11 Ekim 2017 10:34

Barış için greve çıkan 24 öğretmen hakim karşısına çıktı

İzmir'de barış talebiyle 29 Aralık grevine katıldıkları için gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 24 öğretmen hakim karşısına çıktı.

Paylaş

29 Aralık grevine katıldıkları için haklarına “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan dava açılan 24 öğretmen bugün hakim karşısına çıktı. Öğretmenler sendikal faaliyetin suç olmadığını ifade ederken, duruşma 15 Aralık tarihine ertelendi. 

İzmir’in Kemalpaşa ve Buca ilçesinde 25 Ocak 2017 tarihinde sabah saatlerinde gözaltına alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 24 Eğitim Sen üyesi öğretmen hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan davanın ilk duruşması bugün Bayraklı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  

Sanık olarak yargılanan 24 öğretmen ve avukatları mahkemede hazır bulunurken, Eğitim Sen Şubeleri yöneticileri ve üyeleri de duruşmayı izledi. İlk olarak kimlik tespiti ile başlayan duruşmada ifadelere geçildi. Eğitim Sen üye olduklarını belirten sanıklar, sendikanın aldığı karar doğrultusunda iş bırakıp eyleme katıldıklarını, sendikal hak ve örgütlüklerin anayasal hak olduğunu bu yüzde katıldıkları açıklamanın yasal olduğunu ve suç olmadığı ifade etti. 

İddianamede geçen öğrencilerin eğitim ve öğretim hakkının engellendiği konusunda sanıklar, gözaltında bulundukları zaman ve soruşturma sürecinde sürekli ifadeye çağrıldıklarını, asıl bunların eğitim hakkına engel olduğunu belirterek, sendika kararı ile bir gün iş bırakmanın engel olmadığını, daha sonra derslerin telafisini yaptıklarını söyledi. 

‘BARIŞI SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR’

“Savaşa hayır barış hemen şimdi” , “Yaşasın hakların kardeşliği” , “Savaşa inat barış” , “Halklar barış istiyor” gibi sloganların iddianamede suç olarak geçmesine ilişkin sanıklar, atılan sloganlarda terör örgütü propagandasının yapılmadığını sadece barış talebinin dile getirildiğini ifade ederek, barışı savunmanın suç olmadığını söyledi. 

Sanıkların savunmasından sonra söz alan sanık avukatlarından Nedim Değirmenci, yapılan iş bırakma eyleminin yasadışı olmadığını söyleyerek, “Sendika eylemlerini daha yapmadan bir hafta öncesinde duyuruyor. Sendika karar almış devlet ise yasadışı olduğuna ilişkin bir şey yapmamış. Devlet kendi vatandaşına tuzak kuramaz. Üyeler ise sendikanın kararına uymuştur. Sendikal faaliyetlere katılmak suç değildir. Müvekkillerimizin suç işlediğini düşünmüyoruz. Beraat kararının verilmesini talep ediyoruz çünkü soruşturma aşamasından da yapılan eylemin sendikal faaliyet olduğu ortaya çıkmıştır” dedi. 

Mahkeme heyeti ise ara kararında, sanıkların öğretmen olması nedeniyle kaçma şüphesi bulunmadığı için yurt dışı yasağının kaldırılmasına, Eğitim Sen Genel Merkezine grev kararını alıp almadıklarına dair müzakere yazılmasına ve avukatların mahkemeye sunduğu dilekçelerin incelenmesine karar verdi. Duruşma 15 Aralık tarihine ertelendi. 

‘SENDİKAL FAALİYETLER SUÇ DEĞİLDİR’

Duruşma öncesi KESK İzmir Şubeler Platformu basın açıklaması düzenledi. Adliye önündeki açıklamada “Sendikal Eylem Suç Değildir” yazılı pankart açılırken eğitim emekçileri “Barışı Savundum Savunacağım” ve “Yaşasın Sendikal Mücadelemiz” yazan dövizler taşıdı. 

Basın metnini okuyan Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı İsmail Hakkı Şimşek, hukuksuz yargılamaların, gözaltıların mücadelelerinden vazgeçirmeyeceğinin altını çizerek, “Sabit adresli devlet memurlarının evlerinin basılarak gözaltına alınması ortada sayısız mahkeme ve AİHM kararı olmasına karşın en temel sendikal hak ve özgürlükleri yok saymak anlamına gelmekte, bu yöndeki tüm hukuk dışı kararları alanlar ‘sendikal faaliyeti engelleme’ ve ‘görevi kötüye kullanma suçu’ işlemektedirler.  Bu saldırıların, hukuksuzlukların karşısında örgütümüz dimdik ayaktadır. Gücümüzü haklılığımızdan almaktayız. Birlikte ve omuz omuza olduğumuz sürece biz kazanacağız” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

İspanya Başbakanı Rajoy, Katalanlardan 'kesinlik' istedi

SONRAKİ HABER

Çocukla cinsel ilişki evlilik olsa bile tecavüz sayılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...