemek için toplananlara yönelik polis saldırısı Meclis gündemine taşındı.

Paylaş

10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD’in Ankara’da gerçekleştirdiği katliamı lanetlemek için Ankara Gar’ı önünde toplananlara polisin biber gazıyla saldırmasını HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, meclis gündemine taşıdı.  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemesiyle soru önergesi veren Toğrul, “Dünyanın birçok ülkesinde böylesi yaşanmış katliamları kınamak serbest iken ve hatta devlet böylesi katliamların güvenliğini sağlamakta iken, Türkiye’de böylesi eylemlerin sıkça yasaklanması ve güvenlik güçleri tarafından orantısız bir şiddet uygulanmasının nedeni nedir?​” diye sordu. 

“Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül ve en kanlı saldırısı olarak kayıtlara geçen 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar meydanında düzenlenen ‘Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi, Barış Emek Demokrasi’ adlı barış mitingine, IŞİD terör örgütünün canlı bomba saldırısı düzenlemesi sonucu 102 kişi yaşamını yitirmiş ve yüzlerce kişi de yaralanmıştı” diyen Toğrul, “Açık istihbarata karşın emniyetin neden önlem almadığı sorusu geçen iki yıla rağmen hâlâ yanıtlanmamıştır. Dönemin başbakanın IŞİD terör örgütüyle ilgili ‘öfkeli çocuklar’ ve ‘bombalar patladıkça oylarımız artıyor’ gibi söylemler ise 10 Ekim'in “göz göre göre gelen bir katliam” olduğu gerçeği şüphesini artırmıştır” dedi. Katliamın ikinci yıl dönümünde katliamı lanetlemek ve yaşamını yitirenleri anmak için 10.04’te Ankara Garı önünde düzenlemek istenen anmaya polisin biber gazıyla saldırdığını söyleyen Toğrul, “Saldırı sonrası katliamı kınamak için toplanan kitle, İnşaat Mühendisleri Odası’na (İMO) geçerek burada açıklama yapmak istemiş, ancak polis buraya da biber gazıyla saldırmıştır. Polisin biber gazlı saldırısı eşliğinde sürdürülen İMO'daki anma da erken sonlandırılmak zorunda kalınmıştır. Polis müdahalesi sırasında göz altıların olduğu da belirtilmektedir” dedi. 

Toğrul, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: 

1-10 Ekim Ankara Gar katliamını kınamak için yapılmak istenen eylem ve etkinliklerin yasaklanmasının nedeni nedir?
2-Ankara Gar Meydanında yapılmak istenen eylem ve etkinlikler bakanlığınızın talimatı sonucumu yasaklanmıştır?
3-10 Ekim 2017 tarihinde Ankara Gar Meydanı çevresinde alınan yoğun güvenlik önlemleri 10 Ekim 2015 tarihinde neden alınmamıştır?
4-10 Ekim 2015 ve 10 Ekim 2017 tarihinde Ankara Gar Meydanı çevresinde kaç güvenlik görevlisi görev almıştır?
5-10 Ekim katliamını kınamak isteyenlere yönelik 10 Ekim 2017 tarihinde herhangi bir gözaltı işlemi gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmiş ise kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanların akıbeti ne olmuştur?
6-Dünyanın birçok ülkesinde böylesi yaşanmış katliamları kınamak serbest iken ve hatta devlet böylesi katliamların güvenliğini sağlamakta iken, Türkiye’de böylesi eylemlerin sıkça yasaklanması ve güvenlik güçleri tarafından orantısız bir şiddet uygulanmasının nedeni nedir? (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vize krizi Çelik'i de vurdu: 'Bakalım ne olacak'

SONRAKİ HABER

Legitemacy question of a parliament that ignores women’s rights

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...